Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Iduća sezona još gora

Zastrašujuća prognoza: Evo koliko će zbog korone izgubiti europski nogometni klubovi

Zbog pandemije je jako pala vrijednost samih igrača i klubova, a igranje utakmica pred praznim tribinama je dodatno ugrozilo zaradu klubova.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Europski nogometni klubovi očekuju da će tijekom ove i iduće godine izgubiti ukupno četiri milijarde eura zbog pandemije koronavirusa, tvrdi Europsko udruženje klubova (ECA).

ECA u svojoj studiji procenjuje da će klubovi iz 55 europskih zemalja ove sezone imati gubitak od 1.6 milijardi eura, a 2.4 milijarde eura će iznositi gubitak u sezoni 2020./2021., s tim da u studiji nisu uključene zarade od prijelaza.

"Rezultati pokazuju da je financijski uticaj koronavuirusa na europske klubove već u ovom trenutku svojevrsni seizmički šok. Nažalost, taj šok će se nastaviti i sljedeće sezone, pa će ovo biti prava egzistencijalna kriza za nogomet", kazao je izvršni direktor ECA-e Charley Marshall.

Zbog pandemije je jako pala vrijednost samih igrača i klubova, a igranje utakmica pred praznim tribinama je dodatno ugrozilo zaradu klubova. U 10 liga koje je obuhvatilo istraživanje ECA, uključujući i pet najbogatijih - Engleska, Francuska, Njemačka, Italija i Španjolska, klubovi se ove sezone suočavaju s gubitkom od 400 milijuna eura od neprodanih ulaznica, a taj će iznos biti triput veći naredne sezone, ukoliko se utakmice budu igrale bez gledatelja.

Također, predviđa se i veliki pad plaća samih igrača, a predstojeći prijelazni rok pružit će pravu sliku koliko je nogomet pogođen pandemijom.

FIFA je izdvojila stotine milijuna dolara iz svojih financijskih pričuva za bespovratne i beskamatne zajmove svojim nacionalnim savezima, koje mogu ta sredstva uložiti u klubove.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider