Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Ključna odluka

Dinamo još uvijek jako podcjenjuju, Bjelica u dilemi: Kako će reagirati velika zvijezda ako završi na klupi?

S osvojenim bodom u Harkivu Dinamo bi imao veliku šansu praktički zaključiti priču u Zagrebu već u sljedećem kolu.

Bruno Petković i Nenad Bjelica (Photo: Josip Regovic/PIXSELL)

Dinamo je pred novim izazovom, možda i krucijalnom utakmicom u borbi za drugo mjesto u skupini C Lige prvaka. Momčad Nenada Bjelice ide na noge ukrajinskom prvaku Šahtaru i pokušat će ostati neporažena.

S osvojenim bodom u Harkivu Dinamo bi imao veliku šansu praktički zaključiti priču u Zagrebu već u sljedećem kolu. Remi u Harkivu mogao bi se smatrati velikim uspjehom. Dinamo ovaj put nije teški autsajder, ali Šahtar je ipak popriličan favorit na kladionicama. William Hill plaća pobjedu Šahtara s 1,65, trijumf Dinama s 5,50, a remi s 3,70.

Dinamovo slavlje (Foto: AFP) Dinamo uzeo veliki bod kod Šahtara i skinuo prokletstvo, na Maksimiru odluka o drugom mjestu! divider

Činjenica jest da se Dinamo u posljednja četiri nastupa po skupinama Lige prvaka nije uspio vratiti neporažen s gostovanja. Modri bi na strani uvijek izgubili, uglavnom glatko. I ove su sezone prvu utakmicu na strani izgubili, protiv Manchester Cityja, ali to se i očekivalo.

Kladionice još uvijek podcjenjuju Dinamo

Iako je Dinamo otvorio natjecanje s iznenađujuće uvjerljivom pobjedom protiv Atalante, koja je uoči natjecanja bila drugi favorit skupine, iako je Dinamo prošle sezone prilično dobro igrao u Europskoj ligi, kladionice i dalje, čini nam, se podcjenjuju Modre.
U William Hillu koeficijent na Šahtarov prolaz skupine, odnosno osvajanje drugog mjesta, jer jasno je da će Manchester City biti prvi, iznosi tek 1,40, dok je na Dinamo 4,50.

Šahtar iz Donjecka (Foto: AFP) Ukrajinski prvak vrijedniji od Dinama: Dani Olmo najskuplji igrač ključnog okršaja divider

U nekim domaćim kladionicama čak je i Atalanta još uvijek veći favorit od Dinama, dok je koeficijent na Šahtar još manji. U nekim kladionicama 1,25 je na Šahtar, 6 na Atalantu i 6,5 na Dinamo. Kad se tomu doda manipulativni trošak i porez, zapravo je konačna zarada još osjetnije manja nego u najpoznatijoj britanskoj kladionici ako biste se kladili na Šahtar.

Očito su „bookmakeri“ još uvijek pod dojmom nastupa Dinama u Ligi prvaka prijašnjih sezona, kada je uglavnom gubio sve redom, a posebice uvjerljivo u gostima. Bjeličin Dinamo očito još uvijek nije uvjerio analitičare koji slažu koeficijente ili daju sugestije da može nešto napraviti na gostovanju.

Međusobni skor jako važan

Šahtar jest pobijedio Atalantu u gostima, ali ni blizu tako uvjerljivo kao što ju je Dinamo razmontirao na Maksimiru. Prije bi se moglo reći da su Ukrajinci slavili na krilima Fortune. Atalanta nije realizirala jedanaesterac na toj utakmici. Vodila je 1:0 i imala dosta šansi. No Šahtar je na kraju slavio s 2:0 golom u završnici utakmice.

gol expired Bilić na mukama: Juve i Atletico kucaju na vrata, talentiranog braniča žele što prije divider

OK, pobjeda u gostima uvijek je vrjednija, kako god izvojevana, ali nismo baš sigurni da bi trebala biti baš tolika razlika između Šahtara i Dinama u koeficijentu na prolaz skupine. Uglavnom, čini se da se isplati kladiti na Dinamo. Koeficijent je prilično visok s obzirom na to da šanse ne izgledaju tako male, barem iz našeg kuta.

Mnogo toga bit će jasnije nakon večerašnje utakmice u Harkivu. Ta će utakmica dati odgovor kolika je kvalitativna razlika između Šahtara i Dinama. Ako Dinamo i izgubi, a to bude minimalno i uz dobru igru, percepcija bi se mogla promijeniti uoči uzvrata u Zagrebu.

Međusobni skor mogao bi odigrati jako važnu ulogu. Stoga je za Dinamo jako važno da u Harkivu ostvari rezultat koji će ga održati u debeloj igri. Poraz od, recimo, 2:1 ne bi bio tragičan jer s pobjedom od 1:0 u Zagrebu opet bi sve imao u svojim rukama.

Ademi i Petković pod upitnikom

Malo brine što uoči večerašnje utakmice situacija u Dinamovu taboru nije idealna. Arijan Ademi i Bruno Petković imali su problema s ozljedama i pitanje je jesu li sto posto spremni za utakmicu. Bjeličina procjena treba li ih baciti u vatru ili zadržati na klupi mogla bi se pokazati ključnom.

gol expired Poražavajući učinak protiv ukrajinskih klubova: Dinamo nikada nije pobijedio u 10 utakmica divider

Budući da se radi o dvojici jako važnih igrača, nije isto igraju li ili sjede na klupi. To je jasno. No isto tako bio bi veliki rizik gurnuti ih od prve minute ako nisu maksimalno spremni za igru. To bi tek moglo biti kontraproduktivno. Petković tvrdi da je spreman, no igrači često znaju reći da mogu, čak su i uvjereni u to, a onda na travnjaku pokažu da baš i ne mogu.

Bjelica kirurški precizno mora procijeniti koliki su trag na Ademiju i Petkoviću ostavile ozljede i netreniranje u posljednjih nekoliko dana. Pitanje je i kako će Petković reagirati ako ga Bjelica stavi na klupu. Petković i Bjelica imali su nekih nesporazuma u prošlosti, kada je napadaču Dinama praktički preko noći dosegnuta slava malo udarila u glavu.

Bjelica i Petković opet zahladili odnose?

Petković je u međuvremenu izrastao u veliku zvijezdu domaćeg nogometa, standardnog reprezentatvica, čak prvotimca Vatrenih. Ima status zvijezde, a ostavlja dojam da želi igrati. Bjelica će o svemu tome morati voditi računa. Čini se da su u posljednje vrijeme trener i napadač Dinama opet u ponešto zahlađenim odnosima. Možda se varamo.

gol expired Ukrajinski novinari postavili Bjelici bizarno pitanje, on ih poklopio divider

Uglavnom, teško je reći što će Bjelica odlučiti. Nerijetko je znao iznenaditi, i s postavom i s taktikom. Tko će igrati, u kojoj formaciji i koja će biti taktika kojom će se Dinamo suprotstaviti Šahtaru, to je doista veliko pitanje. Bjelica je protiv Atalante baš sve iznenadio, možda to napravi i protiv Šahtara, iako su procjene da će Modri igrati zatvorenije i s četiri igrača u zadnjoj liniji.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider