Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kvalifikacije za LP

Dinamo je veliki favorit: Modri bi to trebali pregaziti, ali slučaj Šerif budi oprez

Hrvatski prvak će u 2. pretkolu Lige prvaka igrati s pobjednikom susreta Astana – Dinamo Tbilisi…

Igor Bišćan (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL)

Dinamo će u 2. pretkolu Lige prvaka igrati protiv pobjednika u susretu između Astane i Dinama iz Tbilisija. Prve utakmice drugog pretkola igraju se 25. i 26. srpnja, a uzvrati 1. i 2. kolovoza. Prva utakmica igra se na Maksimiru, a druga na gostovanju. Ždrijeb trećeg pretkola održat će se 24. srpnja.

Mierez i Caktaš Osijekovi protivnici: Zamalo ispali iz lige prošle sezone, u klubu dva bivša igrača Osijeka divider

Hrvatski prvak bit će veliki favorit tko god mu bude suparnik u 2. pretkolu. Dovoljno je baciti oko na Transfermarkt i posljednje europske rezultate kazahstanskog i gruzijskog prvaka i sve će biti jasno.

Momčad Dinamo Tbilisija procijenjen je na devet milijuna, a Astane na 12,7 milijuna eura. S druge strane, momčad zagrebačkog Dinama procijenjena je na 98 milijuna eura.

Dinamo višestruko vrjedniji

Naravno da taj kriterij ne mora biti presudan, sjećamo se priče s moldavskim Šerifom, kada je razlika na Transfermarktu bila još veća, pa je na kraju Šerif praktički pregazio Modre. Ne mora biti presudno ni to što su oba kluba napravila u Europi posljednjih sezona jer je i Šerif bio u padu pa se opet digao baš to ljeto kada je igrao s Dinamom.

Moldavski prvak promijenio je pola momčadi i pogodio je s pojačanjima. Moguće je da to sve naprave i Astana i Dinamo Tbilisi, ali vjerojatnost nije baš prevelika.

Konferencijska liga Povoljan ždrijeb za Rijeku u Konferencijskoj ligi: Osijek ide na Mađare divider

Priče o nekoć velikom klubu iz Tbilisija već desetljećima spadaju u rubriku prohujalo s vihorom, tako da je spominjati vremena bivšeg Sovjetskog Saveza potpuno otrcano i deplasirano.

Astana nema ni približno tako bogatu povijest, to je još vrlo mlad klub osnovan 2009., koji živi na državnim financijama, odnosno potpomaže ga državni fond. U početku je to bilo obilato, no kako je Kazahstan kao država upao u vihor političko-financijskih problema, sve skupa je to splasnulo i Astana posljednjih godina nema ni približno tako jaku momčad kao između 2014. i 2018., kada se čak plasirala u Ligu prvaka, a potom i u Europsku ligu.

Hod po trnju u Europi

U sezoni 2017./2018. prošla je i u nokaut-fazu Europske lige. Dinamo se već sastao s Astanom u sezoni 2018./2019. u 3. pretkolu Lige prvaka. Modri su prilično lako slavili s ukupnih 3:0. Nakon toga uslijedio je pad Astane i u domaćem prvenstvu. Nije bila prvak 2020. i 2021. Prošle sezone vratila se na vrh, ali dojam je da je slabija nego prije.

I Dinamo Tbilisi i Astana prošle su sezone u europskim kvalifikacijama prošli kao bosi po trnju. Astana je dobila kantu u 2. kolu kvalifikacija za Konferencijsku ligu, s ukupnih 6:0 pregazio ju je poljski Rakow Czestochowa, dok je Dinamo Tbilisi ispao u prvom kolu istog natjecanja u dvoboju sa strašnom estonskom Paideom na jedanaesterce. Dinamo Tbilisi posljednji put prije prošle sezone bio je prvak Gruzije 2021.

Dani Alves Velika zvijezda teško optužena: Javio se iz zatvora i prvi put javno progovorio divider

U momčadi Astane igraju dva Hrvata. Marin Tomasov u Astani je od 2018. i jedan je od najboljih igrača kluba, dok je vratar Josip Čondrić zimus stigao u Astanu iz mostarskog Zrinjskog i uglavnom je bio prvi vratar.

Tomasov ponajbolji igrač Astane

Astana trenutačno ima 11 stranaca; uz dvojicu Hrvata tu su još po dvojica srpskih i armenskih igrača, po jedan Makedonac, Crnogorac, Francuz, Bjelorus i Gambijac Dembo Darboe, koji igra na mjestu centarfora i najvrjedniji je igrač momčadi, na Transfermarktu je procijenjen na 1,8 milijuna eura.

Nije baš briljirao ovo proljeće, u 13 ligaških nastupa postigao je dva gola i upisao jednu asistenciju. 35-godišnji Tomasov ima bolji učinak; u 14 ligaških nastupa bivši igrač Hajduka i Rijeke postigao je tri gola i upisao šest asistencija. Kazahstansko prvenstvo je u punom jeku, igra se u terminu proljeće - jesen zbog oštre zime, to može biti određena prednost za Astanu, koja će utakmicu s Dinamom dočekati u punoj formi. Astana je trenutačno prva na ljestvici nakon 14. kola.

Momčad Dinamo Tbilisija čini nam se još skromnijom. Najveći gruzijski prvak trenutačno u rosteru ima šest inozemaca, po jednog Kongoanca, Ganca, Gvinejca, Francuza, Brazilca i Srbina, no na Transfermarktu mu je najvrjedniji domaći igrač defenzivni vezni Anzor Mekvabishvili, koji je procijenjen na točno milijun eura.

Modri veliki favoriti

Trener je domaći stručnjak, 43-godišnji Giorgi Chiabrishvili, dok Astanu vodi Grigorij Babajan, također 43-godišnjak, koji je prije preuzimanja Astane bio pomoćni trener u moskovskom CSKA-u.

Jasno da nikoga ne treba podcijeniti, treba se prisjetiti prošle sezone, kada je kazahstanski Kižilzar iznenađujuće izbacio Osijek, pitanje je i kako će hrvatski prvak izgledati do zakazanih termina utakmica, no Dinamo ipak nije Osijek i sve govori da bi Modri trebali proći bez većih problema u 3. pretkolo.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider