Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kolumna Ivice Mede

Dinamo je za kladionice teški autsajder, ali postoji nada: Benfica je putokaz!

Dinamo će igrati u teškoj skupini u Ligi prvaka, ali ne smije gubiti vjeru u svoje snage….

Galerija Dinamo slavi pobjedu protiv Benfice (Photo: Marko Lukunic/PIXSELL) Momčad Dinama (Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL)

Ždrijeb je mogao biti puno bolji. Dinamo je izvukao vrlo tešku skupinu. Iz takozvanog četvrtog pota uletjela je Atalanta, uz RB Leipzig i Lille na papiru najbolja momčad četvrte jakosne skupine.

Atalanta ima značajno vrjedniju momčad od Šahtara koji je bio smješten u drugom potu. Ukrajinsku momčad Transfermarkt cijeni na 136,4 milijuna eura, a talijansku na 247,5 milijuna eura. Dinamo je možda najlošije prošao od svih momčadi iz trećeg pota.

Teška skupina, moglo je puno bolje

Naravno da bi daleko bolje bilo da je iz najslabije rangirane skupine izvukao momčad s kojom je po vrijednosti „al pari“. Bilo je takvih u četvrtom potu, čak i momčadi od kojih su Modri na Transfermarktu značajno vrjedniji.

Primjerice, Slavia vrijedi 40 milijuna eura, a Crvena zvezda 57 milijuna, dok je Dinamova momčad procijenjena na 74 milijuna. Više bismo voljeli da je iz druge skupine izvukao jaču momčad od Šahtara, a da je iz četvrte dobio slabiju od Atalantine.

gol expired Dinamov raspored u Ligi prvaka: Atalanta nokautirana, slijedi gostovanje u Manchesteru divider

Bile bi veće šanse za osvojiti treće mjesto. I Šahtar, i Atalanta i naravno Manchester City imaju daleko skuplje i renomiranije igrače od Dinamovih.

Stoga je logično zaključiti da će Modrima biti prilično teško doći do trećeg mjesta i nastavka natjecanja u Europskoj ligi. O drugom mjestu u ovom trenutku ne vrijedi lamentirati, prerano je za euforične najave.

Benfica je putokaz

Bit će teško napraviti nešto opipljivo, ali ne i nemoguće. Dinamo je prošle sezone pobijedio Benficu u Zagrebu, a ta je Benfica imala momčad otprilike na razini Šahtarove i Atalantine. To je podatak koji nudi nadu da bi Dinamo mogao iznenaditi.

S druge strane, ova momčad Dinama je prošlosezonskim igrama u Europskoj ligi stekla solidnu europsku reputaciju, pa teško da će Šahtar i Atalanta poput Benfice istrčati na Maksimir u šarenom sastavu. Portugalci su ipak malo podcijenili Dinamo. Ovaj put na to se vjerojatno neće moći računati.

Manchester City (Foto: AFP) Englezi već podcjenjuju Dinamo: Očekuju "plitak potok", neki sumnjaju da je ždrijeb namješten divider

Modri mogu igrati opušteno, nisu favoriti i stoga nisu pod nekim velikim pritiskom. Willam Hill je postavio koeficijente za prolaz skupine koji sve govore: Man City 1,02, Atalanta 1,73, Šahtar 2,20 i Dinamo 11. Dakle, Dinamo praktički nema što izgubiti, malo tko računa na njega, on je teški autsajder u skupini. To je olakotna okolnost.

Modri moraju vjerovati u sebe

Međutim, povijest nam kazuje da Modri ipak ne smiju biti preopušteni, samozadovoljni s postignutim rezultatom. Vidjeli smo kako su prolazili kada su praktički bez ambicija ulazili u okršaje s europskim velikanima. Kad se na teren istrči ispuhan i s malodušnim stavom, poraz je neminovan.

Igrači Dinama mogu biti relaksirani, ispunili su glavni cilj i nisu favoriti, ali u isto vrijeme moraju biti odlučni i ambiciozni. Moraju vjerovati u svoje mogućnosti, moraju vjerovati da mogu iznenaditi.

Ako oni neće, tko će? Morat će biti puno hrabriji nego protiv Rosenborga u Trondheimu. S takvim izdanjima ne mogu računati na bodove u najelitnijem klupskom natjecanju.

Manchester City (Foto: AFP) Englezi već podcjenjuju Dinamo: Očekuju "plitak potok", neki sumnjaju da je ždrijeb namješten divider

Messi i Ronaldo Messi i Ronaldo se zabavljali, Cristianove riječi izazvale oduševljenje u dvorani divider
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider