Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
vrsaljko i zastava

Boban demantirao proširenje nogometnog SP-a, fotografu HNS-a visoko 4. mjesto u svijetu

Drugi dan rada Svjetskog kongresa međunarodnog udruženja sportskih novinara (AIPS), koji se održava u Lauseanni, ostat će zapamćen po prvoj dodjeli nagrada AIPS Sport Media Awards i pozornosti koju je dobio glavni savjetnik predsjednika FIFA-e Zvonimir Boban.

Zvonimir Boban (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Kongresu AIPS-a - nazočilo je gotovo 200 predstavnika iz 97 zemalja, a među mnogobrojnim gostima bio i predsjednik MOO-a Thomas Bach koji je istaknuo značajnu ulogu novinara u prezentaciji sportskih događanja i promicanju olimpizma i olimpijskih vrijednosti.

Dodijeljene su i nagrade najboljim sportskim novinarima u raznim kategorijama u prvom izdanju AIPS Sport Media Awards, a najbliži nagradi od hrvatskih kandidata bio je službeni fotograf Hrvatskog nogometnog saveza Drago Sopta koji je s fotografijom Šime Vrsaljka koji leži na hrvatskoj zastavi nakon polufinalne pobjede na SP protiv Engleske u kategoriji najboljih sportskih fotografija zauzeo visoko četvrto mjesto.

Veliku pozornost izazvao Zvonimir Boban, koji je u ulozi glavnog savjetnika predsjednika FIFA-e odgovarao na niz upita sportskih novinara diljem svijeta. Koliko je zanimanje bilo za njegovo gostovanje govori i podatak da je njegov istup na pozornici hotela "Beua Rivage", u kojem je održan Kongres, trajao sat i pol duže od predviđenog vremena.

Šime Vrsaljko (Foto: DPA/PIXSELL) Šime Vrsaljko (Foto: DPA/PIXSELL) (Foto: DPA/PIXSELL)

SP u Kataru ipak ostaje na 32 reprezentacije

Boban se osvrnuo na niz aktivnosti FIFA-e u prethodnom razdoblju, povećanje broja sudionika SP-a na 48 zemalja, vjerujući da će ta odluka s obzirom na sustav natjecanja dodatno povećati medijski interes i natjecateljsku neizvjesnost završnog turnira. Naglasio je da bez obzira na posljednje informacije u medijima ne vidi mogućnost da se to dogodi za SP u Kataru 2022. godine zbog niza administrativnih i logističkih razloga.

Boban je u ulozi glavnog savjetnika predsjednika FIFA-e Giannija Infantina istaknuo kako duboko vjeruje da su potezi koje je FIFA učinila u razdoblju nakon Seppa Blattera dovoljni pokazatelj novog smjera i otvorenosti čelne nogometne organizacije, koja nastoji doći do najboljih rješenja za natjecanja i sportaše pod njihovim okriljem, u isto vrijeme žestoko se boreći protiv korupcije na bilo kojoj nogometnoj razini.

O uvođenju VAR-a na SP u Rusiji s nizom zanimljivih primjera s tog natjecanja govorio je bivši švicarski nogometni sudac Massimo Busacca, a u proteklih sedam godina i šef sudačke komisije FIFA-e.

Održani su i sastanci kontinentalnih sekcija, zatim predstavljanje Gwangjua, južnokorejskog domaćina SP-a u vodenim sportovima tijekom ljeta, te ruskog grada Krasnojarska, koji je domaćin zimske Univerzijade. Bilo je riječi o natjecanjima sportaša s invaliditetom, a dugotrajnim pljeskom pozdravljene su sportašice iz Afghanistana, koje su govorile o problemima sporta i imigracije, odnosno sportskih aktivnosti s kojima se iznimno zahtjevnim okolnostima svakodnevno susreću.

Dugotrajni pljesak dobio je ganski novinar Anas Aremayaw Anas koji je istraživao brojne slučajeve korupcije u sportu i ostalih društvenih problema u nizu afričkih zemalja.

Hrvatski predstavnici na Svjetskom kongresu AIPS-a, koji danas zavrršava sa radom, bili su v. d. glavnog tajnika i rizničar AIPS-a, te predsjednik Hrvatskog zbora sportskih novinara Jura Ozmec, glavni tajnik HZSN-a Marijan Bakić i član Izvršnog odbora Lovorko Magdić.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider