Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Dinamo igrao previše zatvoreno: Gojak tragičar, sudac tetošio Benficu, a Bjelica zakazao

Dinamo nije uspio proći Benficu najviše zbog vlastitih pogrešaka…

Galerija Deniz Aytekin i Nenad Bjelica (Photo: Goran Stanzl/PIXSELL) Jonas (Foto: AFP)

Dinamo je ispao baš onako klasično „dinamovski“, što nesretno, što nespretno, a što zbog neodlučnosti i dekoncentriranosti njegovih igrača.

Benfica je prošla dalje prije svega jer je kvalitetnija i iskusnija, ali puno će se pričati o nekim odlukama njemačkog suca Deniza Aytekina i promašajima Dinamovih igrača.

Ostat će upamćena sporna situacija u 22. minuti kada su u duelu bili Gabriel i Petković u šesnaestercu Benfice. Modri su tražili jedanaesterac, a sudac je dosudio kontraprekršaj. Bilo je to solomunsko rješenje njemačkog suca.

Stojanović ispao naivan

Druga najspornija situacija dogodila se kada je isključen Petar Stojanović. Čini nam se malo prestrogo. Ne opravdavamo Stojanovića, mora paziti što radi, no teško da bi sudac zbog istog prijestupa isključio nekog igrača Benfice. U Dinamu su morali znati da će im sudac tražiti i najmanju sitnicu. Stojanović je ispao naivan.

Iako smo i prije utakmice upozorili da je Benfica desetljećima jaka na terenu, ali i izvan njega, ne može se svaliti krivica na sučeva leđa. Suđenje u cjelini ipak nije bilo tako loše. Dinamo je ispao jer nije iskoristio svoje šanse. To je glavni razlog.

Gojak tragičar

Amer Gojak tragičar je utakmice, i ne samo utakmice na Luzu nego i cijelog dvoboja. Promašio je u produžetku najbolju Dinamovu šansu. Kad se to ne zabije, teško je očekivati pozitivan rezultat. Gojak je i u Zagrebu imao sjajnu šansu za 2:0. Već tada su se mnogi pitali hoće li taj promašaj skupo stajati Dinamo.

Mora se reći i to da Dinamo nije odigrao onako hrabro kako su Modri najavljivali. Bjelica se odlučio za čuvanje rezultata. Prvo poluvrijeme bila je uspavanka, Benfica je jalovo napadala, a Dinamo se isključivo branio. Dinamo je tek u drugom poluvremenu zaigrao nešto agresivnije, pokušao je u dva-tri navrata presingom iznenaditi Portugalce.

Dinamo igrao previše zatvoreno

No Dinamo u 90 minuta igre nije ozbiljnije ugrozio Benficina vrata. Ulaskom Grimalda i Jonasa na početku drugog dijela Benfica je dala do znanja da će podići ritam i zaigrati puno ofenzivnije. Dinamo je slabo odgovorio.

Upozoravali smo na Jonasa, iskusnog brazilskog lisca koji je godinama ključan igrač Benfice. Više nije u cvijetu mladosti, ali taj čovjek zna zabiti gol. I zabio ga je kada je Benfici najviše trebalo.

Benfica je stiskala do kraja regularnog dijela, u istom ritmu nastavila je i u produžetku. Modri su zaigrali ofenzivnije tek kada su primili drugi pogodak. Mogli su prelomiti utakmicu da je Gojak bio prisebniji, no dojam je da su Modri isuviše čekali. Kad su se otvorili, stvorili su  probleme Benfici čak i s igračem manje.

Izgubljena bitka u sredini terena

Takav taktički pristup ide na dušu treneru Bjelici. Čini nam se da je previše taktizirao. Činjenica jest da mu je nedostajalo nekoliko važnih igrača, da i nije imao previše izbora na klupi, no stavimo ruku na srce, Dinamo je u prvih 90 minuta igrao na 0:0, a tako se teško može srušiti Benfica na Luzu.

Kad je već profil veznog reda bio takav da je bilo jasno kako u obrambenom smislu neće moći nadoknaditi Šunjića i Ademija, Dinamo je možda trebao igrati puno hrabrije i ofenzivnije.

Ovako je gubio duele na sredini terena, a nije pokušavao do kraja iskoristiti ofenzivni potencijal svojih igrača i napasti Benficu tamo gdje je najtanja, a to je zadnja linija. I Livaković je mogao bolje reagirati kod trećeg gola. Na Luzu nije bio tako siguran kao inače, iako je imao nekoliko dobrih obrana.

Bjelica i Modri premašili očekivanja

Kako god, Bjelici i Modrima treba čestiti na svemu što su napravili ove sezone. Debelo su premašili očekivanja, bili su blizu toga da izbace i slavnu Benficu. Bjelica je stvorio jake temelje za sljedeću sezonu i napad na Ligu prvaka. Pitanje je hoće li Dinamo uspjeti sačuvati momčad?

Teško da će svi ostati, Dani Olmo već je na izlaznim vratima, a on je ključan igrač ove momčadi i neće ga biti lako nadomjestiti. Međutim, Bjelica je pokazao da zna složiti jaku ekipu od malo poznatih igrača, pa se može očekivati da će već nešto smisliti. Ako i on ne napusti Maksimir, a to je lako moguće.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider