Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Već je oduševio

Rijeka je dobila dar s neba, a Nijemci će se tući u glavu: To je bio grijeh, čudo je i treba samo šansu

Rijeka je rutinski odradila posao u uzvratu 2. pretkola Konferencijske lige, a zablistao je talent koji bi mogao biti veliko pojačanje i osvježenje HNL-a.

Franjo Ivanović (Foto: Nel Pavletic/Pixsell)

Zasad stopostotni učinak hrvatskih klubova u Europi ovog ljeta. Šest utakmica i šest pobjeda.

Osijek Osijek u Europi protiv brata slavnog hrvatskog rukometaša i portugalske ikone divider

Naravno da je bitno protiv koga se igra, ne treba padati u euforiju jer ako se bude skakalo od sreće i otvaralo šampanjce nakon pobjeda na kazahstanskim, mađarskim i kosovskim klubovima, onda se moramo zapitati koliko su nam kriteriji pali.

No važno je pobjeđivati i podizati samopouzdanje, ali i bildati koeficijente. Cinici bi rekli da se posljednjih godina ispadalo i od lošijih klubova, tako da ni slavlja nisu pretjerana. Neka se proslavi, ali umjereno jer tek slijede pravi ispiti.

Osijek mora poboljšati igru u obrani

Osijek je ipak imao osjetno teži zadatak od Rijeke u 2. pretkolu Konferencijske lige. Osječanima nije bilo lako u Zalaegerszegiju, mogla je ta utakmica otići i na drugu stranu, no momčad Stjepana Tomasa pokazuje da ima čvrst karakter i da ju je teško slomiti. Međutim, bit će potrebno podignuti formu i poboljšati igru, posebice u obrani, ako se želi nastaviti pobjeđivati u Europi.

ZTE je jednu pogrešku osječke obrane, a bilo ih je više, uspio iskoristiti, no neke druge nije. Da ZTE-ovi nogometaši imaju malo veću kvalitetu, one fine povratne lopte za neometane šutove vjerojatno bi bile pretvorene u pogotke, a ovako su završavale nebu pod oblake.

Franjo Ivanović Riječani ispratili Kosovare sa šest komada u mreži: Ivanović zablistao i upisao hat-trick divider

Takve pogreške u postavljanju zadnjeg reda kvalitetnije momčadi neće opraštati. Nije ni Rudeš, a što li tek možemo očekivati od boljih suparnika? Nema puno vremena, a ni prevelikog razloga za samozadovoljstvo jer se od Osijeka i očekuje da pobjeđuje momčadi poput ZTE-a. To bi trebao biti običan dan u uredu.

Rijeka se lako obračunala s nedoraslim kosovskim klubom Dukagjinijem, koji nije nikakvo mjerilo, ali tko zna bi li tako glatko odradila posao da Sergej Jakirović konačno nije odlučio od prve minute u vatru gurnuti Franju Ivanovića.

Franjo Ivanović konačno dobio pravu šansu i odmah zablistao

Dobio je prvu veću priliku i odmah je pokazao o kakvom se potencijalu radi. Dugo već pratim Franju Ivanovića, praktički od dječačkih dana, i sve mi je to odavno poznato. Godinama je važio za jednog od najvećih talenta njemačkog nogometa, no Augsburg je uporno oklijevao da ga gurne u seniorsku vatru.

Stalno je bilo: "Čekaj, pričekaj, ima vremena…" 

Ali vremena za 19-godišnjeg napadača nema, godine idu, a i grijeh je takvog talenta držati na ledu. Neoprostivo. Franjo više nije mogao čekati i na taj način otvorila se nenadana prilika Rijeci da dođe do sjajnog igrača, i to praktički besplatno. Ma, dar s neba. U Rijeci nisu bili ni svjesni kakvog su igrača dobili. Tek na pripremama uvidjeli su što zapravo imaju u rukama.

Zvonimir Boban Svjetski raritet u Hrvatskoj: Fešta u malom selu koje dalo tri velika nogometaša divider

Napisao sam već davno da će se Nijemci tući u glavu i da takve odluke, da ne kažem čudne ili lude, djelomično objašnjavaju zbog čega je njemački nogomet u slobodnom padu. Previše čudnih igara i neznalica nakupilo se u nekoć najvećem rasadniku nogometnog znanja u Europi i svijetu. Nekad bilo pa se spominjalo, a što je sada, treba samo pogledati rezultate reprezentacije, pa i ženske.

Nijemci će se tući u glavu

Elem, već sam najavio i opet ću reći, ne zbog hat-tricka koji je Franjo postigao u ovoj utakmici, nego zbog dugogodišnjeg uvjerenja da se radi o igraču koji jednostavno mora uspjeti. Gdje su mu limiti i dokud će dogurati, jasno je da je nemoguće znati, za sve treba i malo sreće, ali Franjo ima gotovo sve da zablista, prvo na hrvatskoj, a onda i na europskoj i svjetskoj sceni: i tehniku, i motoriku, i viziju.

Gotovo podjednako igra i s desnom i s lijevom nogom, ima šut s obje noge, suradnju, kombinatoriku, primanje, predaju, kretnje, izravnost, prodornost, hitrinu, osjećaj za prostor i nos za gol… Ma, gotovo sve. Treba samo šansu da to pokaže, ništa više. Neću sad pričati o kapacitetu za Vatrene, to je prerano i previše, ali u mladoj repki već je odavno trebao igrati.  

Marko Livaja Hajduk saznao protivnika za play-off Konferencijske lige, evo kada je prva utakmica divider

Moram priznati da mi je teško bilo gledati da ga Jakirović u ovakvoj napadačkoj konkurenciji u Rijeci uvodi pred kraj prve tri utakmice. Da, Franjo je još mlad, to je točno, ali ne i premlad, 19 godina nije malo, pogotovo kada je igrač tako talentiran i kada ima takvu konkurenciju za udarni sastav.

Mišković ima novi bingo

A riječi "pričekaj i stani malo" sigurno mu teško padaju, od njih mu se vjerojatno kosa diže na glavi. Mišković ima novi bingo i ako bude sreće, jako dobro će ga unovčiti, možda i rekordno.

Ako bude samo malo sreće, Franjo Ivanović mogao bi biti veliko otkriće (za one koji ga nisu gledali ili nisu ni čuli za njega) i osvježenje HNL-a. Rekao sam i ponavljam: za njega će se još itekako čuti. Zapravo je tek počeo.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider