Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Udar kopitom

Izvanredan otkaz u Dinamu: Žestoke promjene u Maksimiru, Modri zatvaraju pipu

Nova vlast u Dinamu ubrzano radi na racionalizaciji poslovanja, kresanju nepotrebnih troškova i demokratskoj transformaciji maksimirskog kluba…

Glavna loža u Maksimiru (Foto: Ronald Gorsic / CROPIX)

Bivši direktor prodaje u Dinamu Dražen Miličević dobio je izvanredan otkaz. To je informacija koje stiže iz maksimirskih izvora.

Nađene su mu brojne nepravilnosti u radu i Miličević od danas više nije ni formalno u maksimirskom klubu. Izvršni odbor Dinama na zadnjoj sjednici smijenio ga je s direktorskog mjesta Dinamo Tradea, a sada je dobio i izvanredni otkaz.

Ivan Jurić Još samo jedan korak dijeli Ivana Jurića od preuzimanja klupe Hajduka divider

Miličević je dugo godina bio najbliži suradnik Zdravka Mamića, bivšeg čelnika Dinama i višegodišnjeg bjegunca od hrvatskog pravosuđa, a sve donedavno bio je i najbliži suradnik Vlatke Peras, bivše predsjednice Uprave koja je također nedavno dobila otkaz.

Dražen Miličević dobio izvanredan otkaz u Dinamu

Miličević je godinama obnašao važne dužnosti u Dinamu, odlazio je i vraćao se u klub pod nerazjašnjenim okolnostima, te je spominjan u medijima u kontekstu brojnih afera koje su opterećivale maksimirski klub. Afera stolice bila je jedna od najburnijih. Dinamo ga je čak ovršio zbog duga koji nije vratio, a nakon toga se opet prilično šokantno vratio u klub.

Nakon promjene vlasti u Maksimiru bilo je posve jasno da će neki kadrovi iz vrha bivšeg režima prije ili kasnije morati napustiti Maksimir. Primjerice, Peras i Miličević. Nepovjerenje je bilo očito, a razlike u razmišljanju nepremostive. Osim toga, mišljenje velike većina navijača bilo je jasno kao dan.

Posve je logično da nova vlast, na najvažnije dužnosti želi postaviti svoje ljude. Čelnici kluba dobili su mandat na izborima, a glasači su im jasno poručili što žele. Povjerenje je ključna riječ.

Puno toga se mijenja u Maksimiru na valu demokratskih promjena, a da bi došlo do stvarnih pomaka, potrebne su promjene na najvišim funkcijama. Ne treba previše pojašnjavati kako je Dinamo godinama bio krava muzara za znane i neznane.

Curilo je godinama na sve strane, ali toj priči dolazi kraj...

Curilo je na sve strane, Zagrebom i Hrvatskom kružile su razno-razne kuverte i crne torbe. Afera i skandala bilo je koliko god hoćete, pokrenuti su i neki sudski sporovi u kojima su najviši čelnici pravomoćno osuđeni zbog izvlačenja novca i korupcije.

Neki sudski sporovi tek su pokrenuti i tko zna kako će završiti. No krava muzara počinje se ritati i žestoko udarati kopitom. Razni nametnici ne mogu više računati da će olako sisati. Nova vlast obećala je hitro krpanje rupa iz kojih je nemilice curilo, odnosno racionalizaciju poslovanja i uvođenje zdravorazumskih normi.

Provizije stavljene pod kontrolu 

Među prvim potezima napravljeni su aneksi ugovora prema kojima su bitno skresani izdaci prema mladim igračima koji tek trebaju napraviti prve profesionalne korake, uvedena su ograničenja u isplatama otpremnina, a poradilo se i na kresanju menadžerskih provizija kod transfera.

Jose Mourinho Mourinho posjetio Vatrene i sjeo s trojcem: "Jedan je igrao za mene, drugi će igrati, a treći..." divider

Zna se da su u mnogim slučajevima bile gotovo sulude, često bez ikakvog logičnog objašnjenja. Odsad će se o svakoj proviziji koja prelazi 10 posto raspravljati na sjednicama Izvršnog odbora.

Razno-raznim menadžerima i agentima podsječena su krila. U prijevodu, nova vlast poručuje da Dinamo više nikome neće biti bankomat i da su prošla vremena kada se moglo uzimati šakom i kapom.

Što su razno-razni menadžeri i agenti bez šape na Dinamu?

Ne mogu menadžerski neimari biti važniji od najtrofejnijeg hrvatskog kluba. Dinamo može bez svih njih, a mogli li oni bez Dinama? Nije li stara krilatica Zdravka Mamića, koju je znao potegnuti u trenutku iskrenosti, ovako glasila:

"Svi smo mi goli k…. bez Dinama!"

Dinamo postaje sve transparentniji i uređeniji klub u kojem osobni interesi ne mogu i ne smiju nadvladati klupske. Nadajmo se da će se transformacija nastaviti ubrzanim tempom. Nitko ništa nije dobio bianco, svi su pod povećalom.

U demokraciji nijedna vlast ne smije biti nezamjenjiva i bez kontrole. Povijest nam kazuje, pa i nedavna, da su čak i nedemokratske zamjenjive. Tu vrijedi ona omiljena Ćirina: "Možeš kako hoćeš, al' ne možeš dokle hoćeš."

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider