Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
GARY SE ZADNJI SMIJE

Engleska priča o karmi: Čudesno ih spasio pa ga otjerali, danas ih je na njihovom terenu bacio u ponor

Vrlo zanimljiva priča stoji iza gostujuće pobjede Wolvesa kod Bournemoutha, u devetom kolu Premier lige.

Gary O'Neil i igrači Wolvesa (Foto: Profimedia)

Ozbiljan kandidat za najboljeg menadžera prošle sezone Premier lige bio je Gary O'Neil. Ovaj 40-godišnjak svoj je prvi samostalni posao dobio iznenada, nakon smjene Scotta Parkera u Bournemouthu. I to nakon samo četiri kolo, odnosno nakon 9:0 poraza kod Liverpoola.

O'Neil je do tada bio Parkerov asistent, a u tom trenutku preuzeo je momčad do pronalaska novog glavnog trenera. No, serijom dobrih rezultata zadržao je posao u po mnogima najslabijoj momčadi Premier lige. Na kraju osigurao ostanak u ligi, koji je malo tko očekivao.

Čudesno izborio ostanak, a onda dobio otkaz

I to dva kola prije kraja, da bi na kraju završili 15. Pobijedio je u pet od posljednjih sedam utakmica.

Kako je to uprava kluba nagradila? Tako što su početkom ove sezone O'Neilu dali otkaz.

U objašnjenju su rekli kako je on menadžer s kojim ne vide da klub može ići naprijed, odnosno tražili su dugoročno rješenje za budućnost, menadžera koji će klub kroz nekoliko sezona dovesti u status stabilnog člana sredine ljestvice Premier lige.

Doveli su Andonija Iraolu, nekad sjajnog nogometaša, koji je sjajno krenuo i u trenersku karijeru. Njegov Rayo Vallecano bio je pravo osvježenje u španjolskoj La Ligi, posebno načinom nogometa koji su prezentirali.

Vjerovali su da momčad može više od onog kako su igrali pod O'Neilom

Za razliku od Bournemoutha, koji je kod O'Neila igrao vrlo pragmatično, ali što je na kraju bio način kako napraviti mnogima nezamislivo, očekivali su da će kod Iraolom momčad krenuti igrati atraktivan i moderan nogomet, neovisno o tome kakav roster posjeduje.

Dobio je Iraola budžet za dovođenje igrača i odabrao je dovesti nekoliko mladih igrača koji tek trebaju ispuniti svoj potencijal. Ukratko, kao da su više razmišljali o budućnosti nego o sadašnjosti, gdje prvo treba postati stabilna momčad.

Ipak, to u Premier ligi nije lagan posao. Današnju utakmicu protiv Wolverhamptona na domaćem terenu dočekali su bez pobjede iz osam kola te sa samo tri boda.

Gary se na Vitality vratio u savršenoj maniri

Wolverhamptona na čijoj je klupi ni manje ni više nego upravo Gary O'Neil, čovjek kojeg su tako bolno smjenili. I on je na klupi Vukova jako dobro krenuo. Unatoč sudačkoj greški na gostovanju kod Manchester Uniteda u prvom kolu, nedugo nakon što je momčad preuzeo (Julen Lopetegui je napustio klub nezadovoljan budžetom za pojačanja), u osam kola uzeo je osam bodova. Krajem rujna savladao je čak i Manchester City.

Taj O'Neil danas je dobio velike ovacije Vitality stadiona, a onda je na njemu i pobijedio, preokrenuvši minus od 1:0 u pobjedu 1:2.

Tako je O'Neil poslao savršenu poruku onima koji su ga smijenili te možda naveli na to da se ovog puta zahvale Iraoli, koji je zapravo sjajan mladi trener i zaslužuje strpljenje.

Tko zna, možda ga i dobije, jer ovim pristupom Bournemouth ima priliku postati jako dobra momčad. Mladi su i puni potencijala, no možda će za tako nešto ipak morati odraditi još jednu sezonu u Championshipu. Onu iduću. 

Hoće li Iraola i iduće kolo biti na klupi Trešnjica, ne možemo trenutno znati, no svakako je uprava kluba dobila dobar šamar od čovjeka kojem su napravili nešto što nikako nije zaslužio. Karma? Moguće!

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider