Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
ikona do ikone

Zaboravljene zvijezde prekidaju dominaciju velikana: Prvi klub Turske složio ekipu za pamćenje

Vrlo zanimljiva momčad na dobrom je putu prema naslovu prvaka, čime bi postali tek treći prvak koji se ne zove Galatasaray, Fenerbahče ili Bešiktaš...

Emre Belozoglu (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Turska liga već je dugo popularno utočište za veterane ili one koji se baš i nisu snašli u najjačim europskim ligama.

Svoj mir tako je u Bešiktašu pronašao Ricardo Quaresma, nekoć ponajveći svjetski talent koji nije opravdao takva očekivanja. Igrali su tamo i, primjerice, Wesley Sneijder i Robin Van Persie, nekadašnje nizozemske zvijezde na zalasku karijere, pa Didier Drogba, Roberto Carlos…

Ukratko, u Turskoj igra ili je igralo mnogo kultnih igrača koji će jednog dana, ako već nisu, zasigurno poslužiti kao inspiracija popularnoj Facebook stranici ''Nogometne ikone''. Situacija nije drukčija ni danas, a posebno je zanimljiva trenutačno vodeća momčad prvenstva – Istanbul Bašakšehir.

Ovaj klub na dobrom je putu prema prekidu dominacije triju tradicionalnih turskih velikana – Bešiktaša, Fenerbahčea i Galatasaraya. Imaju šest bodova prednosti sedam kola do kraja, a trener na raspolaganju ima nekoliko vrlo zanimljivih imena.

Kapetan neuništivi Emre, u napadu Robinho

Počnimo od kapetana – traku nosi neuništivi Emre Belozoglu, koji i s 38 godina, u čak 24. profesionalnoj sezoni karijere, dirigira igrom Bašakšehira. A stvari postaju posebno zanimljive pogledom na napadačku liniju.

Tamo se, za početak, nalazi ni manje ni više nego Robinho, nekad velika zvijezda kojoj se prognozirala karijera u rangu najvećih brazilskih legendi poput Ronaldinha, Ronalda, pa čak i Pelea. Stigao je i siječnju iz Sivasspora, zabio dva gola uz tri asistencije u 10 utakmica i pokazao da može biti opasan i s 35 godina.

Osim Robinha, u napadu su još Emmanuel Adebayor i Demba Ba, igrači koje dobro pamtimo prije svega s engleskih travnjaka. Baš kao i Gaela Clichyja, bivšeg lijevog beka Arsenala i Manchester Cityja.

Predvodi ih BiH reprezentativac koji je već sad klupska legenda

Svog "Quaresmu" Bašakšehir ima u Eljeru Eliji, nekoć velikom nizozemskom talentu koji nije ispunio velika očekivanja s početka karijere. Od zanimljivih imena tu su i bivši dugogodišnji švicarski reprezentativac Gokhan Inler, kao i Arda Turan, još uvijek igrač Barcelone na posudbi.

Za kraj, da "nema stranca do Bosanca" pokazuje slučaj Edina Višće, najboljeg igrača momčadi s 11 golova i 12 asistencija u prvenstvu. Višća je već sad klupska legenda s obzirom na to da je u profesionalnoj karijeri igrao samo za Željezničar i Bašakšehir, u kojem je još od 2011.

Osvoji li ova vesela družina titulu, postat će tek treća momčad izvan velike trojke koja se okitila naslovom u eri Süper Lige. Posljednji put to je pošlo za rukom Bursasporu, koji je 2010. osvojio prvi i posljednji naslov prvaka. Osim njih, dominaciju je prekinuo i Trabzonspor, koji je osvojio šest naslova u 70-ima i 80-ima.

Ne bude li iznenađenja, Emre će šesti put u karijeri podići naslov prvaka Turske, dok će Robinho, Adebayor i ostali biti spremni sa šampanjcem…

Rezultati by SofaScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider