Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Laka pobjeda

Rapsodija Bijelih u Velikoj Gorici: Hajduk leti na krilima Livaje i najavljuje veliki obračun s Dinamom za naslov prvaka

Hajduk je u gostima pobijedio Goricu 4:0 u 22. kolu Prve HNL…

U prvoj subotnjoj utakmici 22. kola Prve HNL Hajduk je pobijedio sa 4-0 (2-0) na gostovanju kod Gorice i privremeno zasjeo na drugo mjesto na prvenstvenoj ljestvici.

Hajduk je poveo već u 3. minuti, kad je nakon ubačaja Krovinovića strijelac glavom bio portugalski stoper Ferro. Vodstvo Splićana udvostručio je Marko Livaja u 39. minuti precizno izvedenim kaznenim udarcem. U 57. minuti je Livaja bio asistent, a Jan Mlakar strijelac za 3-0. Konačnih 4-0 postavio je Livaja u 82. minuti svojim drugim pogotkom na utakmici.

HNL golovi: Gorica - Hajduk 0:1 (Ferro)

Hajduk je došao do 12. pobjede u ovoj sezoni i sada ima 41 bod, dva manje od vodećeg Dinama, a jedan više od Rijeke i Osijeka.

Iako je već u prvoj minuti prvi udarac unutar okvira na utakmici uputio kapetan Gorice Kristijan Lovrić, ali njime nije opasno zaprijetio Lovri Kaliniću, Hajduk je bio taj koji je već u 3. minuti došao do vodećeg pogotka.

HNL golovi: Gorica - Hajduk 0:2 (Livaja)

Na lijevoj strani je dosuđen slobodan udarac za Splićane. Izveo ga je Filip Krovinović, a na njegovoj ubačaj je na suprotnoj vratinici odlično reagirao njegov nekadašnji suigrač iz Benfice, portuglaski branič Ferro, koji je u neometan sa pet metara svladao nemoćnog domaćeg vratara Dominika Kotarskog i tako sjajno započeo svoju sadašnju epizodu u splitskom dresu.

Pogriješila je i obrana Gorice, odnosno napadač Matar u svojoj obrambenoj zadaći, koji je trebao pokrivati upravo taj prostor u kojem se našao Ferro.

HNL golovi: Gorica - Hajduk 0:3 (Mlakar)

Hajduk je već u 11. minuti mogao imati dva gola prednosti. Grgić je oduzeo loptu Steenvoordenu na 20-ak metara od gola Gorice te proigrao Marka Livaju. Najbolji strijelac Prve HNL je izbio sam ispred Kotarskog, no vratar domaćih mu je ušao u udarac i spriječio Livajin pokušaj loba.

Gorica nije bila bezopasna, ali je domaćima uvijek nedostajao onaj završni potez koji bi ih doveo do pogotka. Tako je bilo i u 13. minuti, kad je Delfi pokušao asistirati Mataru, a tamnoputi napadač ostao kratak u pokušaju da gurne loptu u mrežu.

Najbliže pogotku Gorica je bila u 30. minuti, kad je Kristijan Lovrić pokušao pucati lijevom nogom unutar kaznenog prostora. Njegov udarac je skrenuo Melnjak i pitanje je što bi Lovre Kalinić mogao učiniti da nije imao pomoć suparničkog napadača Matara koji se slučajno našao na putanji lopte i nehotice blokirao suigračev šut.

Kad se činilo da bi Gorica mogla doći do izjednačenja, Hajduk je u 39. minuti uz pomoć VAR-a došao do drugog pogotka. Naime, ponovno je s lijeve strane Krovinović ubacio loptu u kazneni prostor, a u 'fliperu' između nekolicine igrača lopta se odbila od Steenvordenove ruke.

HNL golovi: Gorica - Hajduk 0:4 (Livaja)

Sudac Tihomir Pejin je inicijalno pustio nastavak akcije, a u prvom prekidu na intervenciju iz VAR sobe pogledao snimku i dosudio kazneni udarac. Marko Livaja je šesti put ove sezone bio precizan poslavši Kotarskog u jednu, a loptu u suprotnu stranu.

Gorica je drugo poluvrijeme započela vrlo ambiciozno i pokušala već u prvim minutama smanjiti zaostatak, ali je Lovre Kalinić spriječio sve pokušaje domaćina, prvo Brazilca Da Cruza, a potom i još dva opasna Lovrićeva udarca, prvi u 48. minuti, a drugi u 54. minuti iz 'slobodnjaka'.

Kad su izdržali početni nalet domaćih, Splićani su u prvoj opasnoj akciji u drugom poluvremenu, u 57. minuti došli do trećeg pogotka.

Krovinović je bio dodavač prema Livaji koji je krasnom loptom izbacio Jana Mlakara koji se zavukao iza leđa goričke obrane i preciznim udarcem svladao nemoćnog Kotarskog. Inicijalno je dosuđeno zaleđe, ali je VAR pokazao da slovenski napadač nije bio u nedopuštenom položaju.

Splićanima je ostalo da do kraja utakmice kontroliraju zbivanja na terenu, što su učinili bez pogreške, a usput su došli i do četvrtog pogotka u 82. minuti. Akcija je krenula s lijeve strane preko Lukasa Grgića koji je dao za Sahitija, a ovaj uputio upotrebljiv centaršut na suprotnu vratnicu.

Tamo je bio Mikanović koji je nesebično, iz prve, poslao povratnu loptu za Livaju. Najbolji strijelac Hajduka je hladnokrvno desnom nogom poslao loptu uz lijevu vratnicu pokraj skamenjenog domaćeg vratara i tako došao do svog 17. pogotka u ovoj sezoni Prve HNL, a Splićani do svoje najuvjerljivije pobjede na gostovanjima u Velikoj Gorici, gdje su u protekle tri sezone gotovo redovito gubili.

Utakmicu je sudio Tihomir Pejin iz Donjeg Miholjca.

Strijelci: 0-1 Ferro (3), 0-2 Marko Livaja (39-11m), 0-3 Jan Mlakar (57), 0-2 

Standings provided by SofaScore LiveScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider