Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
no igrači i dalje mogu zaigrati...

Ako se i kvalificira Rusija neće imati pravo nastupa na Svjetskom prvenstvu u Kataru

Ruska zastava neće se prikazivati na najvećim globalnim natjecanjima u iduće dvije godine, uključujući Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Sportski arbitražni sud (CAS) donio je odluku da se prvotna suspenzija Rusiji kao sportskoj naciji, zbog korištenja a potom i zataškavanja dopinga, sreže s četiri na dvije godine.

To istovremeno znači da Rusiju kao naciju nećemo gledati na idućim dvjema olimpijskim igrama (ljetnim i zimskim 2021. i 2022.), ali i na svjetskom nogometnom prvenstvu ukoliko ga Rusi izbore u kvalifikacijama koje kreću početkom iduće godine.

Točnije, nećemo ih gledati kao natjecatelje pod ruskom zastavom i ruskim obilježjima, koji su zabranjeni do 16. prosinca 2022. godine na svim najvećim globalnim natjecanjima u svim sportovima. To uključuje i Svjetsko prvenstvo u Kataru koje počinje 21. studenog 2022. godine, a ukoliko ga Rusi izbore, moći će nastupati pod neutralnom zastavom.

Postoji još mala nada da će im posljednja prilika za žalbom upaliti i da će dodatno ili u potpunosti srezati suspenziju.

Ova suspenzija ne uključuje nastup na Europskom prvenstvu iduće godine, jer nije riječ o globanom natjecanju, već "samo" kontinentalnom. 

Ruski sportaši i dalje će moći nastupati na spomenutim olimpijskim igrama, ali ne pod zastavom ili bilo kakvim ruskim obilježjima. To smo već vidjeli na zimskim Olimpijskim igrama 2018. godine, kada su Rusi nastupali kao "olimpijski sportaši iz Rusije".

gol expired Navijači razapinju Lovrena nakon spektakularnog autogola o kojem bruji nogometni svijet divider

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider