Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kažu da nisu znali, ali…

Na pomolu veliki skandal: Igrao protiv Hajduka pa postao junak svoje reprezentacije, a iz kluba zatajili da je pao na doping-testu!

Rujanski ciklus kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo je završio, ali stanje na ljestvici skupine D moglo bi se naknadno promijeniti.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U nedavno završenom rujanskom dijelu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022. jedan od najuzbudljivijih raspleta viđen je na utakmici Kazahstana i Ukrajine, koja je odigrana 1. rujna u Nur-Sultanu i završila je rezultatom 2:2.

Do sudačke nadoknade na semaforu je stajalo 1:1, a onda su Ukrajinci u 93. minuti postigli, kako se činilo, pobjednički pogodak. Međutim, u posljednjim sekundama susreta, u 96. minuti, Kazahstanci su došli do novog izjednačenja, strijelac je bio Ruslan Valiullin, inače čovjek koji je na toj utakmici zabio i prvi gol za Kazahstan.

Taj 27-godišnji veznjak, igrač Tobola, koji je u drugom pretkolu Konferencijske lige ovog ljeta eliminirao Hajduk, postao je junak u svojoj domovini. Dva zgoditka u reprezentativnom dresu ne postižu se baš svaki dan, pogotovo ne protiv tako respektabilne reprezentacije kao što je Ukrajina, a Valiullinu su to bili prvi golovi za Kazahstan.

No, nekoliko dana kasnije stigla je vijest koja bi te Valiullinove pogotke jednostavno mogla – izbrisati.

Tko će im povjerovati u priču?

Naime, UEFA je pokrenula disciplinski postupak protiv igrača i Kazahstanskog nogometnog saveza zbog sumnje da je u toj utakmici nastupio dopingiran.

Valiullin je 12. kolovoza, poslije uzvratne utakmice trećeg pretkola Konferencijske lige, koju je Tobol izgubio od slovačke Žiline s 5:0, podvrgnut redovnom testiranju na doping. Testom je utvrđena prisutnost droga u njegovom tijelu, a iz Kazahstanskog nogometnog saveza poručuju da su nalaz dobili tek 2. rujna, dakle dan poslije utakmice s Ukrajinom.

"Ruslan kaže da ništa nije znao. U toj utakmici zadobio je ozljedu mišića i zbog toga nije sudjelovao u dvije utakmice koje su uslijedile, protiv Finske i Bosne i Hercegovine", izjavio je Azamat Aytkhozhin iz Kazahstanskog nogometnog saveza.

Ukrajina priželjkuje dva bonus boda

Ukrajinci su, logično, bijesni i traže registriranje utakmice rezultatom 3:0 u njihovu korist. Kazahstanci uporno tvrde da nisu ništa znali, ali čak ako im netko u to i povjeruje, UEFA sasvim sigurno neće imati milosti ako se ustanovi da su svjesno prešutjeli da je Valiullin bio pozitivan na doping-testu.

Dodajmo kako u ovoj čudnoj skupini aktualni svjetski prvak Francuska uvjerljivo vodi na ljestvici unatoč tome što je u šest utakmica ostvarila samo tri pobjede. Svi ostali su izgubili jako puno bodova upisavši mahom remije u međusobnim utakmicama, što je Tricolore sasvim približilo odlasku u Katar.

Ukrajina je jedan od fenomena ovih kvalifikacija, ne sjećamo se kad je netko imao učinak 0-5-0, ali ako se ostvari njihova želja i bude im naknadno upisana pobjeda u Kazahstanu, na svoj konto će dobiti dva dodatna boda, što će im jako puno značiti u borbi za drugo mjesto, koje će voditi u dodatne kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider