Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Dobio bitku bez borbe

Perez ostaje na čelu Kraljevskog kluba: Moćni milijarder planira dovesti dvije velike zvijezde i zadržati Real na vrhu piramide

Florentino Perez bez borbe je osvojio još jedan mandat na mjestu predsjednika Real Madrida…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Florentino Perez (74) ostaje na čelu Real Madrida. Predsjedničkih izbora neće biti, Perez je automatski dobio još jedan četverogodišnji mandat jer nema protukandidata.

Jučer je bio krajnji rok za prijavu, a Perez je jedini na vrijeme poslao potrebnu dokumentaciju i danas bi trebao biti proglašen novim/starim predsjednikom Kraljevskog kluba.

Perez je na mjesto predsjednika Reala došao 2000. Šest godina poslije podnio je ostavku, no trijumfalno se vratio već 2009. i otada ne ispušta žezlo. Godine 2012. inicirao je promjenu uvjeta za kandidaturu tako što ih je maksimalno otežao. Na taj si je način dobrano olakšao ostanak na vlasti jer malo tko može ispuniti uvjete kandidature.

Da bi se netko samo kandidirao za predsjednika Reala, mora biti član kluba 20 godina, što je manji problem, a mnogo je veći to što mora položiti u trezor 15 posto od ukupnog proračuna kluba, što trenutačno iznosi 92,5 milijuna eura, i to osobnog imetka, a ne grupacije koja stoji iza njega. U Španjolskoj praktički na prste možete izbrojiti ljude koji mogu ispuniti te uvjete.

Florentino Perez ostaje na čelu Real Madrida

Posljednjih mjeseci kao mogući protukandidati spominjali su se bivši privremeni predsjednik Reala Vicente Boluda i mlađahni poduzetnik, 32-godišnji Enrique Riquelme, no očito su odustali ili nisu ispunili uvjete.

Perez je jedan od najbogatijih Španjolaca, već je godinama glavni šef i najveći dioničar megagrađevinske kompanije Grupo ACS. Prema procjeni Forbesa, težak je 1,8 milijardi dolara, iako neki španjolskih mediji tvrde da mu se bogatstvo kreće oko 4 milijarde.

gol expired Hit sezone, a ne ovise sami o sebi: Mogla bi ih zadesiti prava sportska nepravda divider

Kako god okrenuli, činjenica je da je multiplicirao bogatstvo otkako je prvi put zasjeo na jednu od najprestižnijih funkcija u Španjolskoj. Do 2000. bogatstvo mu se procjenjivalo na 400 milijuna dolara. Kritičari će reći da je vođenjem Reala višestruko povećao svoju moć u najvišim političko-društvenim sferama Španjolske, Europe i svijeta te je na taj način oplodio vlastito bogatstvo. Mjesto predsjednika Reala otvara gotovo sva vrata, s te funkcije vidici su puno dalji i jasniji, to je notorna činjenica.

Perez je silno ambiciozan čovjek. Nije samo predsjednik Real Madrida već i čelni čovjek, kako sam voli reći, najveće građevinske kompanije na svijetu, koja zapošljava 200.000 radnika i koja godišnje obrće desetke milijardi eura. ACS diljem svijeta gradi nebodere, autoputove, brane i koješta drugo.

Uložio u pojačanja gotovo dvije milijarde eura

Perez je već godinama na udaru kritičara, pojedini španjolski mediji optuživali su ga da je povezan s dva najveća korupcijska skandala u toj zemlji, slučajevima Gürtel i Barcenas, no nikada ništa nije dokazano.

Nekoliko je puta s gnušanjem negirao da su on ili njegova tvrtka na bilo koji način sudjelovali u podmićivanju lokalnih političara prilikom natječaja za izgradnju javne infrastrukture.

Kritičari ga optužuju da mu je mjesto predsjednika Reala poslužilo za širenje poslovnog imperija po cijeloj Španjolskoj, Europi i svijetu te da u tom smislu ciljano kupuje nogometaše kako bi dobio poslove u nekim zemljama.

gol expired Iako dužna milijardu eura, Barcelona je najvrjedniji nogometni klub svijeta divider

U dva mandata, ukupno 17 godina na čelu madridskog kluba, uložio je u pojačanja blizu dvije milijarde eura. Real je godinama proglašavan najvrjednijim klubom svijeta. Njegovi prihodi uglavnom su bili rekordni.

Činjenica je da je kao predsjednik Reala ostvario brojne uspjehe. Smatra ga se najvećim predsjednikom Kraljevskog kluba nakon velikog Santiaga Bernabeua. Pod njegovim vodstvom Real je osvojio pet Liga prvaka, pet španjolskih prvenstava i pet je puta bio klupski prvak svijeta.

Lov na Bernabeua

Perez ne namjerava tu stati, njegove ambicije sežu do neba. Ako ništa drugo, želi se još malo približiti mitskom Bernabeuu, kojeg ne može dostići po broju La Liga, razlika je prevelika, ali može po broju naslova prvaka Europe. Perezu nedostaje još samo jedan da se izjednači s uzorom i nedodirljivim Realovim autoritetom.

Novo doba donosi nove izazove, superbogatih izazivača sve je više, a sve je na entu potenciju digla koronakriza, koja je teško pogodila i Real. Međutim, Real pod Perezom ide dalje; Bernabeu je u procesu totalne obnove i kada radovi budu završeni, Real će opet imati jedan od najspektakularnijih stadiona na svijetu.

gol expired Rakitićeva banda vreba iz prikrajka: Može li luda sezona postati još luđa? divider

Obnovljeni Bernabeu, s mnoštvom novih sadržaja, trebao bi generirati nove prihode i održati madridski klub na vrhu piramide nogometne moći. Realova glad za trofejima nikada ne jenjava, u Kraljevskom klubu jako dobro znaju da na vrhu mogu opstati samo ako nastave s uspjesima, a da bi pobjeđivali, trebaju najbolje igrače.

Glavne mete Mbappe i Haaland

Proces pomlađivanja šampionske momčadi već je počeo, no ključna obnova tek slijedi. Glavni Perezov cilj u narednom razdoblju bit će dovođenje Kyliana Mbappea i Erlinga Haalanda. To su dvije mlade zvijezde s kojima Perez računa zadržati primat u Španjolskoj i Europi do kraja dekade. Neće ih biti jednostavno dovesti, ali na tome se najozbiljnije radi, barem tako uvjeravaju vodeći madridski mediji.

Vidjet ćemo kako će proći ova sezona, no zasad je ozljedama izranjavana Zidaneova družina u debeloj igri za oba glavna trofeja. Kako god sezona završila, promjene će biti nužne. Glavni Realovi igrači u poznim su godinama i jasno je da momčad treba osvježenja. U predstojećem ljetnom prijelaznom roku moglo bi biti poprilično prometno na Bernabeuu.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider