Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Utrka za prvaka

Briljantna akcija Hajduka pokazuje da je spreman za okršaj s Dinamom: Ferro oduševio, spektakularan pas Livaje

Hajduk je rezultatski deklasirao Goricu, a Ferro je oduševio u debiju za Bijele…

Hajduk je u gostima deklasirao Goricu 4:0 u prvoj utakmici 22. kola Prve HNL i najavio da bi mogao ući u seriju pobjeda.

Ako se po jutru dan poznaje, Ferro bi mogao biti značajno pojačanje za Hajduk. Portugalski stoper postigao je prvijenac praktički u prvom dodiru s loptom otkako je stigao u Hajduk.

Ferro oduševio u debiju

Međutim, puno značajnije je što je vrlo dobro odigrao je cijelu utakmicu. S obzirom da mu je to prvi nastup, može se reći da je oduševio. Položio je prvi ispit s odličnom ocjenom. Nije pretjerano reći da je uz Marka Livaju bio najbolji igrač utakmice.

Jasno, prerano je za neke dugoročne prognoze, ali čini se da bi Hajduk s Ferrom mogao riješiti problem koji ga je mučio u prvom dijelu sezone.

HNL golovi: Gorica - Hajduk 0:1 (Ferro)

Portugalac je fizički jak, visok je 191 centimetar, no tehnički je potkovan, što je i očekivano za jednog Portugalca, koji je k tome izdanak Benfice. U Velikoj Gorici je pokazao da dobro čita igru, da ima smisla za kombinatoriku, vidi se da voli sudjelovati u građenju igre, a i postigao je gol glavom tako da se može naslutiti da je opasan u skoku.

Na prvi pogled, jedini ozbiljan nedostatak mu je što izgleda da nije pretjerano hitar, slično kao i Elez i Katić, ali čitanjem igre može se puno toga riješiti.

Čvršča obrana

Osim toga, nije slučajno što je Valdas Dambrauskas postavio igru s trojicom stopera u zadnjoj liniji. S takvim sustavom Hajduk je u obrani čvršći i sigurniji. Suparnicima ostaje manje prostora da razvuku i pretrče njegovu relativno tromu obranu.

Ferro je napravio najvažnije, postigao je prvi gol i otvorio Goricu, a ostatak posla obavio je Livaja, koji je odigrao još jednu odličnu utakmicu. To je već klasika.

HNL golovi: Gorica - Hajduk 0:2 (Livaja)

Livaja je postigao dva pogotka i upisao jednu asistenciju, i to briljantnu. Bila je to najljepša akcija na utakmici. Akcija je krenula od Ferra, potom su Hajdukovi igrači izmijenili nekoliko pasova.

Krovinović, Atanasov i Livaja odigrali su tri biljarski precizna dodavanja na sredini na terena, a onda je Livaja poslao loptu s očima Mlakaru, koji je pomno pratio akciju, na vrijeme ušao u prazan prostor i s nekoliko metara lako svladao vratara Gorice.

Spektakularna akcija Hajduka

Doista spektakularna akcija koja možda najbolje dočarava Hajdukovu igru i simboličan je primjer kako treba igrati da bi eventualno ostvario šampionske snove. Ako uspije ponavljati slična izdanja u nizovima, takav Hajduk mogao bi opasno zaprijetiti Dinamu u borbi za naslov prvaka. 

HNL golovi: Gorica - Hajduk 0:4 (Livaja)

Sada Hajduku slijede dvije utakmice koje barem na papiru ne izgledaju preteške. Bijeli u sljedećem kolu dočekuje Zekićev Slaven Belupo, koji je protiv Osijeka pokazao da ga ne treba shvatiti olako i da može biti nagazna mina, a onda Bijeli gostuju kod otpisanog Hrvatskog dragovoljca. Nakon toga slijedi derbi s Rijekom na Poljudu.

Hajduk i Dinamo mogli bi rješavati pitanje prvaka u međusobnim ogledima

Ako Splićani uspiju ostvariti sve tri pobjede, bit će to pokazatelj da su spremni uhvatiti se u koštac s Modrima. Mnogo toga govori da će u međusobnim okršajima sve gorjeti. Poljud će gotovo sigurno biti rasprodan, a nadamo se i Maksimir.

Sportske tenzije i rivalstvo na travnjaku dobro je došlo, ali ne i fizički sukobi na tribinama ili izvan njih. Nadamo da neće biti većih okršaja Torcide i BBB-a. Incidenti na ulicama Velike Gorice navlače brigu na lice. Ne treba to preuveličavati, ali bolje je spriječiti nego liječiti.

Standings provided by SofaScore LiveScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider