Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Zvijezde u noćnom provodu

Cijela Makedonija bruji o velikoj aferi i okršaju s Modrima: "Takav skandal se ne pamti, a Dinamo je najbolji na Balkanu"

Dinamo u Maksimiru dočekuje makedonski Škupi u prvoj utakmici 2. pretkola Lige prvaka…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Dinamo večeras u Maksimiru dočekuje Škupi u prvoj utakmici 2. pretkola Lige prvaka. Hrvatski prvak veliki je favorit, no ne bi se trebao opustiti jer makedonski prvak ne misli se tako lako predati.

"Sedloski ne dolazi s bijelom zastavom. Škupiju je utakmica s Dinamom golemi izazov i šansa da istupi na europsku scenu. Momčad je silno motivirana da se pokaže u dobrom svjetlu u Zagrebu", kaže nam Hajrush Mani, novinar Radio Skoplja i bivši glasnogovornik kluba na čijoj klupi sjedi nekadašnji igrač Dinama Goce Sedloski.

Afera trese Škupi i cijelu Makedoniju

Uoči puta za Zagreb makedonski mediji pisali su o velikoj aferi u momčadi Škupija. Naime, dvojica igrača bila su u noćnom provodu i navodno je izbila tučnjava. Na treningu su se pojavili s masnicama ispod očiju. Riječ je o Nigerijcu Sundayju Adetunjiju i Senegalcu Faustinu Senghoru.

gol expired Razjareni Bjelica i Čačićev teški promašaj: Dinamo i Hajduk nisu pobijedili zaslugom sudaca, ali dvostruki kriterij najveći je problem divider

"Čuo sam za to i mogu reći da u tom dimu očito ima vatre. Koliko znam, igrači nisu suspendirani, a kako će i biti kada je riječ o dvojici ponajboljih igrača. Adetunji je najbolji napadač i najveća zvijezda kluba, a Senghoru možda i najvažniji igrač u obrani. Bez njih dvojice Škupijeve šanse bile bi još puno manje. Sedloski ih jednostavno nije mogao kazniti", otkriva nam kolega i dodaje da je spomenuta afera odjeknula u Makedoniji.

"Bruji cijela država o tome. Nije to nešto uobičajeno ni kod nas. Ja sam bio glasnogovornik kluba sedam godina i nikada se nešto slično nije dogodilo. Ma, kakvi, takvog skandala nikada nije bilo. Igrači Škupija u pravilu su maksimalno profesionalni. Ovo je doista izniman slučaj, a zbog toga i jest izazvao veliku pozornost javnosti."

"Škupi nije klub samo etničkih Albanaca"

Momčad Škupija procijenjena je na Transfermarktu na oko 5,5 milijuna eura i u njoj nastupa kolonija inozemnih nogometaša.

"Ima ih sa svih strana svijeta, a zadnjih godina bilo ih je i više, no neki su morali otići zbog kresanja troškova. Vlasnik kluba turski je biznismen Aydin Olgun. On je držao i Čelik iz Zenice. Trenutačno je proračun kluba oko milijun eura. Shkendija je nekoć u Makedoniji imala najviše novca. Njihov proračun prelazio je tri milijuna eura", otkriva nam kolega i dodaje:

"Škupi nije klub samo etničkih Albanaca, kako se to možda može negdje pročitati. Oduvijek je otvoren je za sve građane Makedonije i u njemu svi igraju. Pa Sedloski je trener i još nekoliko igrača su etnički Makedonci. Klub dolazi iz skopskog kvarta Čaira u kojem pretežno žive Albanci, pa je i ime kluba albansko. Legitimni je nasljednik bivšeg poznatog kluba Sloge Jugomagnata. To mi ovdje svi tako shvaćamo. Savez to još nije priznao, ali uvjeravam vas da će uskoro to učiniti. Pod imenom Sloga triput je osvajao naslov prvak Makedonije, a kao Škupi jednom. Dakle, klub ima četiri naslova i još tri domaća Kupa", kaže kolega.

Problemi na Gibraltaru

Škupi je teže nego što se očekivalo prošao prvo pretkolo protiv gibraltarskog prvaka Lincoln Red Impsa.
Koji je objektivan prikaz snage i kvalitete Škupijeve momčadi: onaj u prvoj utakmici u Skoplju, gdje je slavio s 3:0, ili uzvrat na Gibraltaru, gdje je izgubio 2:0 i zamalo prokockao prednost?

gol expired Čačić najavio novu europsku sezonu: ''Ako stavim Drmića i Petkovića, Oršić ili Ivanušec ispadaju'' divider

"Mislim da je puno realniji ishod prve utakmice. Škupi je u drugoj igrao u teškim uvjetima. Momčad je prvo imala jako težak i dugačak put. Preko Sofije do Malage i onda autobusom do Gibraltara. Zakompliciralo se i na gibraltarskoj granici, jedan igrač je izgubio putovnicu… Zakasnili su na termin za trening, umor je bio evidentan, a teren i uvjeti za igru nemogući. Loša umjetna trava i vjetar koji non-stop puše. Na kraju utakmice došlo je do manjeg incidenta, zakačili su se naši i njihovi treneri. Na kraju je najvažnije da su ipak prošli dalje."

"Šverceri i BBB-i u jako su dobrim odnosima"

Tvrdi da su Dinamo i Škupi u jako dobrim odnosima.

"Albanci općenito vole Dinamo i sve hrvatske klubove. Mnogi su Albanci igrali u hrvatskim klubovima, simpatiziramo Hrvatsku i njezinu reprezentaciju. Dinamo i Škupi prijateljski su klubovi, a dobre odnose gaje i njihovi najvjerniji navijači Šverceri i BBB-i. Znam da su u dobrim odnosima i da naši navijači dolaze u Zagreb kod prijatelja. Siguran sam da će se dobro provesti, a jednako dobro bit će i Boysima u Skoplju. Dinamo i njegovi navijači bit će dočekani raširenih ruku."

Dinamove ime odzvanja u Makedoniji.

"Modri u ovom dijelu Balkana imaju veliko poštovanje. Svi ga smatraju velikim klubom, trenutačno možda i najvećim na Balkanu. Sigurno je da u posljednjih dvadesetak godina ima najbolje rezultate. Logično je da je Dinamo po svemu veliki favorit, ali Škupijeva je prednost što nema što izgubiti. Nema nikakvog pritiska i moći će igrati opušteno. Navijači se potajno nadaju remiju ili barem porazu s jednim golom razlike. S takvim rezultatom Škupi bi imao šansu u uzvratu na domaćem terenu. Pred svojim navijačima puno je jači, na Čairu zna biti takva atmosfera da niti jednom protivniku nije svejedno", zaključio je kolega.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider