Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Invazija na sjevernu Italiju

BBB-i se vraćaju na mjesto najvećih nereda: Bila je to neviđena ludnica, tu su se "proslavili" širom Europe

Dinamo će u skupini C Lige prvaka igrati protiv Manchester Cityja, Šahtara i Atalante...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Manchester City aktualni je prvak Engleske. Momčad koju vodi slavni Pep Guardiola na Transfermarktu je procijenjena na nevjerojatnih 1,27 milijardi eura. Čak 17 puta je vrjedniji od Dinama, čija je momčad procijenjena na 73,95 milijuna eura.

Građani veliki favoriti

Imaju čak četiri igrača koja su procijenjena na najmanje stotinu milijuna eura: Raheem Sterling (140 milijuna eura), Kevin de Bruyne (130), Leroy Sane i Bernardo Silva (100 milijuna eura). Time je zapravo sve rečeno. Građani su apsolutni favoriti skupine C, a i jedan od glavnih favorita cijelog natjecanja.

Šahtar je posljednjih godina najjači ukrajinski klub. Trostruki je uzastopni prvak Ukrajine, ukupno je osvojio 12 naslova prvaka.

Messi i Ronaldo Messi i Ronaldo se zabavljali, Cristianove riječi izazvale oduševljenje u dvorani divider

Što se tiče momčadi, to je ukrajinsko-brazilska kombinacija. Šahtar u rosteru ima čak deset Brazilaca. Momčad mu je na Transfermarktu procijenjena na 136,4 milijuna eura.

Najvrjedniji je 29-godišnji brazilski lijevi bek Ismaily, procijenjen je na 19 milijuna eura. U Šahtaru je od 2013. Iza njega je Tete s 15 i Taison sa 12 milijuna eura. Trener je Portugalac Luis Castro, a pomoćnik mu je bivši hrvatski kapetan Darijo Srna.

Šahtar s brazilskim pečatom

Šahtar i Dinamo sastali su se 2008. u kvalifikacijama za Ligu prvaka. Ukrajinci su pobijedili u oba susreta; u Donjecku je bilo 2:0 za Šahtar, a u Zagrebu 3:1.

Šahtar je više-manje redoviti sudionik Lige prvaka zadnjih desetak godina godina. Prošle sezone bio je treći u skupini s Manchester Cityjem, Lyonom i Hoffenheimom.

U šesnaestini Europske lige izgubio je u sudaru s Eintrachtom iz Frankfurta. Šahtar zbog ratne situacije u istočnoj Ukrajini ne igra  europske utakmice u domicilnom Donjecku, već u Harkivu ili Kijevu.

Manchester City (Foto: AFP) Englezi već podcjenjuju Dinamo: Očekuju "plitak potok", neki sumnjaju da je ždrijeb namješten divider

Atalanta je prošle sezone pomalo iznenađujuće osvojila treće mjesto u talijanskoj Serie A. Prvi put u povijesti izborila je nastup u Ligi prvaka.

Ni Atalanta neće igrati domaće utakmice na svojem stadionu Atleti Azzurri d'Italia, koji se trenutačno renovira i ne ispunjava uvjete UEFA-e. Bit će domaćin u obližnjem Milanu, igrat će na čuvenoj Meazzi.

Trener kluba iz Bergama ugledni je talijanski stručnjak Gian Piero Gasperini. U momčadi Atalante nalazi se i jedan i hrvatski reprezentativac, Mario Pašalić.

Iznenađenje talijanske lige

Bivši veznjak Hajduka na posudbi je drugu sezone zaredom iz Chelseaja. Momčad Atalante je na Transfermarktu procijenjena na 247,5 milijuna eura. Najvrjedniji je kolumbijski napadač Duvan Zapata s 40 milijuna eura. On je na posudbi iz Sampdorije, a Atalanta na kraju ove sezone moći će ga otkupiti ako tako odluči.

Dinamo i Atalanta jednom su se sastali u europskim kupovima. Bilo je to 1990. u prvom kolu Kupa Uefe. U Bergamu je bilo 0:0, a u Zagrebu 1:1.

Hoće li Dinamo proći skupinu sa Cityjem, Šahtarom i Atalantom?

Ukupno glasova:

Talijani su prošli dalje na osnovi pogotka u gostima. S tih dvoboja najviše se pamti invazija BBB-a na Bergamo. Tko se sjeća, zna o čemu pričamo.

Bila je to neviđena ludnica, BBB-i su prevrnuli grad naopačke, upoznala ih je cijela sjeverno-istočna Italija. Izazvali su opću mobilizaciju talijanskih sigurnosnih snaga na tom području. Veliki neredi su bili i prije i poslije utakmice, a i za vrijeme utakmice.

Invazija BBB-a na Bergamo 1990.

Policija je i na stadionu morala upotrijebiti šmrkove. "Ratno stanje" je trajalo satima poslije utakmice. Povratak u Zagreb i prelazak preko granice teško je prepričati.

gol expired Bjelica zadovoljan skupinom: ''Dobar ždrijeb, možemo skupljati bodove'' divider

Bio je to i ostao najbučniji izlazak Boysa u Europu, tu su se "proslavili" internacionalno. Upravo su u Bergamu i Italiji stekli reputaciju ozloglašene skupine koja ih prati širom Europe do današnjeg dana.

Nadamo se da nećemo gledati reprizu, doduše ovaj put u nedalekom Milanu, gdje je također bilo velikih nereda 2000. godine u kvalifikacijama za Ligu prvaka. Bio je to možda "najvruće" gostovanje BBB-a nakon Bergama.

Zapravo, sigurni smo da neće biti reprize, to se u današnje vrijeme, na sreću, jednostavno ne može ponoviti. Ako bi se kojim slučajem ponovilo, Dinamo bi sigurno bio izbačen iz Europe na nekoliko godina.


 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider