Nogomet
SPORTOVI
breaking news !: USKORO UŽIVO SDP sazvao izvanrednu presicu, komentirat će odluku Ustavnoga suda
Nogomet
Ekspres-lonac zakuhao

Bjelica opako spustio ogorčenom Mamiću: Ljubomora eksplodirala, Dinamo se boji Osijeka na duže staze

Dinamo je u Osijeku dobio potencijalno opasnog izazivača. I kost u grlu koja se zove - Bjelica.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Čeka nas jako vruća sezona. Ekspres-lonac je pred eksplozijom. Zakuhalo je na relaciji Dinamo – Osijek, odnosno Zoran MamićNenad Bjelica.

Kuhalo je danima i tjednima potajno, a onda je suknulo javno. Nakon Mamićeva intervjua za Sportske novosti i jučerašnjeg gostovanja trenera Dinama u emisiji Sport nedjeljom kratkom, ali opakom porukom oglasio se i prozvani Bjelica.

gol expired Pojavio se video ljutitog Kloppa: "Jesi li ti lud? Zar zaista? Mi to nikad ne radimo" divider

„Dok se gori bave boljima, bolji se bave sobom. Zato su i bolji“, napisao je trener Osijeka u svojem statusu referirajući se na Mamićeve izjave da pokušava destabilizirati Dinamo.

Iako Bjelica Mamića nije izrijekom spomenuo, aluzija je jasna. Nema nikakve dileme na koga se status odnosi.

Bjelica odgovorio Mamiću

Iako su u Dinamu glumili nonšalanciju, već smo napisali da se Bjeličin transfer u Osijek itekako komentirao u Plavim salonima. U Maksimiru su pokušali prema van ostaviti dojam da ih se to previše ne tiče i da uopće nisu uzrujani. Tako bi vjerojatno i ostalo, barem do daljnjeg, da je Dinamo prošao Ferencvaroš u 3. pretkolu Lige prvaka.

No Modri su kiksali i uslijedili su brojni negativni komentari. Mamiću je očito prekipjelo, više nije mogao šutjeti, glumiti nehajnost. Ionako mu nije dobro išlo. Već dugo je na udaru kritika, vidjelo se iz aviona da ih ne podnosi baš najbolje. Kaže da ne čita što se piše, ali kako onda sve zna? A, da, drugi mu prenose… I čemu opravdavanje ako je sve OK?

Ne može se reći da u njegovu izlaganju nema istine, zapravo puno toga je istinito, ali problem je što izbjegava suštinu. 

gol expired Real ima veliki problem: Zidane poslao ponižavajuću poruku skupocjenom srpskom napadaču divider

Lako je primijetiti da dominira ogorčenje, ma slapovi gorčine. Bjelica mu je očito trn u peti. Ne toliko Bjelica koliko medijske interpretacije trenerskog lika i djela. Očito mu smeta Bjeličin status u javnosti i kako ga šira javnost doživljava. Cinici bi iz svega iščitali zavist. Ne može se to ne primijetiti, iz gotovo svake rečenice izvirala je ljubomora. Proradile su taštine, ego je u pitanju, i to s obje strane.

Što je zapravo Mamiću zasmetalo?

Mamiću, odnosno Mamićima očito jako smeta što su Bjelicu mnogi označili kao najzaslužnijeg čovjeka Dinamova europskog uspjeha u protekle dvije sezone. Mamići imaju barem takav dojam, a kada Zdravko Mamić ima takav dojam, onda trener leti niz stepenice. Ne može netko u Dinamu biti zaslužniji ili barem jednako zaslužan pored njega živog i zdravog, pa makar i daleko od Zagreba.

Zoran Mamić možda nije toga ni svjestan, iako sumnjamo, ali zapravo je između redova otkrio zbog čega je Bjelica morao otići. Potvrdio je ono što smo već pisali. Sve je bilo nacrtano.

Tko poznaje situaciju u Dinamu i modus operandi maksimirskih vlastodržaca, nije mu bilo teško zaključiti o čemu se tu zapravo radi. A ako još imate pokoju dobru informaciju iz prve ili druge ruke, sve je kristalno jasno.

Možda je točno da je Bjelica naposljetku tražio izlaz, ali Mamić se nije upitao kako to da je Bjelica poželio otići? Nije pao s kruške, dobro je znao da mu se sapuna daska. Taj se sukob rodio davno prije „afere plaće“. Odmah nakon onog remija sa Šahtarom počele su se puštati priče o nezadovoljstvu glavešina s trenerom.

Sukob se davno rodio

Bjelica je Mamićima išao na jetru jer se okuražio i počeo češće govoriti ne. Kako je rastao s rezultatima, sve se više osamostaljivao i sve je rjeđe prihvaćao „dobronamjerne“ sugestije. Bjelica je sam rekao da je otkako se Zoran Mamić vratio u Dinamo i zauzeo mjesto sportskog direktora imao sve manji upliv u dovođenje igrača. Kronologija događaja jasno je to pokazala.

Neki su igrači stizali, a Bjelica ih nije baš rado stavljao u momčad. Sjetite se samo kako je najavljen François Moubandje. Slušali smo i čitali nedoživljene panegirike. Učinilo nam se da stiže Roberto Carlos u naponu snage, kad naposljetku – puška.

Tko je kriv za ispadanje Dinama?

Ukupno glasova:

Bjelica ga nije doživio. Nije se baš naigrao, ne samo zato što mu je naturen, to je samo djelomičan razlog, nego zato što je sumnjive kvalitete. To se i dokazalo. Bjelica je post festum otvoreno kazao da se nije slagao s dovođenjem većine igrača koji su pristigli u Zokijevoj režiji. To sve govori.

U Dinamu je očito velika nervoza. S jedne je strane promašena naoko nikad dohvatnija Liga prvaka i golema zarada, a s druge strane igra ne izgleda dobro i Mamić je suočen s velikim kritikama.
Nije da se u Dinamu nešto jako boje Osijeka ovaj čas, barem ne ovu sezonu. Mamiću na jetra ponajviše idu usporedbe s Bjelicom. To se lako iščitava.

Nervoza u Dinamu

Podjednako mu na živce idu i neke Bjeličine izjave, koje je očito shvatio kao podbadanje. Ni Mamić ni Bjelica nisu glupi. To su inteligentni ljudi koji sve jako dobro kuže, a i dobro se poznaju. Kako onda ne bi shvaćali tko što želi reći. Čak i kada je uvijeno, a uopće nije uvijeno, lako sve iščitaju.

Netrpeljivost je jasno izražena, napetost u odnosima može se rezati nožem. To je dobro za sezonu, bit će zanimljivo gledati te dvoboje. I na travnjaku i izvan njega. Sigurno će biti još podbadanja.
Osijek je s Bjelicom na čelu dugoročnija prijetnja Modrima. Ove sezone ne, ali već iduće Osijek bi mogao ozbiljno napasti naslov prvaka.

Osječani imaju gotovo sve predispozicije; novac, stadion, kamp i trenera. Momčad nije bogzna što, ali uz nekoliko pojačanja mogla bi izgledati puno bolje. Bjelica sigurno ne bi došao u Osijek da mu nisu obećali pojačanja. Dali su mu sve u ruke, on je i trener i sportski direktor.

U Dinamu je pokazao da može, vidjet ćemo što će napraviti u Osijeku. Ukupno gledajući, Osijek bi Dinamu mogao biti veća prijetnja od Rijeke. Mišković je uspio prekinuti dominaciju Modrih na jednu godinu, a Osijek ako jednom dođe na vrh, tu bi mogao duže ostati. Mađarski investitori ozbiljni su igrači.

Osijek veća opasnost od Rijeke

Njih je teško uplašiti. Imaju kapital, jako su moćni na svim razinama. Politička pozadina im je ubitačna. To je ono što na duže staze brine čelnike Dinama.

Osijek će puno lakše prebroditi trenutačnu ekonomsku krizu. Nije Bjelica bez vraga rekao da je Osijek financijski stabilniji od Dinama. Zna o čemu govori. Osijekov budžet ne ovisi ni približno kao Dinamov o rezultatima i prodaji igrača. Kad završe stadion, Osijekovi investitori punom će se snagom moći baciti na izgradnju momčadi. U Dinamu to jako dobro znaju, svjesni su situacije.

Dinamo ako kiksa u Europi i zastane mu prodaja igrača na dosadašnjoj razini, naći će se u velikim problemima. Veliki je rizik poslovati na taj način. To ne kriju u Maksimiru, stalno su to isticali svih ovih godina. Zar nisu konstantno govorili o privatizaciji i dokapitalizaciji kluba? U svakom slučaju, Dinamo je dobio potencijalno opasnog izazivača. I kost u grlu koja se zove - Bjelica.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider