Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Engleska mina u Madridu: Simeone i Atletičari konačno vidjeli kako to izgleda kada se valja i provocira

Na travnjaku i tunelu Wanda Metropolitana događalo se svašta. U incidentima su prednjačili Atletičari, ali ni Građani nisu baš nevini.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

„Ludi, loši i opasni“, jedan je od naslova u engleskim medijima nakon sinoćnjeg totalnog kaosa u Madridu.

Naravno, aluzija Mirrora odnosi se na igrače i stručni stožer Atletica predvođen prgavim Argentincem Diegom Simeoneom.

Englezi rigaju vatru, prozivaju Španjolce za divljačke ispade. Ni španjolski mediji nisu im ostali dužni. Svi podcrtavaju hipokritičko ponašanje Engleza, valjanje, zadržavanje igre i provociranje.

gol expired Guardiola prepun dojmova nakon burne večeri: "Zaboravili smo igrati nogomet, ovako protiv Reala nemamo šanse" divider

Na travnjaku i tunelu Wanda Metropolitana događalo se svašta. U incidentima su prednjačili Atletičari, ali ni Građani nisu baš nevini.

Bio je to flash-back u 80-e, kada se na europskim nogometnim travnjacima i tribinama dominirali incidenti.

"Ludi, loši i opasni"

Ostatak tog doba utjelovio se u Simeoneovom „crazy gangu“. Kakav je bio igrač, takav je i trener. Cilj opravdava sredstvo. Tu kod njega nikada nije bilo dileme. 

Ali ne može mu se osporiti strast i ponos, kao ni njegovima igračima i navijačima Atletica, koji su uoči utakmice priredili Rojiblancosima vatreni doček. Kažu očevici da to ne pamte u kratkoj povijesti novog stadiona, pa čak bi se moralo zaorati godinama unazad po Vicentu Calderonu.

gol expired VIDEO Atleticov trener Diego Simeone u 99. minuti utakmice protiv Cityja povukao nestvaran potez divider

Građane je dočekala paklena atmosfera. Očigledno je bilo da je Atletico prestrašio City, i to do te mjere da je Guradiola kao možda nikada ranije pristupio taktiziranju i nogometnoj „prljavštini“. Znao je Pep dobro gdje je došao, s Barcom je puno puta bio u gostima kod Torrentea.

Od Atleticove družine očekivali biste prljave igre i igrice, ukratko tuču, ali i Guardiolini Građani pokazali su da se znaju prilagoditi.

Nakon što su danima kritizirali bunkeraški pristup Atletica u Manchesteru, prihvatili su bačenu rukavicu i zorno demonstrirali da u svome repertoaru, osim tehničke igre i kratkih pasova, imaju i puno prljavih trikova. 

Tko su tu gospodski Građani, a tko rabijantni Atletičari?

Ako je Atletico postavio dva autobusa pred svoja vrata na Etihadu, City je na Metropolitanu stavio barem jedan. U nekim fazama utakmice teško ste po stilu igre mogli zamijetiti tko su tu gospodski Građani, a tko rabijatni Atletičari.

Guardiolina momčad zadnjih pola sata grčevito se branila i vidno otezala. Svaku priliku koristili su za krađu pokoje sekunde, a nakupile su se i minute. Valjanjem i otezanjem podsjetili su na najbolje dane talijanskih majstora odugovlačenja.

gol expired VIDEO Šime Vrsaljko napravio kaos u tunelu i napao igrače Cityja divider

City je do zadnje sekunde strepio, može se čak reći i opasno visio. Madriđani su ih gurnili do krajnjih granica. Kako se utakmica razvijala, Phil Foden postao je glavna meta Madriđana. Mladog Engleza Felipe je pregazio čim je utakmica počela.

Foden je zamotao glavu zavojem koji postao trend 80-ih. Nije baš izgledao kao na onoj slavnoj fotografiji raskrvavljeni Terry Butcher. U danima modernog nogometa ni zavoji nisu ono što su bili. A i gluma je nešto prefidnija.

Foden je bio u svim svađama i okršajima. Zaključno s onim zadnjim Fodena i Felipea, kada je nastao totalni kaos. Iživcirani i isfrustrirani Atletičari naprosto su podivljali. Cholo je na kraju utakmice ironično počeo pljeskati prema Guardioli i klupi Cityja. Na kraju je utakmice je uskočio u teren i vikao na suce.

Simeoneov ironični pljesak Guardioli

Poslije utakmice sa kiselim smiješkom na licu demantirao je da je pljesak upućen Englezima.

"Ja? Ne, molim vas. Pljeskao sam jer cijenim trud koji je momčad uložila. Kako ne bih aplaudirao takvim ljudima", kazivao je Simeone praveći se u tom trenutkom Englezom.

Tu nije bio kraj, tuča se s terena prenijela u tunel, gdje je i hrvatski reprezentativac Šime Vrsaljko odigrao jednu od glavnih uloga. Doduše, neslavnih. Navodno su najratoborniji bili Savić, Hermoso i tehnički direktor Berta. Gužva se nastavili i pred svlačionicama. Španjolski mediji tvrde da je čak policija morala intervenirati.

Madriđani su izgledali razulareno. Opasno su ih naljutile engleske kritike nakon prve utakmice, a potpuno ih je razjarilo otezanje i odugovlačenje engleskih igrača, koji su pokazali da su vični svakojakim psihološkim igrama. Cinici bi rekli da su Madriđani konačno naletjeli na sebi ravne u tom pogledu.

Prgavi Atletičari naletjeli na englesku minu

S obzirom na to kako su se postavili u Madridu, možda se može kazati da su engleske kritike bile licemjerne. Nitko u toj igri nije nevin, no Simeone i njegovi Atletičari imaju toliko putra na glavi da su zadnji koji bi se trebali žaliti na nesportsko ponašanje suparnika.

Tko treba dobiti Zlatnu loptu za 2022. godinu?

Ukupno glasova:

Sada su i sami vidjeli kako izgleda taktika koju oni koriste već godinama. I koja im je već postala normalna i ne vide u tome nište sporno. Simeone je stvorio takav imidž da izgleda posve normalno kada provocira, urla uz aut-crtu i nerijetko uskače u teren.

Onda je to temperament, latino strast. I na to se nitko ne bi trebao uzrujavati. Mač uvijek ima dvije oštrice. Prgavi Atletičari naletjeli su na englesku "minu". Kada je dvoličnost u pitanju, čini se da su obje strane tu na domaćem terenu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider