Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
"To je win-win situacija"

Hajduk predstavio novog sportskog direktora: "Želim kreirati pobjednički kolektiv, a bit će mi čast raditi s Gattusom"

Francois Vitali novi je direktor nogometnih operacija u Hajduku.

Francois Vitali (Foto: Vojko Bašić/Cropix)

Na konferenciji za medije na Poljudu predstavljen je Francois Vitali, francuski stručnjak koji je novi direktor nogometnih operacija u Hajduku.

"Prvo želim zahvaliti predsjedniku i Upravi, čast mi je raditi u ovako velikom klubu. Veliki mi je ovo izazov, ogroman, a Hrvatska je meni jako važno mjesto za nogomet. Hajduk je klub s velikom tradicijom i fantastičnom atmosferom. Moj cilj je svoje iskustvo razmijeniti sa svim kolegama u klubu kako bismo bili bolji. Ideja je kreirati pobjednički kolektiv. Sretan sam što sam dio ovog projekta", rekao je Vitali i počeo pričati o svojim planovima:

"Moja vizija je totalno u skladu s planovima kluba. Napraviti samoodrživ klub, razvoj talenata kojih ima u ovom podneblju. Kada sam bio u Lilleu, osvojili smo ligu, igrali Ligu prvaka i otkrili smo problem s mladim igračima. Kada želiš stalno pobjeđivati, treneru nije lako raditi rezultate i gurati mlade igrače. Odlučili smo kupiti klub u četvrtoj ligi kako bismo razvijali mlade igrače. Hajduk mora pobjeđivati, razvijati igrače. Imali smo diskusiju s predsjednikom o tome. Rekao sam svoja dobra i loša iskustva o tome."

Uspio je porazgovarati s trenerom Gennarom Gattusom:

"Stigao sam jučer. Imali smo sastanak s trenerom. Čast mi je raditi s njim. Imao je veliku igračku karijeru. Može igračima prenijeti brojna iskustva. Svoju suradnju s njim vidim kao win-win situaciju. Moja ideja je pomoći mu, ali i on može meni svojim iskustvom. Čuo sam puno dobrih stvari o njemu. Mislim da će momčad s njim napredovati. Moj prvi dojam na sastanku s njim je vrlo dobar."

Vitali zna što mu je prvo činiti u ovom trenutku:

"Primijetio sam da u klubu ima puno ljudi. Moj cilj je što prije shvatiti kako funkcionira klub, prva momčad i Akademija. Jasno je da je najvažniji rezultat prve momčadi, ali isto tako je važna i Akademija."

Hoće li u Hajduk dovoditi talente iz Afrike kao što je to bio slučaj u Lilleu?

"Nećemo biti fokusirani samo na Afriku. Belgija je vrlo blizu Lillea. Talenti su svugdje na svijetu, tako i u Africi, ali ima ih i u Južnoj Americi, Europi... Ideja je napraviti jaku skautsku mrežu. Vjerujem da Afrika mora biti dio ovog projekta, ali prvi cilj je Hrvatska. Povijest hrvatske nogometne reprezentacije pokazuje talent i kvalitetu."

Što ga je motiviralo da prihvati poziv Hajduka?

"I za nas u Francuskoj Hajduk je veliki klub. Vrlo je uzbudljivo biti dio toga. Bili smo sretniji u dvobojima s Hrvatskom. To je svjetski vrh i indikator kvalitete u Hrvatskoj. Radio sam u Belgiji, sada ću u Hrvatskoj. Znatiželjan sam, a tako podižem svoj nivo. Pokušat ću naučiti i hrvatski jezik."

Kako uskladiti strategiju i trenerove želje po pitanju novih igrača?

"Često sam bio u takvim situacijama. Takve odluke su krucijalne za klub. Nikad nije lako kada krene prijelazni rok, ali mislim da dobrim radom prije smanjiš frustracije. Nikad nisam završio prijelazni rok bez frustracija."

U protekle tri godine smijenjeno je u Hajduku ukupno sedam trenera. Kakvo je Vitalijevo mišljenje o tome, kojom se logikom vodi kada mijenja trenera i dovodi novog?

"Ja nisam bog. Mi ćemo zajedno biti bogovi. Sretan sam s trenerom i ne želim razmišljati o idućem koraku i što će i kako biti. Hajduk ima trenera koji ima veliko igračko iskustvo, ali treneru nikad nije lako. Klub će napraviti dugoročnu strategiju. Ako izgubiš utakmicu u subotu, ne znači da moraš mijenjati strategiju. Manchester City nije odmah osvojio Ligu prvaka, ali su nastavili biti uz Guardiolu", zaključio je Vitali.

Ivan Bilić Hajdukov predsjednik stao na kraj svim pričama: "Razgovor s Gattusom je bio jako dobar" divider

Policija u zračnoj luci Stansted Sjećate se njega? Igrao je za Arsenal, a sad je u Londonu pao sa 60 kilograma kanabisa divider

Bruno Petković zabio Bayernu Tko je trener za Dinamo i je li Petković "osinje gnijezdo": Iz Hajduka kao sve curi, a u Maksimiru… divider

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider

Prati nas na Instagramu!
Smjena na Maksimiru! ⚽️

Tko će biti novi trener Dinama?✅️
Kakva bi to igra sudbine bila da Željko Sopić naslijedi Sergeja Jakirovića u Dinamu 👀

📸Ronald Goršić/CROPIX
Možda je to bila tema razgovora između Jakira i Kompanyja nakon utakmice? Nikad nećemo saznati... ⚽

📸: CROPIX
Perišić putuje u Nizozemsku... 🇭🇷⚽️🇳🇱

📸: Cropix & Fabrizio Romano Facebook