Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
napeto diljem europe

Luda borba za Ligu prvaka: Mali klubovi, debitanti i veliki povratnici nadomak plasmana

Sljedeće sezone mogli bi gledati neočekivana imena u Ligi prvaka.

Atalanta slavi gol (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Liga prvaka kolokvijalno se naziva najelitnijim klupskim natjecanjem, ali praktički nema izdanja u kojem se među velike i bogate klubove ne progura neki ''uljez''.

Sljedeće sezone moglo bi biti nekoliko takvih slučajeva. Klupske sezone bliže se kraju, a većini europskih liga vodi se bespoštedna borba za mjesto među elitom.

Nastup u Ligi prvaka sljedeće sezone već su osigurali sljedeći klubovi: Barcelona, Atletico Madrid, Real Madrid, Manchester City, Liverpool, Chelsea, Juventus, Napoli, Bayern München, Borussia Dortmund, Leipzig, Paris Saint-Germain i Zenit. Redom su to klubovi koje smo navikli gledati utorkom i srijedom u večernjem terminu, ali njima bi se moglo pridružiti poprilično šareno društvo.

Debitantski nastupi u LP-u na pomolu u Španjolskoj i Italiji

Zasigurno najveće iznenađenje kada govorimo o Ligama petice bio bi debitantski nastup Getafea. Klub iz madridskog predgrađa dosad je dvaput izlazio u Europu i jednom čak došao do polufinala Kupa Uefa, a ove sezone iskoristili su pad tradicionalnih konkurenata za četvrto mjesto Primere i došli nadomak prvog nastupa u Ligi prvaka.

Dva kola prije kraja drže četvrto mjesto s tri boda više od Seville i Valencije. Do kraja igraju s rasterećenom Barcelonom i Villarrealom, a četiri boda iz ta dva susreta bila bi dovoljna. U slučaju bodovnog poravnanja na kraju sezone, imaju bolji međusobni omjer od Seville i lošiji od Valencije.

Velika senzacija moguća je i u Italiji gdje četvrto mjesto drži Atalanta. Uvijek simpatična ''kraljica provincije'' igra sjajnu sezonu i blizu je prvog plasmana u Ligu prvaka u povijesti, a bitan kotačić momčadi iz Bergama je hrvatski veznjak Mario Pašalić.

Imaju tri boda više od petog Milana i šeste Rome, a prednost će braniti u utakmicama protiv Genoe, Juventusa i Sassoula. 

Žestoka borba u Njemačkoj

Velika gužva vlada u Njemačkoj u kojoj se pet klubova bori za jedno mjesto. Eintracht je trenutno četvrti – bio bi to njihov prvi izlazak u Ligu prvaka otkad se natjecanje tako zove. Jednom su igrali nekadašnji Kup prvaka i došli sve do finala – bilo je to davne 1960. godine, kada su na zadnjoj prepreci posustali protiv Reala.

Međutim, do kraja moraju preživjeti gostovanje kod Bayerna, a za vratom im puše Bayer Leverkusen, koji ima isti broj bodova i utakmice sa Schalkeom i Herthom do kraja. Bio bi to povratak Apotekara u Ligu prvaka nakon sezone 2016./2017.

Te sezone zadnji put je Ligu prvaka igrala i Borussia Mönchengladbach, dok je sezonu ranije zadnji put nastupio Wolfsburg. Ta dva kluba se uz Hoffenheim još nadaju četvrtom mjestu.

Trofejni francuski klub sanja veliki povratak

U Francuskoj samo teorija spriječiti prvi nastup Lillea u Ligi prvaka nakon 2012./2013., a u preostala tri kola plasmanu u kvalifikacije nadat će se Saint Etienne. Zadnji put su nastupili u Kupu/Ligi prvaka još 1981./1982.

Povijesno veliki i trofejni francuski klub, još uvijek rekorder po broju francuskih naslova (10), kasni samo bod za ljutim rivalima iz Lyona. Obje momčadi čeka otprilike podjednako težak raspored; Saint-Etienne ima samo za jedan pogodak bolju gol-razliku pa bi u Francuskoj mogli vidjeti pravi foto finiš. Lyonu na ruku ide bolji međusobni omjer.

U Engleskoj ove sezone neće biti iznenađenja – kao četvrti će u Ligu prvaka vjerojatno Tottenham, koji samo neviđeni rasplet može poslati u Europsku ligu. Pogledajmo zato što se događa u ligama koje ne spadaju u samu elitu, ali svejedno daju izravnog predstavnika u Ligu prvaka.

U Turskoj odluka pada u međusobnom ogledu

U Belgiji Genk ima ugodnu prednost na vrhu i na putu je prema prvoj Ligi prvaka nakon 2011./2012. Šahtar će vjerojatno osigurati nastup kao prvak Ukrajine, dok Benfica vodi u Portugalu.

U Turskoj je Bašakšehir imao veliku prednost na vrhu, ali dopustili su da ih Galatasaray prestigne. Bodovno su izjednačeni, a o prvaku i izravnom plasmanu u Ligu prvaka, koji bi Bašakšehiru bio prvi u povijesti, vjerojatno će odlučiti međusobni sudar u predzadnjem kolu.

Osim spomenutih, tu su naravno i svi oni koji će do elite pokušati kroz uvijek nepredvidljive kvalifikacije, uključujući i hrvatskog prvaka Dinamo. Među zanimljivijim klubovima u ruti prvaka bit će grčki PAOK, koji nikad dosad nije prošao do grupne faze Lige prvaka. Solunski klub postao je prvak Grčke nakon 34 godine, a prije toliko su i zadnji put igrali tada još Kup prvaka.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider