Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
evo njih nazad

Je li doista kraj dominacije Messija i Ronalda? Pogledajte ove brojke i razmislite opet

Dva najbolja svjetska nogometaša i dalje su u top-formi te ganjaju nove klupske i individualne uspjehe.

Galerija Lionel Messi i Cristiano Ronaldo (Foto: AFP) Cristiano Ronaldo i Mario Mandžukić (Foto: AFP) Cristiano Ronaldo (Foto: AFP) +4 Messi i Ronaldo (Foto: AFP)

Luka Modrić prekinuo je desetogodišnju dominaciju Lionela Messija i Cristiana Ronalda u izborima za najboljeg nogometaša svijeta. Hrvatski je nogometaš potpuno zasluženo odnio službenu nagradu FIFA-e The Best za najboljeg u protekloj sezoni te Zlatnu loptu za najboljeg u godini.

Istina, dominacija je prekinuta, ali rekli bismo tek nakratko. Na jednu godinu. Desetogodišnja vladavina dvojice najboljih nogometaša svijeta u 21. stoljeću bila je malo i dosadna, ali oni su još itekako ''živi''.

I dalje se radi o dvojici najboljih, kada ne gledamo samo ovu godinu. Cristianove 33 godine i Messijevih 31 na leđima ne govore nam da je s njima gotovo. Uostalom, Modrić se okrunio naslovom tek s 33 godine.

Na koga ste se kladili ljetos, Ronalda ili Real?

Kao što vidimo iz dosadašnjeg dijela sezone, Ronaldu nije prepreka u novom pohodu bila ni promjena sredine. Sjetite se samo koliko je komentara bilo kako će teško bez Reala do velikih stvari, a ispalo je obrnuto, Real je u teškom nokautu, dok Portugalac s Juventusom gazi sve pred sobom.

Niti jednu jedinu utakmicu Juve nije izgubio u prvenstvu, dok su u Ligi prvaka upisali dva poraza, ali uz dojam da im se ni ti kiksovi nisu trebali dogoditi. Ronaldo je ove sezone zabio 11 pogodaka u Serie A uz pet asistencija, dok je u Ligi prvaka dodao još jedan gol. U prvenstvu je ispred njega s golom više samo Poljak Piatek.

Nedavno se osjetio slobodnim izazvati svog mitskog rivala iz Barcelone i pozvati ga na promjenu sredine. Pozvao ga je da i on dođe u Italiju pa da vidimo. No Messiju se, logično, ne ide iz kluba kojem je dao cijeli svoj život i s kojim još čeka puno lijepih stvari.

Messi gotov? Pogledajte što radi ove sezone

Barca opet dominira u domaćem prvenstvu koje je njihovo igralište zadnjeg desetljeća, a jedan je od favorita za napad europski tron.

Ne da Messi nije gotov, nego trenutačno igra u čudesnoj formi. Za vikend je protiv Levante upisao svoj 49. hat-trick u karijeri. Podijelio je još dvije asistencije, a da mu suigrači nisu promašivali stopostotne šanse, upisao bi najmanje hat-trick asistencija.

Argentinac je u prvenstvu zabio čak 14 pogodaka i vodeći je strijelac Primere, a podijelio je i nevjerojatnih 10 asistencija. Nitko u pet najjačih liga nema dvoznamenkasti učinak u oba polja.

Još je jedan podatak fascinantan. Messi je osmu godinu u nizu zabio najmanje 50 golova, iza njega je Cristiano s 46, pa Lewandowski s 45, Salah 41… Kad pogledamo u posljednjih deset godina, Messi je zabio 567 pogodaka, a Cristiano samo 25 manje. Tolika je mala razlika između ovog nevjerojatnog dvojca.

Možemo već sada prognozirati da će Ronaldo nakon Engleske i Španjolske uspjeti stići do naslova prvaka u Italiji. Barca je prvi favorit da to opet učini u Španjolskoj. Juve ima tešku prepreku u osmini finala Lige prvaka, koja će ipak odlučiti najboljeg u sljedećim izborima.

No Portugalac s reprezentacijom ima adut u rukavu – domaćinstvo Final Foura Lige nacija.

Na koga biste se okladili da će pobrati nagrade u 2019.?

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider