Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
breaking news !: UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade"
Hrvatska reprezentacija
Komentar Ivice Mede

Dalić u korijenu guši moguću pobunu: Na koga je ciljao i kako bi Perišić reagirao na intrigantan prijedlog?

Izbornik Dalić poslao je u eter neke vrlo zanimljive poruke. Hoće li pogoditi metu?

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Izbornik Zlatko Dalić u ponedjeljak je održao jednu od najzanimljivijih press-konferencije u posljednjih godinu-dvije, barem po mojem mišljenju.

Neke vrlo skliske teme odškrinuo je samoinicijativno, odlučio je naglas razmišljati bez ubadajućih pitanja novinara. Izbornik je bio dosta izravan, u svakom slučaju izravniji nego inače. Ne treba odveć lucidnosti da bi se između redova iščitalo što je pjesnik htio reći.

Dalićeve znakovite teze

Izbornik je postavio vrlo simptomatične teze, a usput je i zaprijetio mogućim nezadovoljnicima. Otkrio je stavove koji impliciraju određene zaključke. Jednostavno ih nameću.

"U reprezentaciji nema mjesta nezadovoljnima. Tko se tako ponaša, nije mu tu mjesto. S te strane mi nemamo problema, imali smo tih situacija i to smo riješili na vrijeme. Tko bude nezadovoljan, neće ići u Katar'', kazao je Dalić.

Samo spominjanje nezadovoljnika implicira da su do Dalića možda došle neke nezgodne informacije. U nogometnim krugovima brzo se pročuje da neki gruntaju, to znamo iz iskustva. Postavlja se logično pitanje: ako je sve već riješeno, zašto Dalić uopće to spominje? Ako vlada idila, čemu prijetnje!?

Izborik u korijenu siječe moguću pobunu

Izgleda da je izbornik nešto osjetio te je odlučio sasjeći u korijenu moguće turbulencije, da ne kažemo pobune. Poslao je jasnu poruku da neće tolerirati iščašena ponašanja. Očito je ovaj put odlučio djelovati preventivno.

Dalićeva aluzija jamačno se odnosi na "slučaj Nikola Kalinić", a djelomično i na "slučaj Rebić". Ima tu dosta poveznica.

"Slučaj Kalinić" eksplodirao je za vrijeme Svjetskog prvenstva u Rusiji, no i prije turnira situacija je bila jako napeta. Pouzdano znam da je Dalić razmišljao izbaciti Kalinića iz reprezentacije još nakon prijateljske utakmice s Brazilom u Liverpoolu.

Dalić nije bio zadovoljan Kalinićevim ponašanjem, točnije bio je jako ljutit. Kalinić je vidio da mu izmiče mjesto u udarnoj postavi i nije se odveć libio pokazati koliko mu to smeta.

"Slučaj Kalinić" kao opomena

Smatrao je da je on svoj red strpljivo čekao i da je red došao na njega, a da novi jurišnici moraju pričekati priliku da istisnu senatore, kao što ju je on čekao dok je bio u boljoj formi od igrača koji su imali veći rejting u reprezentaciji, a tada nisu bili baš u formi. Recimo, na Euru 2016.

Kalinić se nije zadovoljio objašnjenjem da se u međuvremenu izbornik promijenio, pa su se promijenila i pravila. Eksplodirao je i reagirao kako nije trebao reagirati. Najviše na svoju štetu.

gol expired Junak dvoboja u Kopenhagenu poručuje: "Nebitno tko će zabiti, motiv mi je igrati za Hrvatsku" divider

Dalić se isprva nećkao što napraviti i na kraju je ipak odlučio Kalinića povesti u Rusiju. Zaključak je bio da ne želi aferu prije velikog turnira. Dao je još jednu šansu Kaliniću, a u Rusiji je shvatio da je pogriješio. Sada očito ne želi ponoviti sličnu pogrešku.

U tom kontekstu treba promatrati i vrlo znakovit Dalićev odgovor na sljedeće pitanje: koja je hijerarhija na stoperskim pozicijama?

"Imamo sjajnu konkurenciju. Erlić, Šutalo, Gvardiol, Pongračić i Ćaleta-Car bili su na zadnjem popisu. Lovren i Vida imaju zasluge, ne želim ih se odreći, ali svjesni su da dolaze mlađi. Kako su oni izbacili Ćorluku, tako će netko izbaciti njih, a jednog će dana i mene. Vrijeme donosi svoje, dolaze mlađi, to je proces koji ide svojim tijekom i moramo ga primijeniti. Najpošteniju odluku donio je Vrsaljko, koji se oprostio, shvatio je kad je vrijeme za to", kazao je Dalić, a prenijele su Sportske novosti.

Na koga je Dalić mislio?

Posebno je intrigantna ova posljednja Dalićeva rečenica. Ako je Vrsaljko donio najpošteniju odluku, ne implicira li to da ima onih koji nisu donijeli poštene odluke ili su barem donijeli manje poštene? I na koga se to odnosi?

Sve upućuje na to da se u prvom redu radi o Vidi, a onda i o Lovrenu. Ili možda još više o Lovrenu. Kada zavirimo između redova Dalićevih izjava, možemo postaviti pitanje: boji li se izbornik da bi dvojica spomenutih senatora mogla raditi probleme u Kataru ako ne budu igrali, a sve upućuje na to da će biti rezerve. Lovren prva, a Vida tek druga.

gol expired Gvardiol se vratio u reprezentaciju pa progovorio o propalom transferu: "Nisam nezamjenjiv" divider

Jesu li senatori spremni na drugorazredne, pa čak i trećerazredne uloge? Dalić bi to trebao s njima odmah raščistiti, a da namjerava to učiniti, govore vrlo sugestivne izjave na press-konferenciji. Dalić je skupio dovoljno iskustva da bi unaprijed prepoznao opasne situacije.

Cinici će pak reći da je hrvatska reprezentacija najveće rezultate polučila kada bi usred priprema ili za vrijeme turnira netko bio izbačen iz vrste. Asocijacija je to na Igora Cvitanovića i Nikolu Kalinića. Momčad se nakon tih slučajeva još više galvanizirala, kako zna reći Ćiro Blažević, pa bi Dalić možda mogao razmisliti da ostavi nekog "jokera" u rukavu. Šalu na stranu, još jedna stvar zapela je za oko na presici.

Petković prije Budimira

"Bili smo u dvojbi Budimir ili Čolak, ali nismo imali pravo eliminirati Budimira jer bio je pravi kad je trebao fajt u Ligi nacija", kazao je izbornik.

To je ne tako malo iznenađenje jer se činilo da izbornik razmišlja između Petkovića i Čolaka, a na kraju je najbliži crvenoj crti bio Budimir, za kojeg se mislilo da je definitivno osvojio mjesto u Kataru igrama u Ligi nacija, posebice protiv Francuske u Parizu.

Očito da to nije baš tako. Čini se da izbornik u ovom trenutku preferira Petkovića, koji je donedavno bio gotovo prežaljen, a sada je ponovno u prvom izbornikovom planu. Znači li to da će Petković igrati već protiv Danske ili će ipak prednost dobiti Kramarić? Tko zna, ali lako moguće.

Zanimljivo je i Dalićevo razmišljanje da pokuša s Jakićem na desnom boku, barem je najavio tu mogućnost kao probu, a još je zanimljivija enigmatična ideja s Mislavom Oršićem.

Oršić na lijevom krilu

"Oršić daje golove u Dinamu, igra poziciju koja mu odgovara, pogotovo u Ligi prvaka, gdje ima puno prostora, u reprezentaciji baš nema takve situacije, da smo u bloku. To je razlika Dinama i reprezentacije. No, kvalitetom i igrom zavrijedio je mjesto, sigurno će dobiti šansu na lijevom krilu. Imamo Perišića na tom mjestu, nešto ćemo iskombinirati i vidjeti."

Dalić spominje lijevo krilo, ali i to da je na tom mjestu Ivan Perišić. Ako će Oršić dobiti šansu, znači li to da Dalić namjerava Perišića ostaviti na klupi protiv Danske ili možda Austrije? Jer kakva je to šansa ako Oršić ne dobije mogućnost da igra od prve minute i pokaže što može?

Što očekujete od Vatrenih u ovom tjednu Lige nacija?

Ukupno glasova:

Nadalje, što zapravo znači "nešto ćemo iskombinirati"? Je li moguće da izbornik planira isprobati varijantu s Perišićem na desnoj strani, što bi otvorilo mogućnost da Oršića postavi na lijevo krilo, čime bi obojica mogla igrati u udarnoj postavi?

Ima li smisla ponajboljeg igrača micati s njegove omiljene pozicije, na kojoj, dokazano je bezbroj puta, može najviše pružiti, te kakva će biti Perišićeva reakcija ako mu se predloži takva ideja?

Kako bi Perišić prihvatio intrigantan prijedlog?

Bi li Dalić takvim potezom riskirao ugroziti atmosferu? To znači da bi se Perišić morao na neki način žrtvovati kako bi se otvorilo mjesto za Oršića? No Perišić je uz Modrića najveća zvijezda Vatrenih i vjerojatno najbolji igrač u posljednjih nekoliko godina.

Treba imati u vidu i to da su dvojica najboljih Perišićevih prijatelja izbačena iz reprezentacije i stoga je prilično opravdano upitati se kako bi on tu rošadu shvatio. Tko poznaje odnose u redovima Vatrenih, lako može shvatiti o čemu pričam.

Situacija u taboru Vatrenih nipošto nije dramatična, dapače, rezultati u Ligi nacija podigli su atmosferu i učvrstili samopouzdanje, no problema uvijek ima i treba ih na vrijeme rješavati. Dalić je očito svjestan situacije i odlučio je djelovati preventivno. Ima previše iskustva da ne bi namirisao gdje su moguće nagazne mine. Ako se želi veliki rezultat u Kataru, ništa se ne smije prepustiti slučaju. 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider