Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Sulude cifre

Chelsea je potrošio više od 450 milijuna eura bez kršenja financijskog fair-playa? Evo kako im to uspijeva

Chelsea je ove sezone potrošio više od 460 milijuna eura na pojačanja.

Todd Boehly (Foto: Afp)

Otkako su novi vlasnici, predvođeni Toddom Boehlyjem, preuzeli Chelsea od ruskog oligarha Romana Abramoviča, klub je potrošio više od 460 mijuna eura na nove igrače, a u sljedećih nekoliko tjedana taj bi iznos mogao biti još malo porasti.

Tolika ulaganja u momčad iznenadila su nogometnu zajednicu kojoj nije posve jasno kako Bluesi mogu potrošiti toliki novac, a da ne krše pravila financijskog fair-playja.

Podsjetimo, UEFA je 2011. godine predstavila financijski fair-play koji je trebao zaustaviti klubove da troše više novca, nego što su zaradili u utrci za trofejima, ali i uspjesima na nacionalnoj i međunarodnoj razini, piše Four Four Two.

Ronaldo i Celine Locks Pravi Ronaldo ponovo se ženi: 13-godina mlađa bivša brazilska manekenka pohvalila se prstenom divider

U samo šest mjeseci londonski je klub sasuo nevjerojatnu količinu novca na pojačanja, ali još uvijek rade unutar okvira financijskog fair-playja. To se najbolje može objasniti na primjeru transfera Mihajla Mudrika, posljednjeg pojačanja koje je stiglo iz ukrajinskog Šahtara za odštetu od 70 milijuna eura, a s bonusima taj bi iznos mogao narasti sve do 100 milijuna eura.

Chelsea je potpisao ugovor s ukrajinskim nogometašem na osam i pol godina, a trošak cjelokupnog transfera rasporedit će na osam i pol godina, što znači da za Mudrika isplaćaju nešto više od 8 milijuna eura.

To im omogućuje da potpisuju nove igrače, a da ne izlaze iz okvira fair-playja. Osim Joaxa Felixa koji je stigao na posudbu, svi su ostali nogometaši dobili višegodišnje ugovore, i to najmanje na pet godina.

Castroman, Stanković, Baggio i Giannichedda Bivši talijanski reprezentativac zabrinut poslije smrti Viallija i Mihajlovića: "Svašta smo uzimali tih godina, nije mi svejedno" divider

Iz tog razloga Bluesi nisu uspjeli dogovoriti transfer najboljeg mladog igrača Svjetskog prvenstva, Enza Fernandeza koji je trebao doći iz Benfice za odštetu od 120 milijuna eura, koliko pak iznosi njegova otkupna klauzula.

Portugalci nisu htjeli pristati na ponudu engleskog kluba koji je u ratama htio isplatiti dolazak argentinskog nogometaša, zbog čega je cijeli posao propao. Kako bi njihovi troškovi ostali unutar okvira financijskog fair-playja, Chelsea će morati prodati neke igrače.

Navodno su voljni poslušati ponude za nekolicinu svojih igrača u zimskom prijelaznom roku, a jedan od njih je i Raheem Sterling koji je tek ljetos stigao u klub...

Transferi Chelseaja u sezoni 2022/2023:

  • Wesley Fofana - 80,4 milijuna eura
  • Mihajlo Mudrik - 70 milijuna eura
  • Marc Cucurella - 65,3 milijuna eura
  • Raheem Sterling - 56,2 milijuna eura
  • Benoit Badiashile - 38 milijuna eura
  • Kalidou Koulibaly – 28 milijuna eura
  • Carney Chukwuemeka – 18 milijuna eura
  • Andrey Santos - 12,5 milijuna eura
  • Pierre-Emerick Aubameyang – 12 milijuna eura
  • David Datro Fofana - 12 milijuna eura
  • Joao Felix - 11 milijuna eura (posudba)
  • Gabriel Slonina – 9 milijuna eura
  • Denis Zakaria – 3 milijuna eura (posudba)

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider