Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Barcino čudo

Užasavajući scenarij za Real: Do jučer nemoguće, a sada sasvim moguće

Barcelona je u posljednjih 11 sezona osvojila 8 naslova prvaka Španjolske…

Galerija Barcelona slavi naslov prvaka (Foto: AFP) Ivan Rakitić slavi naslov (Foto: AFP) Lionel Messi (Foto: AFP) +6 Lionel Messi i Pep Guardiola (Foto: AFP)

Tri kola prije kraja španjolskog prvenstva Barcelona je i matematički potvrdila obranu naslova prvaka. To je ukupno 26. Barcelonin naslov, osmi u posljednjih 11 godina.

U istom razdoblju njezin najveći rival Real Madrid osvojio je samo dva prvenstva. Barcelona je u posljednjih 11 sezona osvojila i 8 Kupova kralja, a Real tek dva. Madriđani su bolji „samo“ u Ligi prvaka. Real je osvojio četiri, a Barcelona tri, no Katalonci su se ove sezone plasirali u polufinale i imaju mogućnost izjednačiti se s Madriđanima.

Ronaldinho započeo, Messi zaključio

Kako god okrenuli, svakako najbolje razdoblje u povijesti Barcelone poklapa se s erom Lionela Messija. S njim je došla i nesmiljena žetva trofeja. Ako se zahvaljujući Ronaldinhu Barca izvukla iz dugogodišnje krize i vratila na veliku scenu, pojavom čarobnog Argentinca do kraja se riješila gubitničkog mentaliteta i kompleksa manje vrijednosti u odnosu na Real.

Brazilac je bio je kotač zamašnjak, za mnoge ključ cijele priče. Ronaldinho je pokrenuo i praktički stvorio novu Barcelonu, no Messi ju je katapultirao u neslućene, može se reći Realove visine.

Messi i njegova Antonella zajedno kao djeca: Pogledajte fotku kad su imali 11 godina Lionel Messi i Antonella Roccuzzo (Foto: AFP) Antonella Roccuzzo (Foto: AFP) Lionel Messi i Antonella Roccuzzo (Foto: AFP) Lionel Messi i Antonella Roccuzzo (Foto: AFP)

Do prije desetak godina činilo se da Barcelona nema nikakve šanse uhvatiti Real po pitanju osvojenih prvenstava u nekom relativno kratkom razdoblju, a sada to već izgleda kao sasvim moguća misija.

Real je sada na plus 7, što je još uvijek dosta velika prednost, no nastavi li Barca osvajati prvenstva ovim tempom, u sljedećih desetak godina mogla bi dostići, pa i preskočiti Kraljeve. Čudo se čini mogućim.

Užasavajući scenarij za Madriđane

I sama pomisao na takav scenarij djeluje užasavajuće na Madriđane. Do prije nekoliko godina nezamislivo, sada već posve moguće. Stoga ne čudi što je Zinedine Zidane izjavio kako je sljedeće sezone prvi Realov cilj osvajanje domaćeg prvenstva.

Jasno je da Real želi prekinuti Barcinu dominaciju na duže razdoblje. To je lako reći, a mnogo teže ostvariti. Čini se da su na Santiago Bernabeuu u laganoj panici. Barcelona opet djeluje moćno, a Real očajno. Poraz od Raya Vallecana dodatno je zaoštrio situaciju u redovima Kraljevskog kluba.

Madriđani su se ove sezone na neki način vratili na početak ciklusa. Ovo je klubu najlošija sezona od 2009., kada također ništa nije osvojio, a uz to je upisao 16 poraza u svim natjecanjima, koliko ih ima i u ovoj sezoni. Do kraja prvenstva ostala su još tri kola. Real vjerojatno neće izgubiti sve tri utakmice, ali kada bi se i to čudo dogodilo, dostigao bi negativni rekordni iz sezone 1984./1985.

Barca traži pojačanje u napadu: Spremna iskrcati 115 milijuna eura za mladu englesku zvijezdu Gerard Pique i Marcus Rashford (Foto: AFP) Marcus Rashford (Foto: AFP) Marcus Rashford (Foto: AFP) +2 Marcus Rashford (Foto: AFP)

Nakon fijaska u sezoni 2008./2009. Real je bio u velikoj krizi. Tog ljeta na čelo madridskog kluba vratio se Florentino Perez. Kao i u prvom mandatu, obećao je kupovinu velikih zvijezda i premoćno je pobijedio na izborima. Perez je pripremio šleper eura i krenuo u bjesomučnu kupovinu. Stvaranje novih Galacticosa započeo je dovođnjem Cristiana Ronalda, Kake, Karima Benzeme i Xabija Alonsa.

Real se uvijek vraća, ali...

Iako je potrošio stotine milijuna, Perezu nije krenulo dobro. Tek u trećoj sezoni prekinuo je Barcinu dominaciju. U 11 godina samo dva naslova prvaka Španjolske premalo je za Real. Zapravo to mu je najlošiji učinak u posljednjih sedamdesetak godina.

Perez se naplatio osvajanjem četiriju Liga prvaka, čak triju zaredom, što nikome nije uspjelo, no La Liga mu je ostala otvorena rana. Madriđane jako peče Barcina dominacija u natjecanju koje desetljećima smatraju svojim lenom.

Barca i Real u novoj svađi: Tko je najbolji klub dekade i što je najvažniji kriterij? Messi, Ronaldo i Modrić (Foto: AFP) Slavlje Barcelone (Foto: AFP) Momčad Barcelone (Foto: AFP) +6 Slavlje Reala (Foto: AFP)

Povijest kaže da se Real uvijek uspijevao vratiti. Trijumfalno se vratio i nakon spomenute velike krize s početka 80-ih. Nakon pet gorkih sezona „Quinta del Buitre“ sve je nadoknadila naslagavši pet uzastopnih naslova prvaka.

No Barcelona tada nije bila tako moćna. Ni blizu. Istina, osvojila je prvenstvo i igrala finale Kupa prvaka. Imala je Bernda Schustera, ali ne i Messija. Argentinac jest najvažniji, ali nije jedini. Barca je u ovom trenutku nekoliko godina ispred Reala.

Perez ne može računati na novog Cristiana

„Moramo odati priznanje Barceloni. U posljednje vrijeme jako je dobro radila. Bit će je teško sustići“, priznao je nedavno Zidane.

Barca je osjetno bolje posložena, rekonstrukciju momčadi praktički je završila, a Real tek treba krenuti u totalni remont. To teško ide preko noći, pogotovo jer se puno toga promijenilo u odnosu na tu 2009. godinu. Perez je tada izašao na tržište i pokupovao gotovo sve što mu se prohtjelo.

U međuvremenu su se pojavili neki novi jaki faktori koji su podjednako financijski moćni i ne namjeravaju samo tako prepustiti svoje najbolje igrače Realu. Ovaj put Perez ne može računati da će tako lako nabaviti nekog novog Cristiana Ronalda.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider