Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Uskrsnuće Balea

Euforija u Madridu: Ovo se nije dogodilo 15 godina, a tek se očekuje ludnica

Za cjelokupnu situaciju u Realu od velikog značenja će biti utakmica s Valladolidom u sljedećem kolu La Lige...

Galerija Momčad Real Madrida (Foto: AFP) Gareth Bale (Foto: AFP) Sergio Ramos i Florentino Perez (Foto: AFP) +4 Zinedine Zidane i Florentino Perez (Foto: AFP)

Još jednom se pokazalo da u Kraljevskom klubu samo jedna utakmica može stubokom promijeniti situaciju. I nabolje i nagore. Ovaj put se kolo sreće okrenulo na Realovu stranu.

Barcelona je na otvorenju nove sezone La Lige izgubila 1:0 na gostovanju u Bilbau, a Real je slavio u Vigu 3:1. Nakon 27 mjeseci ili, ako hoćete točnije, 808 dana i 76 kola, Real je tako ponovno ispred Barcelone na ljestvici španjolske lige.

Posljednji put Katalonci su bodovno gledali u leđa Kraljevima na završetku sezone 2016/2017. Real je tada osvojio prvenstvo s tri boda razlike. Od tada je Barcelona uvijek bila ispred ili barem bodovno poravnata s Realom.

I Real i Atletico ispred Barcelone

Kako je i Atletico konačno pobijedio u prvom kolu, i to nakon tri uzastopne sezone, oba madridska velikana trenutačno su ispred Barcelone. To se nije dogodilo punih 15 godina, točnije od siječnja 2004.

Nakon 21. kola te sezone i Real i Atletico posljednji put imali su najmanje tri boda više od Barcelone. Real je bio prvi s 46 bodova, Atletico četvrti s 35, a Barcelona tek sedma s 31 bodom.

Bizaran crveni karton Modrića nakon VAR-a, Real pobjedom krenuo u novo prvenstvo Modrić dobio crveni karton (Foto: AFP) Modrićev start na Denisa Suareza (Foto: AFP) Gareth Bale (Foto: AFP) +1 Karim Benzema (Foto: AFP)

Osam momčadi otvorilo je novu sezonu s pobjedom: Real, Sevilla, Mallorca, Valladolid, Alaves, Athletic, Atletico i Osasuna. Real je prvi na ljestvici zahvaljujući najboljoj gol-razlici. Dovoljno za sveopću euforiju u madridskim medijima.

Sezona je za Kraljeve počela puno bolje nego što se moglo očekivati. Nakon fijaska u prošloj sezoni te loših igara u ljetnim pripremama i velikih problema u prijelaznom roku, čak su i poslovično optimistični madridski mediji zaronili u crnilo.

Euforiju u Madridu, Katalonci ironični

Mnogi su bili pesimistični jer je situacija na Santiago Bernabeuu bila ili još uvijek jest bremenita. Malo toga je sugeriralo da će Real imati uspješnu sezonu, no, eto, dovoljna je bila jedna pobjeda na zahtjevnom gostovanju u Vigu i poraz Barcelone u Bilbau pa da u Madridu zavlada gotovo onirički delirij.

Katalonski mediji s neskrivenom dozom ironije komentiraju euforične tekstove madridskih kolega. Nazivaju ih eskapadama koje same za sebe dovoljno govore kolike je komplekse Barcelona nabila Madriđanima posljednjih godina. Možda jest pretjerano oduševljenje Madriđana, jer jasno je da jedna pobjeda ne znači da će biti i uspješna sezona, ali može se razumjeti njihovo ushićenje.

Na zalasku karijere zabio pogodak koji će zauvijek pamtiti i pritom srušio Barcelonu! Aduriz slavi pogodak (Foto: AFP) Razočarani igrači Barcelone (Foto: AFP) Aduriz slavi pogodak (Foto: AFP) +2 Razočarani igrači Barcelone (Foto: AFP)

U gotovo kopernikanskom obratu kroz tmurne i teške madridske oblake iznenađujuće su se probile bliješteće zrake sunca. Malo tko je mogao očekivati da će Barcelona tako loše odigrati i izgubiti na San Mamesu, a da će Real u isto vrijeme izgledati prilično dobro na Balaidosu.

Bale najbolji, Kroos zabio golčinu

Još manje se moglo očekivati da će najbolji pojedinac utakmice biti već otpisani Gareth Bale, da će se Real uspjeti dignuti nakon isključenja Luke Modrića, da će Toni Kroos zabiti onakvu golčinu…

Nijemac je na pripremama izgledao dosta loše, kao uostalom i veći dio momčadi. Kroos cijelu prošlu sezonu nije postigao ligaški pogodak, a sada je sjajnim udarcem prelomio utakmicu. Puno dobrog dogodilo se Realu na otvorenju sezone. Pobjeda u Vigu i dobra igra, ne i sjajna, to se mora reći jer je utakmica mogla otići drugim smjerom da su domaći zabili neke šanse, otvorila je nova perspektive.

Transfer bomba: Real šalje Modrića i novac za Neymara? Luka Modrić i Neymar (Foto: AFP) Luka Modrić (Foto: AFP) Luka Modrić (Foto: AFP) +1 Neymar (Foto: AFP)

Nakon što se ozlijedio Eden Hazard, daleko najveće ljetno pojačanje Reala, prognoze su bile sumorne, no Zinedine Zidane je pronašao dobitnu formulu. Odlučio se za već prokušanu formaciju i stare snage.

Od prve minute gurnuo je u vatru Balea, s kojim je cijelo ljeto vodio verbalni rati i praktički ga tjerao iz Reala, a Velšanin je odigrao skoro kao u najboljim danima.

Sastanak s Perezom

Još uvijek nije sasvim jasno što će biti s Baleom, ali sve je izglednije da će ostati u Realu. Madridski mediji pišu da je Bale uoči utakmice sa Celtom bio na razgovoru s predsjednikom Florentinom Perezom i da mu je ovaj dao podršku. Taj detalj se tumači najvažnijim u Zidaneovoj odluci da ga postavi u udarnu momčad.

Zidane vjerojatno nije preko noći promijenio mišljenje što se tiče Balea, no u Realu oduvijek zadnju riječ ima predsjednik. Perez je navodno zamolio Zidanea za malo strpljenja. Tražio je da Baleu još jednom pruži šansu i vidi kako će reagirati. Velšanin je sjajno odgovorio.

Poznati sportski brend pomaže Realu i Bayernu: Bale konačno napušta Madrid? Gareth Bale (Foto: AFP) Gareth Bale i Zinedine Zidane (Foto: AFP) Gareth Bale (Foto: AFP) +1 Gareth Bale (Foto: AFP)

Novi test će biti u subotu protiv Valladolida u 2. kolu La Lige. Iako je vrijeme godišnjih odmora, očekuje se dobra posjeta i vruća atmosfera na stadionu. S nestrpljenjem se čeka kako će reagirati navijači Reala: hoće li ponovno isfućkati Balea ili će mu možda dati podršku?

Dvije startne pobjede okrenule bi situaciju

Marca piše da Zidane nije odustao od Paula Pogbe, iako je svjestan da će se taj transfer jako teško realizirati. Slična je i situacija s Neymarom. Real će do posljednjeg dana prijelaznog roka pokušavati dovesti barem jednog od njih dvojice, no u ovom trenutku je izglednije da neće uspjeti.

Drama na madridskom kraljevskom dvoru: Bale pobjesnio, konačni krah odnosa sa Zidaneom i Perezom Gareth Bale (Foto: AFP) Gareth Bale (Foto: AFP) Zinedine Zidane i Florentino Perez (Foto: AFP) +1 Gareth Bale (Foto: AFP)

Za cjelokupnu priču od velikog značenja će biti utakmica s Valladolidom. Ako Real pobijedi i odigra dobro, posebice ako Bale i možda James Rodriguez odigraju bitnu rolu, i još ako ih navijači dočekaju pljeskom, posve je izgledno da će i Velšanin i Kolumbijac ostati na Bernabeuu.

U svakom slučaju, dvije startne pobjede dovele bi do bitne promjene plana. Situacija bi se okrenula, ozračje u Madridu bilo bi sasvim drukčije, puno pozitivnije nego prije samo nekoliko dana.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider