Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Opasno se zakuhalo

Teška drama na Camp Nouu: Barcelona u šok-sobi, veliku zvijezdu prodaje engleskom divu

Barcelona namjerava prodati Frenkieja de Jonga Manchester Unitedu za ukupno 80 milijuna eura kako bi namakla novac za daljnje poslovanje…

Momčad Barcelone (Foto: Afp)

Nije tajna da je Barcelona u gadnom financijskom škripcu. Kataloncima hitno treba oko 500 milijuna eura kako bi se barem na trenutak izvukli iz teškog gliba.

Situacija je dramatična. Jedan od čelnika Barcelone Eduard Romeu priznao je to u intervjuu za katalonski Sport:

"Trebamo taj iznos kako bi spasili klub", kazao je Romeu, koji je potvrdio da je za tešku situaciju i dug koji je dosegao 1,5 milijardu eura kriva prethodna Uprava na čelu s predsjednikom Josepom Mariom Bartomeuom.

Drama na Camp Nouu

"Situacija je takva kakva jest. To smo naslijedili", kaže Romeu.

Predsjednik Joan Laporta pokušava primiriti situaciju:

"Kada sam se vratio na čelo kluba, Barca je bila klinički mrtva, a trenutačno smo na intenzivnoj", metaforički se izrazio Laporta.

"Potezi koje povlačimo omogućit će Barci da izađe iz intenzivne i prijeđe na običnu njegu. Potom ćemo napustiti bolnicu i imati dug život", optimističan je predsjednik Barcelone.

gol expired Osijek dogovorio pripremni susret protiv jednog od najtrofejnijih europskih klubova divider

No činjenica je da je Barcelona i dalje ekonomski blokirana. Zacrtane ciljeve na transfernom tržištu ne može ostvariti dok ne zatvori financijski okvir. Robert Lewandowski glavna je meta. Poljski napadač izrazio je javnu želju za odlaskom iz Bayerna, ali on ima još jednu godinu ugovora i Bavarci ga ne namjeravaju pustiti bez odštete.

Lewandowski je sve nervozniji jer je očekivao da će Barcelona puno brže realizirati transfer. Poljski stroj za golove ispunio je svoj dio dogovora i javno se izjasnio, no Katalonci još uvijek otežu. Koprcaju se u živom blatu, a razlog je samo jedan: nemaju novca, u Madridu će posprdno reći - ni za otrovati miša.

Laporta pregovara, Lewandowski sve nervozniji

Laporta pregovara s potencijalnim kupcima udjela u Barcinim sestrinskim tvrtkama koje se bave marketinškim i audiovizualnim biznisom. Katalonci namjeravaju prodati 49 posto dionica u Licensing&Merchandisingu (BLM) i Barca Studiosu.

Romeu je potvrdio da ponuda ima, ali da još uvijek nisu onakve kakve bi oni htjeli. Kaže da imaju na stolu ponudu od 275 milijuna eura.

"To je dobra ponuda, ali nije dovoljna. Da bismo dobili više novca, trebamo više vremena. Zbog toga nam Damoklov mač visi nad glavom. Trebamo vrijeme i strpljenje."

gol expired Svjetske zvijezde stigle na prestižni događaj u Zadar, atraktivna Diletta u centru pozornosti divider

A i vrijeme i strpljenje neumitno cure. Barcini čelnici govore prilično otvoreno, ali opet ne mogu baš sve reći. Između redova može se iščitati teška drama.

Moraju ostati mirni kako ne bi izazvali paniku. Međutim, vremena je sve manje, ljetni prijelazni rok neće trajati dovijeka, nova sezona već je iza ugla. I strpljenja je sve manje, Lewandowski im je, naime, postavio rok do kada moraju riješiti transfer ili će potražiti druge prosce. To su informacije španjolskih i njemačkih medija.

Frenkie de Jong na meti Manchester Uniteda

Ako Barca i uspije ubrzo namaknuti dio novca od prodaje sestrinskih tvrtki, najvjerojatnije će morati napraviti barem jednu veliku prodaju kako bi Xavi Hernandez dobio pojačanja koja je poželio.

Sve upućuje na to da će na bubanj Frenkie de Jong. Nizozemac se u ovom trenutku čini jedinom realnom opcijom. Španjolski mediji pišu da bi to mogla biti najvažnija prodaja Barcelone u povijesti.

Čini se da je Manchester United najzainteresiraniji za 25-godišnjeg veznjaka. Spekulira se da je klub s Old Trafforda kontaktirao s De Jongom preko novog trenera Erika ten Haga, koji je već vodio De Jonga u Ajaxu. Ponuda je 60 milijuna fiksnih plus 20 varijabilnih.

gol expired Rusi šokirani "ponudom" Bayerna koja je došla na njihovu adresu: Odšteta za igrača 1000 eura divider

Na Camp Nouu pretpostavljaju da sličan prijedlog neće doći ni za jednog igrača koji ne spada u skupinu odsudno bitnih za budućnost kluba, kao što su primjerice Pedri ili Ansu Fati. Barca u biti ne želi prodati De Jonga, štoviše, Xavi je oduševljen Nizozemcem, ali financijska situacija je takva da nema izbora.

Drugi najveći izlazni transfer Barcelone u povijesti

De Jongu se ne napušta Camp Nou. On i dalje ističe da mu je bio san zaigrati za Barcu te vjeruje da može nastaviti rasti i napredovati s Xavijem kao trenerom. No, inzistiranje Uniteda i Ten Haga te pritisak koji Barcelona može izvršiti na njega mogli bi promijeniti njegova razmišljanja.

Ako De Jong prijeđe u United za navedenu cifru, bit će to drugi najveći izlazni transfer u povijesti katalonskog kluba. Prodaja Neymara u PSG za 222 milijuna eura i dalje je svjetski rekord, no svi ostali prodani su za manje od 80 milijuna eura.

Pregovori s Juventusom oko Arthura zaključeni su na fiksna 72 milijuna eura plus 10 varijabilnih, no Miralem Pjanić bio je uključen u operaciju, pa je kapitalna dobit bila tek 12 + 5. Prodaja Figa procijenjena je na 60 milijuna, a Paulinha na 50 milijuna eura.

Frenkie de Jong stigao je na Camp Nou u ljeto 2019. iz Ajaxa. Stajao je Barcu fiksnih 75 milijuna eura plus 11 varijabilnih.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider