Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
na pragu finala LP-a

Ivanković ekskluzivno za Novu TV i GOL.hr nakon rušenja legende Barcelone Xavija

Hrvatski nogometni stručnjak Branko Ivanković javio se reporteru Dnevnika Nove TV Saši Lugonjiću nakon velike pobjede u polufinalu azijske Lige prvaka.

Branko Ivanković (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Profesor Branko Ivanković vratio se u Varaždin svega 24 sata nakon što je u prvom susretu polufinala azijske Lige prvaka sa svojim Persepolisom na gostovanju u Dohi slavio protiv katarskog Al Sadda. Protiv momčadi u kojoj igraju Xavi Hernandez i Gabi slavio je s 1:0, čime je napravio veliki korak ka plasmanu u finale.

Ivanković se zbog reprezentativne stanke vratio u svoj Varaždin, odakle je telefonski razgovarao s reporterom Dnevnika Nove TV Sašom Lugonjićem.

* Gospodine Ivanković, prije svega čestitke. Ne pobjeđuje se svaki dan momčad u kojoj igraju Xavi i Gabi.

"Xavi je pokazao kakav je velemajstor"

"Hvala na čestitkama. Je, velika pobjeda, pogotovo s obzirom na stanje kakvo nam je u momčadi. Tri ponajbolja igrača nam nisu mogla igrati zbog ozljede i kartona. Osim toga imali smo nekoliko igrača s virozom, a zaigrali smo i s još trojicom koji sveukupno nemaju 90 minuta igre u Ligi prvaka. Ali jednim zajedničkim borbenim duhom dogodila se homogenizacija u momčadi. Odigrali smo jednu taktički sjajnu utakmicu, prijetili smo koliko smo to mogli. Oni su imali inicijativu, posjed lopte, udarce s 18, 19 metara, ali ništa bitno ili značajno. Penal je kruna htjenja mojih igrača."

*Kakav je osjećaj bio igrati protiv Gabija i Xavija, apsolutnih legendi španjolskog nogometa?

"Pokazali su svu svoju kvalitetu. Osobito Xavi. Kraj njega i ostali igrači poprimaju takvu filozofiju i viziju igre. Ta pobjeda koja je vrlo važna nama praktički ništa ne znači, jer imamo uzvrat u Teheranu. Gabi je stigao ovog ljeta u Al Sadd. Ima 12 milijuna dolara plaću, a to je cijeli budžet našeg kluba. Vrlo je teško igrati protiv igrača kao Xavi koji fenomenalno čita igru i uvijek je slobodan da primi loptu. Vidi se da je bio velemajstor koji kontrolira vezni red."

Očekivani pad reprezentacije nakon pražnjenja u Rusiji

* Kako vidite reprezentaciju uoči susreta protiv Engleske nakon poraza u Španjolskoj?

"Bilo je za očekivati da ćemo u 9. mjesecu imati velikih problema. Veliki broj naših igrača je do 15. kolovoza bio na godišnjem odmoru i jasno da nisu mogli biti spremni ni fizički ni mentalno. Ono u Rusiji je bilo veliko mentalno pražnjenje. Nemoguće je bilo da budu u dobrom stanju. Mislim da je bolja situacija s igračkim kadrom protiv Engleske. Ne znam kako ćemo reagirati s obzirom da se nekoliko važnih igrača oprostilo od igranja za Hrvatsku. Trebat će vremena, strpljenja, ali mislim da ćemo se posložiti. Ono što je najvažnije su kvalifikacije za Europsko prvenstvo, da se kroz njih isprofilira momčad koja će nastupiti na Euru i ja mogu reći da vjerujem u reprezentaciju."

* Kako vidite start u novu sezonu Dinama, vašeg bivšeg kluba?

"Koliko pratim bilo je manjih problema na početku, ali pokazali su uvjerljivost u hrvatskoj ligi što se rezultata tiče. Nema konkurencije u borbi za prvaka. U Europskoj ligi otvara se ogromna šansa da Dinamo nakon toliko godina dočeka proljeće u Europi. Belgijska liga više nije ono što je bila. Velika šansa je već u prvoj utakmici protiv Anderlechta da se osigura nastup u nokaut fazi na proljeće."

"Luka je dokazao da se u talent i naporan rad može sve"

* Vi ste kao trener Dinama 2007. godine, kada je u njemu igrao Luka Modrić, rekli da je on bolji igrač od Diega. Kako ga vidite danas nakon što je doživio krunu svoje karijere u Rusiji s reprezentacijom i nakon što je osvojio FIFA-inu nagradu The Best?

"Ne treba spominjati koliko je to veliko priznanje za sve koji su radili s njim. Ne treba puno komentrirati osim činjenice da je postao najbolji na svijetu u 33. godini. To pokazuje koliko je željan rada da napreduje i bude najbolji. To je kruna njegove karijere i najbolje govori o njegovom pobjedničkom mentalitetu. Dokazao je da se uz talent koji je neprocjenjiv i naporan rad može ostvariti sve."

* Slaven Bilić postao je novi trener Al-Ittihada. Je li vas iznenadio taj potez?

"Svi bi mi htjeli raditi u ligama koje su bolje marketinški obrađene. Nije to jednostavno. Nas trenere vrlo brzo zaborave, pa je ovo možda i dobro za njega. To je jedna vrlo teška sredina u kojoj treneri lete s klupe nakon samo dvije utakmice. Ambicije su nestvarne u usporedbi s mogućnostima, no ja mu prije svega želim jako puno sreće. Nama je svima važan uspjeh naših trenera i naših igrača, koji podiže rejting svima nama."
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider