Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
čekamo i ostale

HNS se mora zapitati želi li ovakvu sliku (i ton) hrvatskog suđenja: Što su zbilja postigle objavljene snimke iz VAR soba?

Ono što smo čuli na snimkama sudaca jednstavno ne smije biti normalno za hrvatski nogomet.

Bruno Marić i sudačka komisija (Foto: Ronald Goršić/Cropix)

Hrvatski nogomet došao je do samog usijanja već u veljači. Očekivali smo takvo nešto zbog napete borbe za naslov prvaka kakva zbog tri kluba u igri nije viđena 25 godina, ali eksplodiralo je već tri mjeseca prije kraja prvenstva. Možda smo se prevarili, možda nas tek čeka vrhunac ludila tamo u svibnju.

U javnost dospjele snimke komunikacije sudaca iz VAR sobe napravile su štetu hrvatskom nogometu. U to nema sumnje. Nije važno toliko kako su dospjele u javnost, važno je da smo ih svi čuli i da nakon njih ništa ne bi smjelo ostati isto.

Onaj tko plasira snimke mora pustiti i one ''druge''

Krenulo je s tom utakmicom Hajduka, nastavilo se nekim drugim poznatim slučajevima i mora se nastaviti dalje. Onaj tko je u posjedu snimki, a očito je u posjedu svih snimki od početka sezone, zbog vlastitog kredibiliteta mora pustiti i neke druge snimke. Na primjer, s utakmica u kojima su bile donesene sporne odluke u korist Hajduka.

Ako su snimke puštene da se dokažu neke sumnjive radnje na račun jednog ili u korist nekog drugog, onda je dojam da se to nije do kraja postiglo. Barem ne u mjeri u kojoj to neki žele vjerovati.

Dinamo - Lokomotiva VIDEO Procurila snimka situacije kod nedosuđenog penala protiv Dinama: "A da ga je i sudio... šta ćeš" divider

Nakon objavljenih snimki s utakmice u Varaždinu mnogi su otišli u krajnost. Jednima je iz onog što su čuli bilo ''sve apsolutno jasno'', a drugima je bilo pak ''sve apsolutno čisto''. Naravno da nije bilo ni jedno ni drugo. Niti je bilo išta jasno, a bome ni sve nije bilo čisto.

Realnost je kao i često u ovakvim situacijama negdje između ta dva ukopana rova, kojem je rovu bliže, ostavljamo svakom na vlastitu procjenu.

Komisija nogometnih sudaca Komisija nogometnih sudaca (Foto: Ronald Goršić/Cropix)

Što su u biti snimke pokazale?

Ono što su te snimke pokazale, a potom i one ostale s drugih utakmica koje smo čuli, je slika i ton hrvatskog suđenja. Svjedočili smo prvenstveno jednom kaosu u donošenju odluka, procesu koji je ozbiljno narušen. Kao da naši suci i njihovi čelnici nisu do kraja shvatili čemu služi VAR.

Čuli smo dogovaranje sudaca, četiri ili više osoba koje sudjeluju u donošenju nekih zajedničkih odluka kao da je riječ o nekom plenumu kod donošenja zaključaka u škakljivim situacijama. U nekim slučajevima nije bilo jasno zbog čega VAR sudac uopće zove glavnog suca na terenu, a ni s kojim dokazima mijenja njegovu odluku.

Iz snimki se također može čuti pod kojim je stresom sudac na terenu i to je sve ljudski, ali je li takva razina komunikacije profesionalna? Međusobne uvrede i psovke nisu normalna razina komunikacije, no šefu hrvatskih sudaca to je očito normalno.

U svijet otišli slika i ton suđenja u HNL-u

U svijet su otišli slika i ton hrvatskih sudaca. Šteta je napravljena i pitanje za vodstvo HNS-a trebalo bi biti je li to što smo svi slušali normalno i bi li tako trebali teći procesi donošenja odluka u hrvatskom prvenstvu.

Uostalom, doći će ovo, ako već nije, i do UEFA-e i njihovih sudačkih komisija, gdje hrvatski suci još uvijek ne kotiraju kao suci za Ligu prvaka i najveća natjecanja poput kolega im iz nama susjednih zemalja. To je ipak poruka UEFA-e koju treba shvatiti ozbiljno i zbog toga, na kraju krajeva, ipak netko mora snositi odgovornost.

Bruno Marić Marić pokušao objasniti otkud sucima nepobitan dokaz da se radilo o zaleđu kod poništenog gola Hajduka divider

Bruno Marić Šef sudaca Bruno Marić u detalje o spornim snimkama: ''Hajduk nije oštećen ni u jednoj situaciji'' divider

Bruno Marić Marić noć prije presice viđen u Hiltonu u uglednom društvu, evo što je kazao o tome divider

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider