Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Dinamova obrana teški je užas, a sve strana "megapojačanja": Izbor trenera od presudne važnosti

Dinamo je nakon katastrofe u Münchenu doživio neviđenu blamažu u Koprivnici...

Slaven Belupo - Dinamo 4:1 (Foto: Ranko Suvar / CROPIX)

Nova katastrofa ili, ako hoćete, neviđena blamaža Dinama. Minhenski nokdaun očito je ostavio nesagledive posljedice na mentalno zdravlje Modrih.

Eto, i Slaven je konačno dočekao mušteriju. Posljednja momčad HNL-a deklasirala je aktualnog prvaka u Koprivnici. Slaven je upisao prvu ligašku pobjedu ove sezone, i to baš protiv prvaka, a Dinamo drugi poraz, treći u nizu računajući sva natjecanja. Četvrti ako računate i prijateljsku utakmicu s Trnjem.

Probijen tucet u dvije utakmice

Da stvar bude poraznija za Modre, Slaven je postigao više golova protiv njih nego u svih šest dosadašnjih kola. A mogao je zabiti i još pokoji.

U dvije utakmice probijen je tucet. To više nije i ne može biti slučajno. Opći potop Modrih u Koprivnici samo je posljedica svega što smo gledali u dosadašnjem dijelu sezonu. Iz ove perspektive gledano, nevjerojatna je sreća pomilovala Modre u onoj zagrebačkoj utakmici protiv Qarabaga.

Sandro Kulenović FOTO Dinamo se oglasio nakon novog potopa: Napisali su samo tri riječi divider

Azeri su nevjerojatno ispromašivali, imali su toliko šansi i nisu uspjeli zabiti, to gotovo da nije viđeno. Fortuna hoće jednom ili dvaput pomoći, no prije ili kasnije okrene leđa ako se obrana igra na način kako je igra Dinamo.

Razbijena vojska

Prvo Hajduk, a pogotovo Bayern i Slaven malo su bolje namjestili nišanske sprave i od Modrih su napravili rešeto. U Münchenu su se raspali kao bugarska skupština, a nisu puno bolje prošli niti u Koprivnici protiv nemjerljivo slabijeg suparnika od Bayerna.
I na Apašu su izgledali kao razbijana vojska u završnici utakmice.

Eto kako se stvari brzo okrenu kada se nekritički pristupi izdanju protiv Qarabaga, Rijeke ili Osijeka, a i opisivanju pristiglih "pojačanja". Kada se igrače koji su bili polurezerve u Ferencvarosu ili francuskim drugoligašima opisuje kao megapojačanja, ne može izaći na dobro. Mjehur od sapunica brzo se rasplinuo.

Krajinović protiv Mikelića VIDEO Sjajan hrvatski okršaj u Zagrebu: Osječanin prebio i u prvoj minuti nokautirao domaću kickboxing ikonu divider

Na početku sezone prolaz u Ligu prvaka sve je zasjenio, ponajprije lošu igru u obrani. Dinamo već dulje vrijeme igra obranu kao neka seoska družina, suparnici raznih kalibara stvaraju mu šanse kao na promenadi. Što je najporaznije, kompletnu zadnju liniju sačinjavaju mu stranci, koji bi po logici stvari trebali biti osjetno bolji od domaćih igrača. Jesu li? Pa, ne čini mi se baš tako...

Trenerski kompromisi

Kompromisi svih vrsta, najviše trenerski jer neki igrači očito moraju igrati, dolaze na naplatu. Dinamova kola nezadrživo su jurnula nizbrdo i Modri ih trebaju što prije zaustaviti ako namjeravaju spriječiti totalni karambol.

Prošao je medini mjesec za čelnike Dinama. Naletjeli su na prvu veliku krizu. Istina, lakše će je prebroditi sa saznanjem da će u blagajnu kapnuti tridesetak milijuna eura od Lige prvaka, no to je isto tako dvosjekli meč.

Svojevrsna duda varalica. Svi skupa su se u Maksimiru uljuljkali u medijskim hvalospjevima i prognozama kako će već do zime praktički osigurati naslov prvaka, a imaju i veliku šansu boriti se za prolaz u drugi krug LP-a.

Dinamo treba trenera s referencama velikih klubova

Naslovi se osiguravaju na terenu, a Dinamo tu ne izgleda dobro, najblaže rečeno. Kada je u stanju ovako izgubiti od posljednjeplasirane momčadi, onda je sve moguće. Izbor trenera sada je od presudnog značenja. Dinamo ipak nije tako loš kako sugeriraju posljednji rezultati, sigurno može puno bolje.

No treba dokazanu vrijednost na klupi, nekoga s bogatim iskustvom, pedigreom i referencama, a ne početnike koji bi se trebali učiti na Dinamu. Treba mu trener koji je već vodio velike klubove i zna kako se postaviti prema "zvijezdama i zvjezdicama". Ne treba udvarača, ima ih previše, već nekog tko će udariti šakom o stol i postaviti stvari na svoje mjesto.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider

Prati nas na Instagramu!
Danas. 20 sati. Idemo. Pratite borbu na našem portalu. 💪🇭🇷

Tko će koga?
Sve jasno? ✌️✅️

To ćemo saznati u subotu nešto poslije 20 sati. ⏳️

📸: CROPIX / Tomislav Krišto
Dinamovci, novi vođa je službeno tu! ✅️⚽️
Što vi mislite, tko će pobijediti? 🥊🇧🇷🇫🇷

📸: AFP