Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Je li slučajno što je Dinamo bez Petkovića slavio u Londonu? Modri jednostavniji i brži, Oršiću i posebno Ivanušecu više prostora

Dinamo je zasluženom pobjedom (1:0) u Londonu protiv West Hama osvojio drugo mjesto u skupini i izborio nastavak natjecanja u Europskoj ligi…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Dinamo je konačno slavio u Engleskoj, a Mislav Oršić opet je namjestio nišanske sprave.

Englezi mu baš leže; sjećamo se kakve je golove postigao protiv Tottenhama, a sada je protiv West Hama opet zabio fantastičan pogodak, možda je i najbolji. S lijeve strane desnom je nogom "presvukao" loptu i pogodio suprotne rašlje. Putanja lopte bila je najdojmljivija.

Uzgred rečeno, ako je suditi po gestikulacijama i grimasama, Oršiću nije baš sjelo što ga je trener Kopić izvadio već u 64. minuti. Čini se da nije bio ozlijeđen. Dinamo je na kraju održao 1:0 pa ta situacija nije došla u fokus analiza. Da je završilo drukčije, sigurno bi se više postavljalo to pitanje.

gol expired Kopić pucao od ponosa nakon rušenja West Hama: "Ovo već postaje Dinamov standard" divider

Ako je ova utakmica znak da se Oršić vraća u formu, bit će to od velike važnosti za aktualnog prvaka. Nakon poduže letargije i niza loših rezultata Modri su se u Londonu konačno trgnuli. Partija koju su pružili protiv West Hama dobar je nagovještaj za finiš jesenskog dijela sezone, u kojem love tri pobjede u Prvoj HNL.

Gard pobjednika

Za razliku od utakmice s Hajdukom, Modri su u Londonu igrali puno hrabrije, s jasnom nakanom da pobijede, a ne samo da osvoje bod. Kopićeva odluka da postavi igru s tri stopera pokazala se dobrim potezom.

gol expired Junak Dinamove pobjede za povijest opisao projektil kojim je srušio Engleze: "Eto, ušla je..." divider

To što je West Ham istrčao u promiješanom sastavu ne umanjuje Dinamov uspjeh. Čekićari su na travnjaku i dalje imali respektabilna imena, među njima i hrvatskog reprezentativca Nikolu Vlašića, koji već duže vrijeme nikako da uhvati formu, a i u ovoj utakmici je pokazao da će mu trebati još malo vremena.

Jednostavnija i brža igra Modrih

Ima li jako dobra Dinamova utakmica veze i s time što u postavi nije bilo Brune Petkovića ili je to puka koincidencija, teško je reći, ali došli su na svoje oni koji tvrde da Dinamo bez Petkovića igra tečnije, brže i kompaktnije te da za druge igrače ima više prostora, posebice Luku Ivanušeca.

gol expired Oršić podsjetio engleske medije na prošlogodišnju traumu: Evo što pišu o magičnom golu protiv West Hama divider

Činjenica je da Petković voli cariniti loptu, da dosta često inzistira na individualnim akcijama i da time zna usporavati igru. I sam ističe da više voli igrati na mjestu kreatora nego najisturenijeg napadača, ali motorika i fond trke mu ipak nisu kao kod prirodnih veznih igrača. Tu je prvi problem.

Petković na mjestu kreatora najviše guši Ivanušeca

Dojam je da na taj način najviše guši Ivanušeca, čija je onda uloga na terenu bitno drukčija. Vjerojatno nije slučajno da je Ivanušec odigrao dobru utakmicu nakon dugog vremena baš kada nije bilo Petkovića. Jednostavno je imao više prostora i mogućnosti za kreaciju.

Petkoviću malo tko osporava da je talentiran i lucidan igrač, igrač je poteza, zna nogomet, ali ponekad se čini da u svakom primanju lopte želi odigrati nešto spektakularno.

Može li Dinamo izbaciti sudionika Lige prvaka u nokaut fazi EL?

Ukupno glasova:

Lome se koplja  

Dojam je da s mukom poseže za jednostavnim rješenjima, nerijetko previše komplicira, čime kvari tečnost igre. Kada ne zabije pogodak, a nije baš da ih postiže kao na traci, i kada ne odigra neku briljantnu asistenciju, čini se da momčad nema neku preveliku korist od njega.

gol expired Od Barcelone do Šerifa: Dinamov ždrijeb je u ponedjeljak, evo koga sve Modri mogu izvući divider

Petkovićevu igru svatko vidi na svoj način, oko njega se lome koplja u nogometnim razgovorima, i među stručnjacima i među običnim navijačima. Utakmica u Londonu dodatno će produbiti polemike i postaviti neke upitnike pred Dinamove stručnjake, koji bi vjerojatno bili najsretniji kada bi se same otvorile oči najvećoj Dinamovoj zvijezdi.

Slatko iščekivanje ždrijeba

Dinamo treba efikasnijeg i jednostavnijeg Petkovića. Zalaganje i voljni moment se podrazumijevaju. I utakmica protiv West Hama pokazala je da sve puno bolje izgleda kada se igra brže i jednostavnije.

Kako god, Modri sada imaju slatko iščekivanje ždrijeba play-offa. Kada se pogleda tko je sve u konkurenciji, lako je moguće da na Maksimir dođe netko od velikana.

Dinamo će s novim trenerom imati dovoljno vremena za dovođenje pojačanja i slaganje igre, u kojoj bi Petković trebao biti što češće ispred vrata suparnika, a ne okrenut prema sredini terena.

No prije zimskih priprema i prijelaznog roka Modri moraju apsolvirati Slaven, Istru i Hrvatski dragovoljac. Vodi se mrtva utrka za prvaka, stoga je devet bodova imperativ nad imperativima.

 

 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider