Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Bišćan penicilin za Bjelicu: Suci opet loši! Da je Dinamo pobijedio, podigla bi se velika prašina

Bišćan je nadmudrio Bjelicu, Rijeka je tukla (3:1) Dinamo njegovim oružjem, a suci su opet kardinalno griješili...

Galerija Simon Sluga (Photo: Nel Pavletic/PIXSELL) Igor Bišćan i Stipe Antonijević (Foto: GOL.hr)

Sjajno finale Kupa. Kada smo vidjeli postave i početak utakmice, pobojali smo se da ćemo gledati mučenje, a na kraju je bio vatromet.

Bilo je to finale kakvo se može samo poželjeti, za polizati prste. Stadion fino popunjen, travnjak odličan, vrijeme sjajno, atmosfera vatrena, utakmica neizvjesna, a nogomet uzbudljiv i atraktivan.

Gledatelji su mogli doista uživati u dobroj igri obiju momčadi, lijepim golovima i mnoštvom sjajnih poteza. Doista ih je bilo toliko da nije lako sve pobrojati. Samo je Zoran Kvržić poput kakvog iskusnog mađioničara napravio nekoliko čarolija.

Briljantno izdanje Kvržića i Sluge

Onaj dribling na korner-crti kada je zavrtio na kocki leda Rrahmanija i servirao gol Haliloviću, pa ono primanje lopte i šut za treći gol, to je esencija nogometa. Ako bismo morali birati junake Kupa, to su prije svih Kvržić i Simon Sluga.

Velika drama u Puli: Rijeka slomila Dinamo - Olmo tragičar, Sluga junak Antonio Čolak (Photo: Igor Kralj/PIXSELL) Simon Sluga (Photo: Nel Pavletic/PIXSELL)

Unatoč sjajnoj partiji Kvržića, vratar Rijeke možda je i najbolji igrač utakmice. Opet je sjajno branio i pokazao da je u velikoj formi. Obranio je čak i jedanaesterac, tom obranom prelomio je utakmicu.

Petković i Olmo tragičari

Tragičari su Bruno Petković i Dani Olmo. Prvi je napravio katastrofalnu pogrešku kod prvog gola. Dvaput je promašio čistu loptu i servirao šansu Čolaku, dok Olmo nije uspio realizirati sporni jedanaesterac za 2:2. Sluga mu je obranio udarac.

Da je Olmo pogodio i da je Dinamo na kraju slavio, jamačno bi se podigla velika prašina. Jedanaesterac je suđen zbog spornog igranja rukom Escovala, a u prethodnoj akciji Čolak je pao u šesnaestercu Dinama. Situacija je bila sumnjiva. Dok su se Rijekini igrači bunili,  sijevenula je kontra Modrih i opisana situacija.

Teško je biti kategoričan jer su kamere bile loše postavljene i nije se moglo dobro vidjeti. I uoči gola Oršića dogodila se sporna situacija na sredini terena.

Suci se nisu proslavili

Čini se da je Petković napravio prekršaj u napadu te da je Olmo bio u zaleđu kada je Ademi pucao glavom. Sluga je obranio, a Olmo se na odbijenu loptu vratara aktivirao iz zaleđa i pucao po golu. Lopta je na kraju završila kod Oršića koji je postigao gol. Vidjet ćemo što će reći sudačke analize, ali dojam je da se Damir Batinić i pomoćnici nisu proslavili.

Hrvat pokazao zube: Rakitić skinuo rukavice i poslao poruku koja će zatresti Barcu Momčad Barcelone (Foto: AFP) Ivan Rakitić (Foto: AFP) Ivan Rakitić i Mo Salah (Foto: AFP) +5 Ivan Rakitić i Lionel Messi (Foto: AFP)

Kako god okrenuli, Rijeka je posve zasluženo slavila. Kako je krenulo, pobojali smo se da će postaviti autobus pred svoja vrata i da ćemo gledati mučenje lopte. Igor Bišćan najavio je da sprema nešto novo za Dinamo. I spremio je. Rijeka je pobijedila Dinamo njegovim oružjem, upravo onako kako je Dinamo pobjeđivao ove sezone u Europi.

Rijeka tukla Dinamo njegovim oružjem

Postavili su u čvrst blok pred svoja vrata, ali daleko od toga da je to bio bunker. Rijeka je igrala agresivno, povremeno je stiskala zadnju liniju Modrih, baš onako kako su Modri stiskali suparnike u Europi. Svaki put kada bi osvojili loptu, Riječani bi frenetično krenuli naprijed. Borili su se i trčali kao „bijesni psi“. Sve im se vratilo.

Ne može se reći da su Modri stajali i da se nisu borili, ali nekako se čini da nisu bili tako motivirani kao Riječani. Stječe se dojam da je Rijeka više željela, da je imala više volje za pobjedom.

Izbornik na velikim mukama: Moćne sile čekaju ga na krivini, a situacija je jako opasna Zlatko Dalić (Photo: Igor Kralj/PIXSELL) Nenad Bjelica i Zlatko Dalić (Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL) Mario Zorko, Zlatko Dalić i Dražen Antolić (Photo: Robert Anic/PIXSELL)

Rijeka je u taktičkom smislu nadvisila Dinamo. Može se reći da je Bišćan nadmudrio Nenada Bjelicu. Očito je da Bjelica ima problema s Bišćanom, koji polako izrasta u respektabilnog stručnjaka.

Bišćan penicilin za Bjelicu

Prvo je uveo Rudeš u Prvu HNL, onda je s Olimpijom osvojio dvostruku krunu u Sloveniji i sada je s Rijekom pobijedio favorizirani Dinamo u finalu hrvatskog Kupa.

Možda je previše reći da je Bišćan penicilin za Bjelicu, ali Bišćan ga je jedini ove sezone dvaput pobijedio i ima bolji međusobni skor; četiri utakmice - dvije pobjede Rijeke, jedna Dinama i jedan remi. Još jedan remi s Dinamom upisao je Matjaž Kek prije nego što je prepustio klupu Bišćanu,

Ako je Bjelica s Dinamom obilježio sezonu, sigurno je bio najistaknutije trenersko ime hrvatske lige, onda je Bišćan odmah iza njega. Još je prerano za neke dugoročne prognoze, ali hrvatski nogomet mogao bi dobiti još jednog europski kvalitetnog stručnjaka. U svakom slučaju, Bišćan je nova hrvatska trenerska nada.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider