Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Hrvatska 54. od 55

Poražavajući podatak kao šamar HNL-u: Samo jedna liga u cijeloj Europi uzela manje bodova

Ispadanjima Rijeke i Osijeka u drugom pretkolu Konferencijske lige hrvatski nacionalni koeficijent dobio je težak udarac.

Hrvatska trenutno 54. po nacionalnom koeficijentu u sezoni 2022./2023. (Foto: kassiesa.net/Screenshot)

Eliminacije Rijeke i Osijeka u drugom pretkolu Konferencijske lige znači da je hrvatski klupski nogomet u sezoni koja je tek počela ostao na samo dva kluba - Dinamu, koji je uspješno preskočio drugo pretkolo Lige prvaka, i Hajduku, kojem europska sezona započinje idući tjedan u trećem pretkolu Konferencijske lige.

Iako još ni srpanj nije završio, polovica naših klubova već je ispala, što će se umnogome odraziti na nacionalni klupski koeficijent. To se već događa, a s vremenom će posljedice biti puno evidentnije, kad HNL-u ozbiljne eurobodove bude donosio jedan ili dva kluba, naspram tri ili četiri konkurenta na ljestvici država (liga).

gol expired Dodatni dokaz blamaže: Kizilžar je na susret došao s katastrofalnim nizom ovogodišnjih rezultata divider

Tako se dogodilo da nas je sinoć prestigla Danska, čiji nacionalni koeficijent sada iznosi 22,825 i koja ima još svih pet klubova u igri u Europi. Hrvatska je sada 19. s koeficijentom 22,650, a gotovo je sigurna oklada da će nas u dogledno vrijeme prestići i Turska, koja ima koeficijent 21,100, ali poput Danske također ima još svih pet klubova u natjecanjima.

Dakle, sasvim je opravdana bojazan da će Hrvatska (HNL) doći na rub ispadanja iz TOP 20 nacionalnih liga u Europi.

Samo Bjelorusija iza Hrvatske

Kako i ne bi kada smo u ovom trenutku, po ostvarenome u aktualnoj sezoni, 54. od 55 UEFA-inih članica. Dobro ste pročitali - od svih liga čiji se klubovi natječu pod okriljem UEFA-e, od Hrvatske je ovog ljeta gora samo Bjelorusija.

Dinamo, Osijek i Rijeka ostvarili su u šest kvalifikacijskih utakmica dvije pobjede, jedan remi i tri poraza, što nam je priskrbilo 0,625 bodova.

gol expired Sumrak hrvatskog klupskog nogometa, a eurosezona je tek počela: Jedan podatak sve govori divider

Bjelorusi su pak doživjeli pravi užas, njihovi klubovi već su odigrali 10 utakmica i upisali jednu pobjedu, dva remija i sedam poraza, što im je dovoljno za tek 0,500.

Svi oni nogometni liliputanci, poput Andore, Luksemburga, Farskih Otoka i inih napravili su više nego hrvatski klubovi i to je ono što svakako zabrinjava, ne samo zbog aktualnog ljeta nego i zbog bliske budućnosti, odnosno budućih pokušaja da naši predstavnici probiju do skupina. S ovakvim nastupima jasno je da će ubuduće biti sve teže.

*Napomena: Rusija je izbačena iz UEFA-inih natjecanja do daljnjeg, pa joj je za ovu sezonu dodijeljen koeficijent 4,333 kao najlošiji učinak u proteklih pet godina.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider