Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Ključne točke derbija

Veliki obračun na Poljudu: Četvorica u centru pažnje, evo koga Dalić pozorno prati

Hajduk večeras dočekuje Dinamo na Poljudu u 27. kolu Prve HNL…

Dinamo - Hajduk (Photo: Igor Soban/PIXSELL)

Na današnji dan 1955. Hajduk je u Zagrebu deklasirao Dinamo sa 6:0 i tako mu nanio najteži poraz u povijesti najvećeg hrvatskog derbija.

HAJDUK – DINAMO: Vjerojatne postave za večerašnji derbi na Poljudu

Po dva pogotka postigli su veliki Bernard Vukas Bajdo, Joško Vidošević i Sulejman Rebac. Dinamo je u tom trenutku bio aktualni prvak bivše države, a Hajduk ga je naslijedio na tronu.

Derbi na dan najveće pobjede Hajduka protiv Dinama

Dinamo je sezonu završio na trećem mjestu s četiri boda zaostatka za Hajdukom. 64 godine poslije Bijeli su daleko od tih slavnih dana. Hajduk već godinama gleda u leđa najvećem rivalu i veliko je pitanje kada će se opet ovjenčati naslovom prvaka, koji čeka već 14 godina.

Veliki hrvatski talent na meti Barce: Spektakularan popis pojačanja, Rakitić i još tri zvijezde na listi za odstrel Momčad Barcelone (Foto: AFP) Ivan Rakitić (Foto: AFP) Rakitić i Suarez slave pogodak (Foto: AFP) +3 Matthijs de Ligt (Foto: AFP)

No svaki derbi ima svoju povijesnu dimenziju, i zato je derbi uvijek derbi bez obzira na ljestvicu i trenutačnu formu. Dinamo je praktički već osigurao naslov prvaka, ima veliku bodovnu prednost u odnosu na drugoplasiranu Rijeku, a još veću u odnosu na trenutačno peti Hajduk.

Modri su imali i zapaženu europsku sezonu, puni su samopouzdanja i vjere u svoje mogućnosti, no i Hajduk ovog proljeća igra mnogo bolje nego jesenas. Forma mu je u usponu, to rezultati jasno pokazuju. Bijeli su uhvatili konkurenciju, blizu su mjesta koja vode u Europsku ligu.

Je li Dinamo doista toliko bolji od Hajduka?

Kako trenutačno stvari stoje, sasvim je realno da na kraju izbore treće mjesto. Dinamo i Hajduk jedine se neporažene momčadi u HNL-u ovog proljeća. To nešto govori.

Prema stanju na ljestvici i vrijednosti momčadi, može se zaključiti da je Dinamo mnogo kvalitetniji od Hajduka, no derbi će pokazati je li to uistinu tako. Kolika je kvalitativna razlika između Dinama i Hajduka, to je ovog trenutka najzanimljivije pitanje derbija.

To će pokazati rezultat, ali još više prikazana igra. Hajduku su bodovi puno važniji, no ni Dinamo nije bez motiva, a najveći mu je motiv slaviti na dobro popunjenom Poljudu i pokazati da Bijeli još moraju puno raditi kako bi se približili Modrima.

Ovaj će derbi biti na neki način opipavanje snaga za sljedeću sezonu, pokazat će jesu li Siniša Oreščanin i njegovi suradnici na dobrom putu stvaranja momčadi koja bi mogla opasnije zaprijetiti Dinamu, koji će jamačno i iduće sezone biti veliki favoriti za naslov prvaka.

Olmo i Bradarić u fokusu

Derbi je oduvijek bio velika prilika za dokazivanje svim igračima, napose najmlađima. Brojni skauti velikih europskih klubova okupirat će poljudsku ložu.

U prvom planu bit će Dani Olmo i Domagoj Bradarić. Obojica se spominju u brojnim inozemnim transfernim kombinacijama, španjolski mediji pišu da ih prate čak i Real Madrid i Barcelona. Bradarića će jamačno pozorno pratiti i hrvatski izbornik Zlatko Dalić, znamo da je pozicija lijevoga bočnog kritična.

Njih su dvojica u fokusu kako god okrenuli, no nisu jedini koji će plijeniti pažnju. Bit će zanimljiv i uvjetno rečeno vratarski duel Dominika Livakovića i Josipa Posavca. Hajdukov vratar u posljednje vrijeme brani u velikoj formi i ovo mu je izvrsna prilika da baci rukavicu u lice Livakoviću te možda zakuca na vrata reprezentacije, jer znamo kakva je delikatna situacija na tom mjestu.

Dalić pozorno prati vratare

Jasno je da Livaković neće sjediti skrštenih ruku i da će učiniti sve da Posavca ostavi u čekaonici. Vratari su često bili junaci derbija, o njihovu izdanju moglo bi mnogo toga ovisiti. Izbornik i prvi mu pomoćnik Dražen Ladić njih će dvojicu također motriti s posebnom pozornošću. Nije nužno da izbornik bude na stadionu, sve se može vidjeti i na malim ekranima.

Derbije su nerijetko odlučivali igrači koji ne spadaju u red zvijezda i na koje je malo tko računao uoči utakmice. Uvijek netko može iznenaditi i odigrati utakmicu za pamćenje. 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider