Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Jako važno

Hajdukov sveti cilj uoči dva sraza s Portugalcima: Zaboravite Villarreal, evo što je u igri

Nogometaši Hajduka od 21:00 domaćini su Vitoriji Guimaraes u prvoj utakmici trećeg pretkola Konferencijske lige.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Prošlosezonsko osvajanje Kupa i automatski kasniji start u Europi, raspored HNL-a i odgode pojedinih dvoboja dovele su do toga da je prva europska ujedno i prva domaća utakmica za Hajduk u novoj sezoni.

U trećem pretkolu Konferencijske lige Splićani će večeras ugostiti Vitoriju Guimaraes protiv koje će uzvrat odigrati u Portugalu u srijedu 10. kolovoza.

Šestoplasirani sastav portugalskog prvenstva iz prošle sezone suprotstavit će se Majstoru s mora u 180, a možda i 210 minuta, na pretposljednjoj stepenici prije grupne faze ovog natjecanja.

Andre Amaro i Luis Diaz Portugalci znaju za Torcidu i grotlo Poljuda, ali imaju dobar razlog zašto ih to ne straši divider

Kako Hajdukov, tako je i Vitorijin proklamirani cilj bio plasman u skupine Konferencijske lige, ali nakon što je ovog utorka održan ždrijeb, postalo je jasno da će do njih teško doći.

Onaj tko izađe kao pobjednik iz ovog sraza u play-offu će se namjeriti na Villarreal - onaj Villarreal koji je prije nešto više od godinu dana osvojio Europsku ligu, a prije nekoliko mjeseci eliminirao Bayern i u polufinalu Lige prvaka pružio veliki otpor Liverpoolu.

Sad kad je konačno složio respektabilnu ekipu, svoju najjaču u posljednjih 10-ak godina, Hajduk u ždrijebu nije imao sreće. Žuta podmornica golemi je zalogaj, najteži mogući suparnik među svim nositeljima u play-offu Konferencijske lige.

gol expired Tko su gosti Hajduka na Poljudu? Pogledajte predstavljanje Vitorije Guimaraes divider

Nažalost, Hajduk je bio prilično daleko od toga da bude nositelj u ždrijebu, čak i u trećem pretkolu, a kamoli u play-offu.

U ovu europsku sezonu Splićani su ušli s klupskim koeficijentom od 8.000 (više od toga imale su Škendija Tetovo, luksemburški Dudelange, velški The New Saints, irski Dundalk, litvanska Suduva, mađarski Fehervar...).

Hajduk mora hitno popraviti svoj koeficijent

Taj europski klupski koeficijent računa se tako da se u obzir uzmu rezultati koje je klub postigao u UEFA-inim natjecanjima u proteklih pet sezona, a to je u slučaju Hajduka razdoblje kada su propuštene brojne prigode da se koeficijent i status nabildaju do nekakve respektabilne razine. Dovoljno je reći - Gzira. U to ljeto 2019. Hajduka je europski put nakon Maltežana vodio na latvijski Ventspils. Da su tada upisane četiri pobjede u četiri susreta s Maltežanima i Latvijcima, sada bi se pisala neka druga priča. Slično vrijedi i za lanjsko posrtanje od Tobole poslije ugodnih 2:0 ostvarenih u prvoj utakmici u Splitu.

No, za prolivenim mlijekom ne valja previše plakati. Hajduk mora gledati u budućnost i to ne samo prema Portugalu (i Španjolskoj) već i onome što mu nose novi europski izazovi, od ljeta 2023. nadalje.

Kako bi ubuduće bolje kotirali u ždrijebovima, bez obzira o kojim se natjecanjima radilo, Splićani moraju napraviti sve da eliminiraju Vitoriju Guimaraes. Već bi to popravilo koeficijent kluba za iduću sezonu i dalo nadu uoči dvaju bonus utakmica s Villarrealom, u kojima ionako neće imati što izgubiti.

Utakmicu po utakmicu o Vitoriji Guimaraes

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider