Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Je li vrijeme?

Viša sila tjera Leku na (ne)očekivani potez: Hajdukovo čudo od djeteta debitira u derbiju?

Hajduk će ove nedjelje ugostiti Dinamo u najvećem derbiju hrvatskog sporta, a zaigrati bi mogao i Luka Vušković.

Luka Vušković (Foto: Duje Klarić/Cropix)

Na najveći derbi hrvatskog sporta Hajduk stiže potpuno desetkovan, devastiran ozljedama.

Splićani će ove nedjelje biti gosti Dinama na Maksimiru, a nije pretjerano reći da im je kadrovska situacija katastrofalna.

Od osmorice ozlijeđenih četvorica su stoperi

Lovri Kaliniću i Josipu Elezu, za koje se od ranije zna da ih neće biti do kraja sezone, na listi ozlijeđenih priključila se šestorka za koju se zna da će propustiti ne samo derbi nego i četvrtfinale Kupa u srijedu, 1. ožujka, u Osijeku.

Emir Sahiti, koji se ozlijedio u utakmici protiv Rijeke, još se uvijek nije oporavio. Anthony Kalik, Lukas Grgić i Toni Borevković vratit će se u puni intenzitet treninga tek krajem idućeg tjedna i možda budu spremni za utakmicu s Lokomotivom na Poljudu 5. ožujka. Chidozie Awaziem ozlijedio se na treningu i pauzirat će mjesec dana, a otpao je i Dominik Prpić, koji je u 30. minuti prošlotjednog dvoboja s Goricom ozlijedio zglob, ali je ostao na terenu do kraja i kasnije pretrage pokazale su da će biti odsutan barem tri tjedna.

Hoće li Leko i u ovoj situaciji s trojicom iza?

Ove potonje dvije ozljede zadale su najveću glavobolju treneru Ivanu Leki. Obrana je ionako rak-rana Hajduka, a sad je ostao bez dvojice od tri startera u toj posljednjoj liniji. Da su svi zdravi, vjerojatno bi Leko ostao pri svojoj formaciji s trojicom stopera i te bi pozicije, zdesna nalijevo, popunili Awaziem, Ferro i Prpić.

No, situacija je takva kakva jest, nastupila je viša sila i Leko će biti prisiljen kemijati. Na popisu ozlijeđenih su mu čak četiri stopera (Elez, Prpić, Awaziem, Borevković), a Leko, barem zasad, ne odustaje od igre s tri stopera. Doduše, treba reći da je u protekle dvije utakmice, kada je ubilježio dvije pobjede, u drugim poluvremenima Leko mijenjao na igru s četiri u obrani i romb u veznom redu, ali ostaje činjenica da je svih pet prvenstvenih susreta započeo s tri stopera.

Stoga se logično nameće pitanje - s kim će Hajduk startati na Maksimiru? Ili da budemo konkretniji - je li vrijeme za Luku Vuškovića?

Ovaj senzacionalni mladić u petak, 24. veljače, dva dana prije derbija, proslavit će 16. rođendan i time će steći pravo, prema FIFA-inim propisima, zaigrati za seniorsku momčad. Vušković, koji igra na poziciji stopera, najveći je talent u novijoj povijesti Hajduka, tu nema dileme. On već neko vrijeme ne igra za Hajdukove kadete, premda bi mogao, nego za stariji uzrast, juniore, a i tamo dominira, u konkurenciji s igračima starijim dvije-tri godine od sebe.

Vušković je bio opcija za derbi i prije ove havarije s ozljedama

Odigrao je već nekoliko prijateljskih utakmica za prvu momčad Hajduka i dojam je da se radi o zbilja izvanserijskom talentu te da bi vrlo skoro nakon što navrši 16 godina i stekne pravo igranja u službenim utakmicama ionako zaigrao za prvu momčad Majstora s mora. Ova situacija s ozljedama njegov debitantski nastup mogla bi samo ubrzati, tim više što Vušković zbog crvenog kartona neće moći igrati za juniore u utorak u utakmici osmine finala Lige prvaka protiv Manchester Cityja.

Budući da Leko trenutačno od zdravih stopera u prvih 11 ima samo Ferra i Simića, nije uopće sporno da će Vušković biti priključen seniorima za derbi na Maksimiru. Upitno je tek hoće li i koliku minutažu dobiti, pri čemu treba naglasiti da uopće nije isključeno da krene od prve minute.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider