Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Iznenađenje u Puli

Gori u Dinamu: Rađa se koalicija koja će srušiti Barišića!? Navijači zatražili hitnu sjednicu IO-a

Veliko iznenađenje doživio je vrh Dinama, predsjednik Mirko Barišić i članovi Uprave na čelu s Vlatkom Peras, tijekom nedavnog putovanja u Pulu...

Maksimirska loža (Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX)

Hajduk je porazom od Rijeke na rasprodanom Poljudu opet bacio Dinamu pojas za spašavanje. Hoće li ga znati i moći iskoristiti, veliko je pitanje. Dvorske borbe u punom su jeku, u Plavim salonima gori. Kako se Skupština približava tako rastu napetosti, a benzin na vatru dolijevaju rezultati prve momčadi te neuspjeli transferi.

Hajduk - Rijeka Dinamo ili Hajduk, teško je reći tko je lošiji: Splitska autodestrukcija, Rijeka ima veliku šansu divider

Priča s propalim transferom Josipa Brekala pretvorila se u svojevrsni debakl. Ne toliko zbog toga što bi Brekalo neupitno bio neko spasonosno rješenje ili prilika koja se nije smjela propustiti, nego zbog načina na koji se pregovaralo i što je Dinamo kao klub ispao neozbiljan, da ne kažem smiješan, a naravno da je na ukupni dojam znatno utjecalo i to što je Brekalo kao Dinamovo dijete na kraju prešao u Hajduk, i to navodno za upola manju plaću nego što je tražio od Dinama. No to je pitanje još otvoreno.

Može se razumjeti zbog čega netko od čelnika Dinama nije htio vratiti Brekala, cijena je doista bila paprena, a korist upitna jer je Dinamo trebao skupo plaćati Brekala i vraćati ga u formu, pa ga opet prepustiti Fiorentini, ali ne može se opravdati način na koji je sve to izvedeno.

Jedni pregovaraju, drugi buše

Dakle, jedna struja pregovara i obećava, a druga buši. Ako se tako radi, kakav se dojam ostavlja prema poslovnim partnerima? Brekalo je već imao spakirane kofere, doslovce ih je držao u rukama, u zadnji su ga čas nazvali i odustao je od premije za mogući naslov prvaka, a onda opet ćorak.

Igrača i njegove predstavnike, kakvi god bili i koliko god gledali samo svoje interese, ne zanima kakvi su odnosi u Maksimiru, tko kolo vodi i tko koga buši. To nije njihova briga. Ako pregovaraju s legitimnim predstavnicima kluba, onda očekuju ozbiljnost, a ne povlačenje za nos. Valjda se prvo procjeni jeste li zainteresirani za nekog igrača i koliko ga maksimalno mislite platiti, a tek se onda pristupa pregovorima. Dinamo u posljednje vrijeme radi sve obratno.

Josip Brekalo Kraj Brekalove kuće u Zagrebu osvanuli uvredljivi grafiti razočaranih Dinamovih navijača divider

Objašnjenje da je trener pred smjenom i da se zato odustaje u zadnji čas tek je smiješno. Igrače ne kupuju treneri, već klubovi. Uostalom, trener naposljetku i nije smijenjen, što samo po sebi sve govori.

Takvo ponašanje dovodi u pitanje vjerodostojnost, ozbiljnost i status zagrebačkog kluba, koji si utvara da je najveći na ovim prostorima. Tko će ubuduće uopće ulaziti u bilo kakve pregovore s predstavnicima Dinama nakon ovakvih primjera!? O čemu da pregovarate kada ne znate odlučuju li ti ljudi o bilo čemu?

Predstavnici navijača u IO-u zatražili hitan sastanak

Sada kada je jasno da vrhuška kluba zapravo ne vjeruje svojim pregovaračima, a ne želi pregovore uzeti u vlastite ruke, što zbog nesigurnosti, a što zbog manjka kompeticija, postaje još jasnije kolika je bila pogreška da se ne izabere novi sportski direktor. Nazovite ga kako hoćete, naziv funkcije i nije tako bitan, ali samo da bude čovjek od povjerenja. Stručnjak kojem će se dati ovlasti da procjenjuje, pregovara i utvrđuje transfere.

Zbog svega toga ne čudi što je došlo do novog zatezanja odnosa u Izvršnom odboru. Kako neslužbeno doznajem, dvojica članova IO-a Dinama, koji su izravni predstavnici navijača - Ivan Nauković i Dubravko Skender - zatražili su sazivanje izvanredne sjednice zbog posljednjih događaja.

Mijo Caktaš Mijo Caktaš pred odlaskom iz Osijeka divider

Veliko iznenađenje doživio je vrh Dinama, predsjednik Mirko Barišić i članovi Uprave na čelu s Vlatkom Peras, tijekom nedavnog putovanja u Pulu. Uoči utakmice s Istrom u prošlom kolu HNL-a susreli su se sa zahtjevom da se u što hitnijem roku sazove sjednica i daju odgovori na pitanja o propalom Brekalovu transferu, izboru sportskog direktora, pa fijasku protiv Lokomotive, financijskoj slici kluba i ostalim aktualnim temama.

Kamenski i Gašparović podržali prijedlog

Jedini članovi IO-a, a ima ih ukupno 13, koji su podržali taj prijedlog bili su Dragutin Kamenski i Vladimir Gašparović, dok se ostali nisu oglasili. Ni Uprava, a ni predsjednik Barišić nisu se u prvih mah ni osvrnuli. Svjedoci kažu da su se u loži pulskog stadiona i prostorijama VIP gostiju, kao i na svečanom ručku, ponašali kao da je Dinamo uvjerljivo na prvom mjestu i da nema nikakvih problema.

Zasad se nisu oglasili ni Nauković, a ni Skender. Čini se da kod njih još uvijek prevladava uvjerenje da to nisu teme za medije, nego za unutrašnju klupsku politiku. Neke informacije govore da bi Barišić i njegovi podupiratelji ipak mogli pristati na izvanrednu sjednicu. Tijekom dana će se znati više.

Činjenica da se Kamenski odazvao pozivu predstavnika navijača u IO-u sugerira da je možda došlo do suštinskog približavanja mišljenja i odnosa između poznatoga građevinskog poduzetnika i navijačke frakcije.

Rađa se koalicija koja će srušiti Barišića!?

To u prijevodu znači da bi Kamenski mogao dobiti podršku navijača u predstojećim skupštinskim izborima da izađe na megdan Barišiću. Kamenski je jedno vrijeme u maksimirskim kuloarima figurirao kao mogući kandidat za predsjednika. Nije reagirao na sjednici IO-a nakon što je Nikola Hanžel predložio da Barišić ponovno bude kandidat za predsjednika, no to ne znači da je odustao.

Čini se da je samo taktički uzmaknuo. Je li u međuvremenu pao kakav dogovor između Kamenskog i navijača, to bi se trebalo uskoro doznati. Treba imati na pameti da Izvršni odbor tek treba službeno imenovati svoga kandidata, a da je Dinamo danas objavio datum izbora

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider