Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
NE SMATRA TO POGREŠKOM

Jakobušić objasnio otkaz za Dambrauskasa i dolazak Leke: "Superkup nam je bio bitan, podbacili smo i ostali bez atmosfere"

Mnogi navijači Hajduka smatraju kako je raskid ugovora s Valdasom Dambrauskasom bio velika greška.

Valdas Dambrauskas (Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX)

Otkaz koji je uprava Hajduka krajem ljeta prošle godine dodijelila Valdasu Dambrauskasu i dalje je vrlo aktualna tema među navijačima Hajduka te će tako biti gotovo sigurno do kraja ove sezone, ako ne i dulje.

Ta odluka bila je čisto na dušu predsjednika Lukše Jakobušića, koji je neugodno iznenadio time što se riješio trenera koji je bio u borbi za titulu, osvojio drugo mjesto u prvenstvu te na kraju u vitrinu s trofejima donio Kup.

Jakobušić ne smatra da je pogriješio

Iako su trenutni rezultati, ali i igra Hajduka, daleko od razine prošlog proljeća, pod vodstvom Litavca, Jakobušić ne smatra da je pogriješio, kao što ne smatra da je s bilo kojim trenerom ugovor raskinut u krivo vrijeme. To je potvrdio u današnjem druženju s medijima.

"Niti sam ponosan, niti mi drago što smo imali kontinuitet smjenjivanja. Vukasa smo odmah raskinuli zbog 101 stvari. Boro Primorac je vodio privremeno. Došao je Nikoličius pa smo doveli Tramezzanija na kratki rok da nas stabilizira. Sve što smo tražili je ispunio i nije ga bio plan zadržati. Onda je došao Gustafsson i to je bila pogreška. Ne znam ni ja zašto smo ga doveli na dvije godine. Nije išlo, a onda je stigao Valdas", iz jednoh je daha ispričao, nastavivši:

"Bilo je dobro. Dao je profesorski pristup, bio je posvećen, borben i uvukao se navijačima pod kožu. Sve je išlo dobro, doveli smo Kalinića i dao nam je energije. Dogodila se borba za prvaka. Onda su Kalinić i Livaja dobili žute kartone pa smo otišli u Koprivnicu, kad smo mogli postati prvi. Nismo izgubili, ali trebali smo pobijediti. Da smo pobijedili Belupo sve bi bilo drugačije. Dinamo nije naviknut da smo mu blizu. Valdas je plakao kad smo osvojiti Kup, ne možeš to odglumiti. Krenuli smo u novu sezonu, imao je kompletne skupe pripreme u Austriji. Već sam tad vidio da to nije to."

Ponovno je spomenuo Superkup

Onda je rekao nešto čime je već ranije neugodno iznenadio navijače. Poraz u prvoj utakmici sezone, lošijim izvođenjem kaznenih udaraca, u susretu Superkupa protiv Dinama, mu je donio prvi impuls da smijeni Litavca.

"Superkup nam je bio bitan. Otvaranje sezone, dva trofeja u 40 dana. Ali, nije se dogodilo, potpuno smo podbacili. Nije bila dobra atmosfera. Cijelo vrijeme smo tako komunicirali, ali imao je potporu i išli smo dalje. No, igrači se nisu razvijali. Mučili smo se, mladi nisu igrali, ispali smo od Villarreala. Nismo imali ni rezultata, ni igre, ni atmosfere, ni mladih na terenu. On je rekao da pronađemo drugog ako želimo razvijati igrače. Tu smo se razišli."

Iskreno, teško je zaključiti kome je Superkup bio tako bitan, no u ranijoj izjavi je Jakobušić rekao kako je od Kupa do Superkupa samo o njemu mislio. Mnogi će reći podosta bizarno.

Neće mu biti problem smijeniti Leku

Što se tiče Ivana Leke, on je za sada siguran, no naravno da je upitan kad bi mu moglo i po pitanju njega prekipjeti, odnosno do kada Leko mora krenuti ostvarivati zacrtano.

"Leko ima ugovor na dvije i pol godine. Vratio se nakon deset godina izvana. Ako nam on nije dobar, ne znam tko je. Ne bih mijenjao ništa s Valdasom. Pošten je i stručan, imamo dobar odnos. Neće mi biti problem smijeniti i Leku ako bude trebalo. Jesi li moja očekivanja nerealna? Imamo dobrog trenera i dobru ekipu. Doći ćemo blizu, a ne biti na -11. Je li nerealno očekivati pobjede protiv Istre ili Rijeke. Nije. Nama nije problem Dinamo, od njih možemo sve izgubiti. Prvenstvo se osvaja na malim utakmicama", rekao je za početak, onda nastavivši:

"Leko je bio slobodan i mi smo ga htjeli. Mislav Karoglan je izniman čovjek, kao i Marijan Budimir. Mislav je nakon Belupa u studenom imao zdravstvenih problema. Nismo išli u razgovoru za produženje, dogovor je bio do 1. siječnja. Leko je bio naš prvi izbor. Svjesno smo sve žrtvovali. Moguće je da nećemo uspjeti ostvariti ciljeve, ali išli smo u to."

Ivan Leko trener je koga su i navijači dugo priželjkivali. Sad ne preostaje ništa drugo nego da svi s njim pokažu strpljenje.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider