Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Možda već iduće godine

Hrvatska zbog Dinamove pobjede preskočila uglednu nogometnu naciju: Korak smo bliže dva kluba u Ligi prvaka!

Dinamo je ušao u četvrtfinale Europske lige i nadamo se da se tu neće zaustaviti.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Osim što je sebi podigao ugled u Europi i tržišnu vrijednost svojih igrača, zaradio još nešto novca od UEFA-e i popravio svoj klupski koeficijent, Dinamo je eliminacijom Tottenhama dodatno poboljšao hrvatski nacionalni koeficijent, što je izuzetno važno za godine koje slijede.

Hrvatska odnosno HNL zahvaljujući su povijesnom podvigu Modrih skočili su na 18. mjesto na UEFA-inoj ljestvici nacionalnih koeficijenata i sad je naš koeficijent 26.275.

Preskočili smo Švicarsku, koja je sinoć ostala bez predstavnika u Europi nakon što su njihovi Young Boysi ispali u osmini finala od Ajaxa. Švicarci, koji su na 26.225, više neće popravljati svoj koeficijent pa sada ostaje da vidimo koliko će im HNL odmaći, to će ovisiti o tome što Dinamo napravi u nastavku sezone.

Aktualna ljestvica važeća je za sezonu 2022./2023. U prijevodu, onako kakav bude završni poredak na kraju ove sezone, tako će se distribuirati mjesta u europskim kupovima za ljeto 2022. godine.

15. mjesto znači ogromnu razliku

Kao što je poznato, ona nacija koja završi na 15. mjestu na ljestvici nacionalnih koeficijenata, imat će dva kluba u kvalifikacijama Lige prvaka, uz jedan u kvalifikacijama Europske lige i još dva u kvalifikacijama Konferencijske lige.

Već i na prvu jasno je kako se radi o golemoj razlici u odnosu na stanje kakvo će biti ovog ljeta, kada će iz HNL-a prvak ići u kvalifikacije LP-a, dok u kvalifikacijama Europske lige nećemo imati nijedan klub, a tri će ići u kvalifikacije Konferencijske lige.

To 15. mjesto u ovom trenutku drži Cipar (koeficijent 27.750), koji kao i 16. Srbija (26.750) nema više svojih predstavnika u Europi ove sezone.

Slavia malo kvari planove

Mali problem u realizaciji misije da ponovno pola HNL-a ide u Europu predstavlja nam Češka (17. mjesto, 26.400) i njihova Slavia Prag. Oni su iznenađujuće na Ibroxu s 2:0 pobijedili Rangerse i također se plasirali u četvrtfinale.

Nema sumnje što bi dakle bilo idealno - da Dinamo u četvrtfinalu izvuče Slaviju i eliminira ju s dvije pobjede. Česi bi u tom slučaju otpali, a Modri bi nabildali hrvatski koeficijent i dobili priliku da se u polufinalu bore za novi podvig.

U svakom slučaju, Dinamo nastavlja biti lokomotiva koja vuče hrvatski koeficijent i ako se ovog ljeta samo jedan naš klub približi Modrima s izdanjima na kontinentalnoj sceni, mogli bismo očekivati lijepe stvari u godinama koja dolaze.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider