Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Hajduk je propustio veliku šansu: Kalkulantska igra na remi u ključnom derbiju obila mu se o glavu

Ako Hajduk i treći put u sezoni pobijedi Dinamo, Bijeli će tek tada imati za čime žaliti...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Iako se mora odigrati još jedno kolo, već je stavljena posljednja klapa na prvenstvo Prve HNL 2021./2022.

Dinamo je slavio u Šibeniku i matematički potvrdio obranu naslova prvaka Hrvatske. Hajduk je osigurao drugo mjesto, Osijek treće, a Rijeka je četvrta. Već odavno se zna da Hrvatski dragovoljac ispada tako da su sva bitna pitanja riješena.

Veliki derbi Dinama i Hajduka u posljednjem kolu u Maksimiru igrat će se samo za prestiž. Ako Hajduk i treći put u sezoni pobijedi Dinamo, Bijeli će tek tada imati za čime žaliti. Možda će im tek tada biti jasno kakvu su šansu propustili, ako im već nije jasno.

Neizvjesna utrka

Bila je to jedna od najneizvjesnijih utrka za prvaka u posljednjih petnaestak godina. Dinamo se mučio cijelo prvenstvo, jako je oscilirao, ali na kraju je ipak uspio prvi presjeći ciljnu ravninu, i to kolo prije kraja prvenstva.

Unatoč dvostrukom dvokružnom sustavu i velikom broju međusobnih utakmica glavnih favorita, opet se pokazalo da se prvenstva u principu osvajaju na „malim“ utakmicama.

gol expired HNS objavio cijene ulaznica za utakmice Lige nacija, Francuska stiže na Poljud divider

Gledajući cijelo prvenstvo, i Hajduk, i Osijek i Rijeka svoju su šansu prosuli protiv klubova koji su se rasporedili od petog do desetog mjesta.

Dinamo je protiv njih ipak nešto manje kiksao, iako ne značajno manje, no dovoljno da opet bude prvi. No moglo je biti drukčije da su u Hajduku imali više vjere u to da mogu srušiti Dinamo. 

Ako bismo ulazili u sitna crevca, Hajduk je možda mogao do prvog mjesta i s ovakvim učinkom protiv malih da je u prvom proljetnom derbiju s Dinamom pokušao ići na pobjedu. To je bila zadnja šansa, sve poslije je bilo samo otezanje.

Hajduk propustio šansu u prvom proljetnom derbiju s Dinamom

Ističem to da je pokušao jer je s Mjeseca bila vidljivo da je strategu Bijelih bilo najvažnije da ne izgubi tu utakmicu nakon posrtaja u prethodna dva kola.

Tada se već moglo namirisati, a to sam i napisao, da ne budem general poslije bitke, kako je to bila zapravo prijelomna utakmica što se tiče Hajdukovih ambicija da osvoji naslov prvaka.

To se lako moglo zaključiti pogledom na raspored i logičnom pretpostavkom da su jako male šanse kako će Hajduk poslije te utakmice sve pobijediti, zaključno s derbijem u zadnjem kolu. Jednako se moglo prepostaviti i za preostala tri konkurenta. 

Nakon poraza od Rijeke i remija s Istrom u Puli, dojam je da je Valdasu Dambrauskasu bilo je najvažnije da ne izgubi od Dinama i ostane u utrci, odnosno da ostavi privid utrke do posljednjeg kola.

Bijeli izgubili "kontrolu" nad Modrima

Prema mojem mišljenju, taj remi, koji je Dinamu donio jedan iznimno važan bod, dok je Hajduk izgubio dva, čime je bodovni razmak ostao isti, odredio je nastavak utrke za prvaka. Hajduk je izgubio "kontrolu" nad Dinamom i više je nije mogao vratiti.

Taj remi na Poljudu najvažniji je rezultat koji je Željko Kopić polučio u svojoj eri na klupi Dinama. Da je Dinamo izgubio tu, po meni prijelomu utakmicu, Kopić bi vjerojatno odmah dobio otkaz, ali nisam baš siguran da bi se Dinamo iskopao iz rupe u koju bi zapao, ma tko god da bi sjeo na njegovu klupu.

Eden Hazard u duelu s nogometašima Cadiza Nogometaš pokazao stopalo nakon duela s Edenom Hazardom, slomio je dvije kosti divider

Ta hipotetska pobjeda raširila bi krila Bijelima, a vjerojatno i Osijeku i Rijeci. U svakom slučaju, Hajduk bi smanjio Dinamovu prednost na 2 boda i opet bi sam odlučivao o svojoj sudbini. Ovako je to prepustio drugima, a kada je tako, kad se nadate da će vam Rijeka, Šibenik ili netko treći donijeti naslov, drugo mjesto ostaje maksimalan domet.

Izgubljeni šampionski gard

Taj detalj pokazuje da je Hajduk izgubio šampionski gard koji ga je krasio desetljećima. Možete li zamisliti da bi Hajduk od prije dvadesetak godina ima takav pristup u ključnom derbiju? Bilo bi sa štitom ili na njemu.

Jer koga bi zanimalo drugo mjesto ili čuvanje privida utrke za prvaka!? No Hajduk već odavno nije onaj stari Hajduk, pobjednički mentalitet gradi se desetljećima i teško se vraća kada jednom nestane. 

Osijek je također imao šansu, no osjećalo se da neće uspjeti. Nije u pitanju samo to što Osijek nema šampionski gard i dovoljno iskustva u ovakvim bitkama, već i to što se vidjelo da u Gradskom vrtu nešto ne štima. Atmosfera u klubu nije bila na razini šampionskih ambicija.

Oni koji malo pozornije prate zbivanja u Osijeku lako su mogli vidjeti da u njihovu loncu opasno kuha i da se samo čeka eksplozija.

Osijek nije izdržao Bjeličinu presiju

Bjeličina druga sezona je najopasnija. Opet je na vidjelo izašao efekt pregorijevanja. Momčad, a ni cijeli klub nije izdržao Bjeličinu presiju.

I Bjelica i Osijek pukli su istovremeno. Krizna amplituda dosegla je maksimum u završnici sezone. Ako bi je zajednički prevladali i ostali na okupu, možda bi se u trećoj sezoni posložile stvari.

Tko će osvojiti Europsku ligu?

Ukupno glasova:

Rijeka je na mjestu tamo gdje bi realno i trebala biti. Iako je jedno vrijeme dobro izgledala, svima je bila jasno da u toj momčadi nema dovoljno baruta.

S obzirom na to kakve su izjave dolazile s Rujevice, veliko je pitanje je li Rijeka uopće imala šampionskih ambicija? Čini se da je i njenom vodstvu bilo jasno da od toga nema ništa, a ta pesimistična energija samo se prenijela na momčad i stožer.

Kvaliteta igre pod upitnikom

Što se tiče neizvjesnosti i zanimljivosti, prvenstvo je položilo ispit. Zanimanje javnosti je povećano, posljedično je to rezultiralo i znatnim povećanjem prihoda od televizijskih i marketinških prava u idućim sezonama. HNS je sklopio odličan ugovor, donedavno su takvih iznosi izgledali nedokučivi. No očito se može kad se hoće.

Kvaliteta prikazanog nogometa druga je priča. Neizvjesnost i kvaliteta mogu, a i ne moraju imati uzročno-posljedične veze.

Dojam je da je kvaliteta igrača bolja od prikazane igre. I Dinamo, i Hajduk, i Osijek i Rijeka mogu i moraju bolje.

Za Dinamo smo sigurni da može bolje, to je zorno pokazao u Europi, dok za preostala tri kluba nemamo europski lakmus papir, odnosno imamo ga tek od prošlog ljeta, a malo je reći da je bio katastrofalan.

Međutim, Hajduk i Osijek u međuvremenu su se znatno pojačali i trebali bi u nadolazećim europskim kvalifikacijama biti bolji nego prošlo ljeto.

Pitanje za trenere: ako postoji igračka kvaliteta, zašto je igra slaba?

Koliko bolji, to je već jako teško pitanje. U svakom slučaju morat će igrati bolje nego što se igrali većim dijelom sezone.

Ako kažemo da rosteri nisu tako loši, da tu ima igrača koji mogu i znaju, onda je loptica prebačena u ruke trenera. Mora se postaviti logično pitanje: ako ima igračke kvalitete u sve četiri najjače hrvatske momčadi, zbog čega im je igra takva kakva je?

S tim pitanjem stručni stožeri morat će se pozabaviti sljedećih tjedana. Nema puno vremena za odmor i razglabanja, nova sezone je iza kuta.

U tom su smislu u najdelikatnijem položaju Dinamo i Osijek. Za Modre je problematično to što se još uvijek ne zna tko će biti trener. U Maksimiru će morati hitro reagirati i otkloniti sve dvojbe.

Osijek nije u pretjerano boljoj situaciji. Bjelica jest tu, ima ugovor još jednu godinu, ali jasno je da je situacija neriješena. Kako dalje i mogu li uopće zajedno u Gradskom vrtu nakon svega što se dogodilo?

Prvenstvo je riješeno, ali sezona nije gotova. Prvo derbi, a onda finale Hrvatskog kupa. Šlag na tortu bit će sudar Hajduka i Rijeke 26. svibnja na rasprodanom Poljudu.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider