Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Benfica nije bauk

Evo tko je najveća Dinamova šansa na Luzu: Napuhane cijene, a najopasniji "starac"

Nakon poraza u Zagrebu Benfica je kiksala u portugalskom prvenstvu…

Galerija Jonas i Joao Felix (Foto: AFP) Rafa Silva (Foto: AFP) Jonas Oliveira i igrači Benfice (Foto: AFP) +1 Momčad Benfice (Foto: AFP)

Benfica je prosula dva boda prednosti u odnosu na drugoplasirani Porto odigravši sinoć samo 2:2 s Belenensesom na Luzu. Belenenses, uz Boavistu jedini prvak Portugalac izvan velikog trojca – Benfica, Porto, Sporting – opet je bio koban za lisabonske Orlove. U jesenskom dijelu sezone Belenenses je pobijedio Benficu na svojem stadionu 2:0, što joj je jedan od tri poraza ove sezone.

Sada su Benfica i Porto bodovno poravnati, no Benfica ima bolju gol-razliku i bolji međusobni omjer, što je najvažniji kriterij za utvrđivanje plasmana u slučaju jednakog broja bodova na kraju prvenstva.

Nakon poraza (1:0) u prvoj utakmici osmine finala Europske lige od Dinama u Zagrebu, prvog nakon osam pobjeda i jednog remija u svim natjecanjima, Benfica je očito ušla u minikrizu, koja bi se lako mogla protegnuti u maksikrizu ako u četvrtak ne uspije nadoknaditi zaostatak iz prve utakmice.

Postava Benfice

Benfica je istrčala u najjačem mogućem sastavu u ovom trenutku, no nije odigrala osjetno bolje nego u Zagrebu. Postava je glasila ovako: Vlachodimos – Almeida, Ruben Dias, Ferro, Alex Grimaldo – Pizzi, Florentino Luis, Samaris, Rafa Silva – Joao Felix, Jonas.

Napadač i važan igrač Benfice Haris Seferović ozlijeđen je i najvjerojatnije neće biti spreman za Dinamo. No Modrima će neodostajati nekoliko važnih igrača (Hajrović, Ademi, Šunjić, Leovac), tako da se može reći da je Benfica zapravo osjetno kompletnija.

Belenenses se dobro branio s petoricom u zadnjoj liniji sve do 55. minute kada je iskusni Brazilac Jonas u gužvi sjajno primio loptu desetak metara od vrata gostiju i spretno zatresao mrežu Muriela.
Do vodećeg gola Benfica nije imala izraženih šansi, tek nekoliko polušansi, a i Jonasov je gol više plod majstorstva brazilskog nogometaša nego neke uigrane akcije.

Kada je Samaris povisio na 2:0 osam minuta kasnije, na Luzu su jamačno svi pomislili da je utakmica riješena. No ubrzo su uslijedile dvije početničke pogreške igrača Benfice i došlo je do šokantnog poravnanja rezultata. Prvo je vratar Benfice Odisseas Vlachodimos katastrofalno pogriješio jer je loše procijenio centaršut Huga Viane iz slobodnog udarca.

Najtanja karika u obrani Benfice

Grk je odmaknuo ruke u stranu aludiravši gestom da lopta odlazi u gol-aut, a ona je odsjela u mrežu. Dvije minute potom katastrofalno griješi i Ruben Dias, koji je htio vratiti loptu vrataru, ali išao je desnom preko lijeve te je loše zahvatio loptu i namjestio zicer za Kikasa, koji je izišao „jedan na jedan“ s vratarom i lako poentirao.

Isti taj Ruben Dias, koji je procijenjen na 80 milijuna eura i navodno ga lovi pola Europe, napravio je katastrofalnu pogrešku i u Zagrebu, kada je napravio diletantski jedanaesterac na Danija Olmu.

Pogledali smo nekoliko utakmice Benfice ove sezone i zamijetili smo da često radi kardinalne pogreške, koje ne budu uvijek iskorištene i stoga ne iskoče u prvi plan, ali u posljednje dvije utakmice su iskorištene i svima su vidljive.

Onako visok i masivan, prilično je spor i neokretan, tehnički sasvim prosječan, vidno izbjegava igranje lijevom nogom koja mu je znatno lošija od desne. Zbog toga je i napravio pogrešku kod vraćanja lopte jer je išao desnom preko lijeve i nije dobro zahvatio loptu.

Najopasniji igrač Benfice – Jonas

Kada ga se pritisne te mu se ne da prostora i vremena za namještanje, nerijetko početnički griješi. Benfica inzistira na pas-igri i njezini igrači ne žele se rješavati lopte nasumičnim izbacivanjem u polje ili aut, a kako joj igrači u zadnjoj liniji nisu baš tehnički savršeni i previše okretni, posebice stoperi, rade dosta pogrešaka u predaji lopte.

To su u Belenensesu očito dobro zamijetili, pa su često kratkotrajnim presingom pokušavali zbuniti Benficinu obranu. Na kraju im se isplatilo. Možda je to dobar taktički recept i za Dinamo.

Najveća zvijezda Benfice, mlađahni Joao Felix opet nije odigrao ništa posebno. Bio je nešto bolji nego u Zagrebu, a u Maksimiru je ostao skoro pa nevidljiv. Po tko zna koji put pokazalo se da je najopasniji Benficin igrač Jonas. Ne čudi što je iskusni Brazilac najplaćeniji igrač Benfice s nešto više od četiri milijuna eura bruto godišnje plaće.

Sa skoro 35 godina na leđima, nema više „sape“ kao nekoć, ali tehnički je i dalje za klasu iznad svih. Daleko je najopasniji. Gol protiv Belenensesa pravo je malo remek-djelo. Tako primiti loptu okružen suparničkim igračima i hitro šutnuti mogu samo majstori. Jonas igra na mahove, malo odmori, umrtvi čuvare, pa bljesne. U završnici utakmice kada je Benfica bezglavo lovila pobjedu vidno mu je ponestalo snage, godine očito rade svoje.

Napuhane cijene

Ako bude u postavi, Modra obrana na njega će morati najviše pripaziti. Stoperi će morati biti sto posto koncentrirani i budni. Kao što rekosmo, nema ga, pritaji se, a onda iznenadi čuvare. Ne treba mu puno vremena i prostora, tehnički je sjajan i zna zabiti. Jonas je u nepunih pet sezona zabio za Benficu 135 golova u 172 utakmice te je upisao 40 asistencija. Sve rečeno.

Uglavnom, Dinamo se nema čega posebno bojati. Benfica nije toliko bolja od Dinama da bi njegovi igrači morali strepjeti. Po našem sudu, razlike u kvaliteti nisu prevelike.

Jedina je bitna razlika što je Benfica povijesno gledajući puno veći klub od Dinama, pa ima i jači marketing, a stoga su i znatno veće vrijednosne procjene njezinih igrača, da ne kažemo napuhane do krajnjih granica. U suštini, uopće nije tako dramatična razlika u kvaliteti. Jasno, Modri ne smiju podcijeniti Benficu, ali je ni precijeniti.

Atmosfera nije užarena kao nekoć

Za uzvrat je najvažnije da se Modri ne prepadnu na velebnom Luzu. A ne bi trebali jer na slavnom stadionu Benfice atmosfera odavno nije užarena kao nekoć, najfanatičniji navijači Benfice očito više ne dolaze na utakmice. Luz je danas tek sjena starih vremena kada se na njemu nerijetko okupljalo više od 120 tisuća gledatelja, od čega su pola bili ultrasi.

Danas na njemu uglavnom vlada obiteljska atmosfera, tako je bilo i protiv Belenensesa, mnogo je turista i poluzainteresiranih promatrača. Kad se to zna, ne treba čuditi što su portugalski novinari bili oduševljeni atmosferom na Maksimiru.

Modri moraju vjerovati u sebe, moraju ostati samopouzdani, sa sviješću da nisu inferiorni, nego sasvim ravnopravni. Dosad su pokazali da imaju kvalitetu boriti se sa zvučnijim imenima. Ako se postave hrabro i odlučno, ne kažemo da će Modri proći, ali Benfici će jamačno zadati jako puno problema, a u tom slučaju sve je moguće.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider