Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kraj grupne faze

Dnevnik jednog fantazista (14): Gotova je grupna faza, u fantasyu sve manje bodovnog jaza, objevljeni su i dobitnici 3. kruga

Ne zaboravite napraviti transfere, imate neograničen broj transfera prije nokaut faze

Fantasy Euro 2024 (Foto: AFP/gol.hr)

Kako je jednom izjavio legendarni Mate Baturina: „Dikod uđe, dikod ne uđe“. Tako nekako možemo opisati i jednu od najzanimljivijih grupnih faza u povijesti velikih natjecanja. Vidjeli smo svašta, od pada „velikih“ i skoka „malih“, popriličnog broja autogolova, pa sve do ogromnih promašaja, poništenih golova i onih zabijenih u zadnjim sekundama.

Sve utakmice natjecanja po skupinama su odigrane, tri kola su iza nas i dobili smo odgovor na pitanje, tko će protiv koga igrati u osmini finala. Hrvatska po prvi put nakon 2004. godine nije prošla grupnu fazu Eura i naše momke, nažalost, nećemo gledati u daljnjim fazama natjecanja. Dakle, da ne pišem par po par, na slici ispod možete vidjeti koje reprezentacije će odmjeriti snage u osmini finala koje počinje u subotu.

Kostur nokaut faze Eura Kostur nokaut faze Eura (Foto: GOL.hr)

REZIME SKUPINA E I F

Prvo, odigrali su se zadnji dvoboji u skupinama E i F. Gruzija je šokirala Portugal i s pobjedom od 2:0 prošla dalje. Turska je uspjela pobijediti Češku 2:1, ali uz vrlo loše suđenje suca Istvana Kovacsa.

U drugoj grupi, Belgija je igrala 0:0 s Ukrajinom, a Slovačka je očekivano podijelila bodove s Rumunjskom, završilo je 1:1. Sve reprezentacije su na kraju imale po četiri boda, ali jedino Ukrajina nije prošla dalje radi najlošije gol razlike.

Inače, Ukrajina je prva reprezentacija koja s četiri boda nije uspjela proći dalje kao najbolja treća. Uzorak nije velik jer 24 reprezentacije imamo na samo zadnja tri Eura, no povijest se piše i pamti.

Što se tiče bodova u fantasyju, izdvojit ću po jednog igrača iz svake reprezentacije s najvećim brojem bodova u trećem kolu spomenutih skupina.

1. BELGIJA – Koen Casteels (25.3 boda)

Belgijska „jedinica“ odlično je odradila utakmicu protiv Ukrajine. Casteels je imao nekoliko sjajnih obrana koje su sačuvale praznu mrežu. Da nije bilo njega Ukrajina bi možda došla i do tri boda i poslala Belgiju kući.

2. UKRAJINA – Mykola Matviienko (32.7 bodova)

Ukrajinski stoper odigrao je briljantnu utakmicu i zaradio popriličan broj bodova, gotovo njih 33. Sjajno je zaustavio napade Kevina De Bruynea i Romelua Lukakua. Inače, stoperskog partnera činio mu je i bivši igrač Hajduka, Oleksandar Svatok.

3. SLOVAČKA – Ondrej Duda (25.9 bodova)

Kad se sjetim Eura 2016. godine, suza krene na spomen Ondreja Dude koji je prije osam godina igrao fantastično. Omaleni fantazista je u utakmici protiv Rumunjske podsjetio na svoja najbolja izdanja.

4. RUMUNJSKA – Razvan Marin (19.3 bodova)

Rumunjski veznjak bio je jedan od rijetkih raspoloženih u redovima svoje reprezentacije. Zabio je pogodak, ali na koncu nije zaradio baš previše bodova. No usprkos nešto lošijoj igri, Rumunjska je na koncu zauzela prvo mjesto na tablici i šokirala mnoge.

5. PORTUGAL – Goncalo Inacio (26.4 boda)

Iako je Portugal izgubio 2:0, najviše bodova u njihovoj momčadi u trećem kolu grupne faze imao je stoper. Da nije bilo Inacija, tko zna kako bi Portugalci prošli braneći nevjerojatno brze kontranapade Gruzijaca.

6. GRUZIJA – Kvicha Kvaratskhelia (31.7 bodova)

Svi su ga nekako kritizirali da nije bio pravi u prve dvije utakmice. No, baš onda kad je bilo najbitnije, popularni „Kvaradona“ je opravdao svoj nadimak. Zabio je prvi pogodak na utakmici protiv Portugala i na kraju dobio dres od svog uzora, Cristiana Ronalda, koji još jednom nije uspio zabiti.

7. ČEŠKA – Tomas Soucek (25.9 bodova)

Stasiti veznjak West Hama bio je jedini strijelac Češke u direktnom dvoboju za prolaz protiv Turske. Odlično je diktirao tempo, no nije mu bilo lako igrati protiv „12“ igrača Turske.

8. TURSKA – Hakan Calhanoglu (27.4 boda)

Napokon smo vidjeli i pravog Calhanoglua. Sjajni veznjak Intera je zabio prekrasan pogodak i bio glavni motor u turskoj središnjici. Kapetanski je odigrao utakmicu i odveo svoju ekipu do prvog prolaska u nokaut fazu Eura nakon 2008. godine.

Što se tiče ostalih igrača s najviše bodova, sve možete vidjeti na slici ispod. Nije se previše toga promijenilo, i dalje je igrač s najviše bodova u trećem kolu bio Kylian Mbappe s velikih 36.8 bodova.

Najviše bodova nakon trećeg kola Najviše bodova nakon trećeg kola (Foto: GOL.hr)

Kao što sam i za treće kolo izdvojio reprezentativce s najviše bodova, treba sagledati malo širu sliku i pohvaliti one koji su imali najviše bodova u čitavoj grupnoj fazi. Ni tu se nije previše toga promijenilo od zadnjeg napisanog dnevnika, prvo mjesto drži neprikosnoveni Jamal Musiala s 96.7 bodova.

Novo lice na listi je spomenuti Matviienko koji je nakon grupne faze ukupno zaradio 75.5 bodova i pronašao svoje mjesto kao peti na toj listi. Ostale igrače možete vidjeti na slici, a vjerujem da primjećujete kako je na njoj samo jedan pravi napadač, Cody Gakpo iz Nizozemske.

NAJJEFTINIJI, A NAJBOLJI

Tko su bila trojica najjeftinijih, a da su nakon grupne faze skupili najviše bodova. Ujedno možemo reći da su to igrači koji su i najviše iznenadili, a izdvojit ću trojicu koji su koštali manje od 7 kredita, a skupili su baš ogroman broj bodova. Naravno, oni su prikazani i na slici koju ste vidjeli ranije, jer se nalaze vrlo visoko prema ukupnom broju bodova nakon prva tri kola.

1. MARC GUEHI – Engleska, 77.2 boda, 5.5 kredita

Ako ne gledamo statistiku, možda nas neće previše dojmiti ono što smo vidjeli od Guehija. S druge strane, statistika je danas bitan faktor u nogometu i ona nam govori da branič Crystal Palacea igra vrlo dobar turnir i da je skupio jako puno bodova u fantasyju. Za samo 6.7 kredita, u grupnoj fazi je donio ukupno 77.2 boda. Odnosno, u početku je koštao 5.5 kredita, ali mu je radi dobrih partija cijena narasla na preko 7 kredita.

2. MYKOLA MATVIIENKO – Ukrajina, 75.5 bodova, 6.0 kredita

Treba napomenuti da je njegova startna cijena bila 6.0 kredita, a kao i Guehiju, radi dobrih utakmica postupno je rasla. To je jedna zanimljiva stvar u fantasyju na kojoj i vi možete zaraditi u smislu kredita. Matviienka sam već ranije spominjao u tekstu, ali toliko je bodova skupio u fantasyju da se njegovo ime očito mora spomenuti više puta.

3. ŽAN KARNIČNIK – Slovenija, 73.8 bodova, 4.5 kredita

Uvjerljivo najjeftiniji je slovenski bek iz Celja, Žan Karničnik. Skupio je nevjerojatnih 73.8 bodova, a njegova startna cijena iznosila je 4.50 kredita. Bagatela, kako se kaže u Dalmaciji. Vrlo je bitan igrač u slagalici Matjaža Keka i jedan od glavnih igrača u prvom prolasku skupine na Eurima za Sloveniju.

GRUPNA FAZA: TKO JE PODBACIO?

Kako sam izdvojio one koji su iznenadili ili kao jeftini igrači donijeli hrpu bodova, tako treba izdvojiti i one koji su podbacili. Uzeo sam u obzir nekoliko faktora, a to su cijena (20 ili više kredita), prosječan i ukupan broj bodova te važnost u svojoj reprezentaciji.

1. ROMELU LUKAKU (ukupno 42.4 boda, u prosjeku 8.20, 20.8 kredita)

Prvi na listi je belgijski napadač, njihov najbolji strijelac u povijesti koji je u grupnoj fazi Eura imao najviše promašenih prilika. S druge strane, poništena su mu tri pogotka pa možda i ne treba biti previše grub prema njemu. U nokaut fazi natjecanja ima priliku iskupiti se za sve te silne promašaje.

2. CRISTIANO RONALDO (ukupno 39.1 bod, u prosjeku 16.60, 23.6 kredita)

Osobno smatram da je Ronaldo jedan od najvećih svih vremena, ali nekad treba sagledati realnu sliku i reći kako je zadnjih nekoliko godina uteg svojoj reprezentaciji. I dalje je on fantastičan igrač koji svojim velikim iskustvom može donijeti puno toga, ali jednostavno premalo je pokazao na ovom Euru, pogotovo u utakmici protiv Gruzije. Još uvijek je bez pogotka, što znači da je naš Luka Modrić i dalje najstariji strijelac u povijesti Europskih prvenstava.

3. FEDERICO CHIESA (ukupno 21.2 bod, u prosjeku 11.70 bodova, 20 kredita)

Javnost je očekivala od Chiese da će, uz Nicola Barellu, biti glavni talijanski igrač. Ni približno slično nije razmišljao Luciano Spaletti koji ga je protiv Hrvatske ostavio na klupi. Također, protiv Albanije i Španjolske nije bio pretjerano vidljiv. Usporedivši Euro 2021. i ovo u Njemačkoj, Chiesa je apsolutno podbacio.

Bilo je još kandidata za ovu listu, poput Antoinea Griezmanna, Rasmusa Hojlunda i Bukayja Sake, ali ipak sam se odlučio za ovaj trojac.

GRUZIJA: TALENTIRANA GENERACIJA KOJA JE IZNENADILA MNOGE

U prošlom dnevniku sam se naklonio Sloveniji, njihovoj igri i prolasku skupine. No, uz njih, postoji još jedna reprezentacija koja je šokirala javnost i iznenadila sve ljubitelje nogometa, a to je Gruzija. Svi znaju za Kvichu Kvaratskheliju koji je njihova najveća zvijezda, ali je manje ljudi znalo koliko je kvalitetan vratar Giorgi Mamardashvili i koliko je kvalitetan dribler Georges Mikautadze.

Gruzija bodovno nije briljirala, ali je imala nekoliko igrača koji su odigrali sjajno. Mikautadze je najbolji strijelac prvenstva i skupio je ogromnih 70.1 bod kroz grupnu fazu. Kvaratskhelia je zaradio mrvicu manje od 60 bodova, 59.9. Briljantan je bio nositelj njihove vezne linije, igrač koji igra u španjolskoj Segundi, a to je Giorgi Kochorashvili, skupio je ukupno 54 boda. Mamardashvili je kao vratar zaradio 46.3 boda, a briljantan je bio u utakmici protiv Češke, kao i u onoj protiv Portugala. Najboljih pet zatvara kapetan Guram Kashia, koji je s 36 godina na leđima poprilično dobro izgurao u gruzijskoj zadnjoj liniji. Ukupno je zaradio 41.7 bodova.

Gruzija Gruzija (Foto: GOL.hr)

VRIJEME JE ZA TRANSFERE: PREPORUKE ZA OSMINU FINALA

Kao što sam predlagao igrače nakon svakog kola grupne faze Eura, isto to ću napraviti i za osminu finala, službeno označeno kao četvrto kolo u fantasyju. Za svaku reprezentaciju izdvojit ću po jednog igrača za kojeg smatram da bi bio kvalitetan izbor u vašoj fantasy momčadi. U osmini finala je ukupno 16 reprezentacija, što znači da ću predložiti isto toliko igrača.

1. ŠPANJOLSKA – ALVARO MORATA (22.8 kredita)

Morata je najbolji španjolski strijelac u povijesti Eura, a posebno opasan zna biti u utakmici nokaut faze. Na svojoj koži je to osjetila i Hrvatska 2021. godine. U grupnoj fazi nije briljirao i zato mislim da je vrijeme da pokaže što zna. Isto tako, Španjolska je ogroman favorit protiv Gruzije.

2. GRUZIJA – GEORGES MIKAUTADZE (15.7 kredita)

Najbolji strijelac Eura želi nastaviti u istom tonu, a s obzirom na to da košta 15.7 kredita, može biti vrlo dobar izbor za vaš fantasy. Iako je Španjolska velik favorit, Gruzija ima fantastičan kontranapad, a Mikautadze je jedan od predvodnika te sjajne navale.

3. NJEMAČKA – ILKAY GUNDOGAN (15.5 kredita)

Dosadilo je stalno predlagati Musialu pa sam se ovaj put odlučio na Gundogana. Barcelonin veznjak je vrlo opasan kad ima loptu u nogama i nije isključeno da bude jedan od strijelaca na utakmici protiv Danske. Isto tako, 15.5 kredita nije previše za takvog velemajstora.

4. DANSKA – JOAKIM ANDERSEN (9.9 kredita)

Čisto sumnjam da će Njemačka pregaziti Dansku jer je riječ o vrlo tvrdoj momčadi koja natrag ima jednu vrlo agresivnu i visoku obrambenu liniju. Ono što je zanimljivo, Danska i kad primi pogodak, njeni stoperi skupe popriličan broj bodova. Zašto ne probati s Andersenom koji vrijedi samo 9.9 kredita.

5. PORTUGAL - JOAO CANCELO (14.4 kredita)

Neće Portugalu biti lako protiv Slovenije, a „joker zovi“ izbornika Roberta Martineza bi mogao biti Joao Cancelo. Smatram kako bi trebao biti vrlo opasan protiv Slovenije jer Portugalu treba netko tko je ofenzivno prodoran, što Cancelo svakako jest.

6. SLOVENIJA – BENJAMIN ŠEŠKO (16.7 kredita)

Mladi Šeško još uvijek nije pokazao što zna, a utakmica protiv Portugala bi mogla biti ta u kojoj će zabiti barem jedan pogodak. Snažan je i brz, a nerijetko zna poslati „projektil“ iz daljine. Braniči Portugala će ga morati jako dobro paziti.

7. FRANCUSKA - ANTOINE GRIEZMANN (23.5 kredita)

Mbappe je zabio i počeo se zagrijavati, ali Francuska još uvijek čeka na pogodak Griezmanna ili nekakvu podvaljenu loptu za gol. Smatram kako je previše kvalitetan igrač da bi još jednu utakmicu odigrao bez učinka.

8. BELGIJA – AMADOU ONANA (7.4 kredita)

„Nisam ja Andre“, odgovorio je Onana nedavno jednom novinaru koji mu je pogriješio ime. Na taj način je pokazao da je jedan čvrst karakter koji ne da „na sebe“, kako se kaže. Odlučio sam se na njega jer smatram kako će za Belgiju biti od velike važnosti dobiti bitku na sredini terena, a Onana je u mogućnosti to ostvariti.

9. RUMUNJSKA – FLORINEL COMAN (5.6 kredita)

Nije Kingsley, ali je poprilično opasan. Rumunjski Coman je kao mladić puno obećavao, no kako to biva, malo se taj talent zagubio zadnjih godina. Riječ je o fantastičnom dribleru koji bi mogao raditi probleme, u nekim situacijama, sterilnoj obrani Nizozemske.

10. NIZOZEMSKA – CODY GAKPO (18.5 kredita)

Zaboravite njegove igre u Liverpoolu, Gakpo je u dresu reprezentacije drugi čovjek. Njegova uloga je neusporedivo važnija, a njegove igre na ovom Euru su i više nego dobre. Gakpo je najopasniji nizozemski igrač i ne vidim načina kako će ga rumunjska obrana zaustaviti.

11. AUSTRIJA – CHRISTOPH BAUMGARTNER (12.6 kredita)

Austrija igra fantastično, a nevjerojatan je podatak da su uspjeli osvojiti grupu ispred Francuske i Nizozemske. Pravi su dark horse turnira, a igrač koji će protiv turske iskoristiti prostor između linija zove se Christoph Baumgartner. Nije skakao iz svemira, ali bi njegov jedan pogodak mogao lansirati Austriju u željeno četvrtfinale.

12. TURSKA – ARDA GULER (14.2 kredita)

Jedan od najvećih svjetskih talenata željet će svijetu pokazati da već sad, može nositi svoju reprezentaciju. Rijetko promašuje, a svaki njegov udarac može završiti eurogolom. Austrija će ga sigurno dobro paziti, ali hoće li to biti dovoljno?

13. ENGLESKA – HARRY KANE (26.6 kredita)

Engleska se uvijek probudi kroz nokaut fazu velikih natjecanja. Vrijeme je da Harry Kane počne više sudjelovati u igri, a savršena prilika za to je protiv Slovačke. Iako Slovačka u obrani ima iznimnu kvalitetu u vidu Davida Hancka i Milana Skriniara, teško će im biti zaustaviti Kanea.

14. SLOVAČKA – STANISLAV LOBOTKA (10.2 kredita)

Veznjak Napolija je žila kucavica svoje reprezentacija. Osvoji li bitku protiv engleskog veznog reda, otvorit će Slovačkoj prostor u stvaranju šansi. Vjerujete li da Slovaci mogu iznenaditi, 10.2 kredita za Lobotku nije previše.

15. ŠVICARSKA – MICHEL AEBISCHER (7.1 kredita)

Murat Yakin ga koristi na jednoj zanimljivoj poziciji, a to je lijevi bočni. Aebischer se sjajno slaže s ostatkom suigrača, a nekoliko njih su mu i klupski suigrači u Bologni. Riječ je o zanimljivom igraču koji je bio Švicarac s najviše fantasy bodova u grupnoj fazi natjecanja.

16. ITALIJA – FEDERICO DIMARCO (13.4 kredita)

Dimarco je imao strašno dobru sezonu u dresu Intera, riječ je o igraču neobranjivog centaršuta koji je pokazao premalo do sad na Euru. Vrijeme je da se to promijeni, iako mu neće biti lako zaustavljati švicarske napade. No, postoji mogućnost da ga vidimo i na krilnoj poziciji, a Mattea Darmiana na lijevom beku.

NOKAUT FAZA: MOJA MOMČAD

Iza mene je treće kolo grupne faze s kojim sam poprilično zadovoljan. Pogodio sam s izborom kapetan, a to je bio Kylian Mbappe. Isto tako, odličan izbor bili su Dani Olmo i Joakim Maehle koji su donijeli dosta bodova. Summa summarum, u trećem kolu sam skupio 266.8 bodova, a sve skupa nakon grupne faze imam 655.6 bodova. Uvijek spominjem to prvo kolo koje me „izbacilo iz tračnica“, ali popravio sam svoju lokomotivu i uspješno jurim u nove pobjede. Što se tiče glavne, javne lige, nakon tri kola nalazim se na sjajnom 212. mjestu.

No, slijede novi izazov, a to je osmina finala. Kako nalažu pravila fantasyja, imam pravo na neograničen broj transfera nakon grupne faze, naravno, sve u okvirima dopuštenih financija. Od onih stalnijih članova posade, „preživjeli“ su Mbappe i Musiala, a ostatak momčad je više-manje promijenjen. Išao sam i malo ziceraški, smatram kako će velika većina favorita proći u četvrtfinale, pa sam na temelju toga slagao ekipu.

Za vratare sam se odlučio na mladog Barta Verbruggena jer vjerujem kako će Nizozemska sačuvati praznu mrežu, kao i Diogo Costa na golu Portugala protiv Slovenija.

U obrani sam ostavio Maximiliana Mittelstadta, iako nisam siguran hoće li početi od prve minute. Uz njega sam se odlučio na Guehija koji se u prva tri kola napunio bodovima, a vjerujem kako će Engleska zadržati clean sheet. Asistencija protiv Hrvatske me nagnala da uvrstim i Riccarda Calafiorija, a brutalno dobra sezona Danija Carvajala i briljantna španjolska igra, uvjerili su me da on treba biti dio moja momčadi. Posljednji igrač u obrani je Jeremie Frimpong. Vrlo je ofenzivan i bude li igrao u prvoj postavi Nizozemske, bit će vrlo nezgodan za rumunjsku obranu.

Oko veznjaka sam se dosta premišljao. Ostavio sam Musialu, izbacio sam Floriana Wirtza i stavio iskusnijeg, ali i jeftinijeg, Ilkayja Gundogana. Na koncu sam kao pravi bandwagoner sjeo na vlak ljubitelja Aebischera i uvrstio ga u svoju ekipu. Tu su još i sjajni Baumgartner o kojem sam već pisao hvale, i slovenski fantazista Timi Max Elšnik, koji će željeti pomrsiti račune Portugalu. Naravno, i radi dobrosusjedskih odnosa sam se odlučio na taj potez.

U napadu imam opasan trozubac. Alvaro Morata voli zabijati u nokatu fazi, Gakpo nosi Nizozemsku na leđima, a Mbappe je Mbappe. Ne treba previše objašnjavati.

I za kraj, izbornik. Ne mislim na šaljivu Facebook stranicu, već na izbornika u mojoj fantasy momčadi. Težak teret pao je na leđa austrijskog stratega Ralfa Rangnicka. Jer, zašto ne? Što se tiče kapetana, on je promijeniv, idemo redom, za prvi dan traka je pripala Jamalu Musiali.

Moja momčad Moja momčad (Foto: GOL.hr)

PODSJETNIK ZA TRANSFERE

Ne zaboravite obaviti transfere za nastavak natjecanja, odnosno četvrto kolo i nokaut fazu. Nakon grupne faze i prije početka nokaut faze (dakle, upravo sadašnji period), možete obaviti neograničen broj transfera. Isto tako, nakon osmine finala, odnosno nakon svakog novog kola moći ćete u nokaut fazi promijeniti osam igrača, umjesto dosadašnjih pet, koliko je bilo kroz grupnu fazu natjecanja.

Ovo su dobitnici nagrada trećeg kruga Europskog nogometnog fantasya:

1. mjesto – Josip Kodžoman
2. mjesto – Antonio Musura
3. mjesto - Hrvoje Vlašić
4. mjesto – Luka Azenic
5. mjesto – Marko Đak

Čestitamo dobitnicima i sretno u nastavku natjecanja!

Nadam se da će vam 14. po redu dnevničko štivo uljepšati dan korisnim savjetima. Vi svakako ne zaboravite dobro proučiti raspored i nastaviti dalje igrati naš Europski nogometni fantasy uz ponosnog sponzora McDonald's.

Gruzija Susjedi nakon tri dana čekanja ostali bez osmine finala Eura: Debitant izveo senzaciju i preoteo im mjesto divider

Mattia Zaccagni Jeste li primijetili što bi se dogodilo da Talijani nisu zabili u 98. minuti? divider

Istvan Kovacs Sudac od utakmice Eura napravio cirkus: Podijelio rekordan broj kartona, na kraju utakmice izbio kaos divider
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider