Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
mladi i gladni

Barcine nevolje mogle bi se pretvoriti u veliku pobjedu: Novi korak napravljen je u Ligi prvaka

Barcelona se nalazi u teškoj situaciji, od krize rezultata, igre pa sve do ozljeda…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Ronald Koeman trener je koji nakon osam odigranih utakmica s Barcelonom u La Ligi ima osvojenih tek 11 od moguća 24 boda. Drži tek 13. mjesto na ljestvici uz dvije utakmice manje od vodećeg Real Sociedada, koji ima 12 bodova više.

Jasno je da ovakve brojke navijače Barcelone vraćaju u neka druga vremena kakva u ovom stoljeću nisu viđena. Barca je u krizi rezultata, ali još gore, u krizi igre, a onda su ih još pokosile i ozljede. Mladi Ansu Fati teško se ozlijedio u sezoni u kojoj je počeo skidati brojne rekorde, a sada su ostali i bez vođe na terenu Gerarrda Piquea.

Nije sve tako crno

Kao što je Koeman trener kojem smo nabrojili sve iz prvog pasusa teksta, tako je i trener kojem se ne može reći da ne gura mlade igrače. Baš naprotiv, ovo bi mogla biti, neki kažu da već i jest, sezona koju su mnogi navijači čekali godinama. Navijači Barcelone iz Katalonije i Španjolske, oni originalni, a ne fanovi s društvenih mreža, iz cijelog svijeta sanjaju megatransfere i utrku u naoružanju s Realom.

gol expired Griezmann dugo nije bio ovakav: Slavlje kakvo u Barceloni još nije viđeno divider

U visokoj gostujućoj pobjedi 4:0 kod kijevskog Dinama u Ligi prvaka Koeman je odlučio odmoriti Lionela Messija i ostaviti ga kod kuće, što se pokazalo itekako pametnim potezom. Odmoreni su i ostali nositelji igre, a priliku su dobili mnogi mladi igrači.

Nizozemac je već promovirao mladog 18-godišnjeg Pedrija, koji je startao u većini najvažnijih utakmica ove sezone te uz Fatija čini dvojac tinejdžera koji je vrlo rano najavio da su sigurna oklada za budućnost.

Tu je i Portugalac Trincao, koji je također sinoć zaigrao od prve minute i u kojeg u Portugalu tvrde da je uz Joaa Felixa njihov najveći talent, ujedno i Barcelonin. Startao je u Kijevu i Carlos Alena, za kojeg se još lome koplja je li kalibar budućeg startera u budućnosti Barcelone, ušao je i kasnije još jedan takav primjer Riqui Puig, pa i Konrad de la Fuente.

Stigao u klub sa šest godina, zna samo za Barcu

No La Masija je dobila još jedno veliko Koemanovo priznanje. Debitirao je jedan stoper, 21-godišnji Oscar Mingueza, Katalonac iz okolice Barcelone koji je cijeli svoj život nosio jedan jedini dres. Sa šest je godina stigao u La Masiju i s 21 godinom može se pohvaliti kako je u klubu već nevjerojatnih 15 godina.

Pique, Umtiti, čak i mladi Urugvajac Ronald Araujo, svi su otpali zbog ozljeda, pa je uskočio dokapetan Barcine B-momčadi.

''Mislim da je Mingueza pokazao da možemo računati na njega. Mora naporno raditi da se izbori za nastupe, ali s nama je već šest tjedana i ostavio je jako dobar dojam. Zadovoljan sam kako su svi danas izgledali, to je to što želimo gledati'', poručio je Koeman nakon utakmice.

''Presretan sam. Nakon toliko godina i svega što sam propatio, ostvario sam san i debitirao u Ligi prvaka za najbolji klub na svijetu. Cijeli sam tjedan razmišljao kako bih mogao zaigrati i bio sam presretan kada sam saznao. Malo me uhvatila nervoza jer sam pomislio na obitelj i moju djevojku koji znaju što sam sve prošao kako bih zaigrao ovdje'', rekao je nakon utakmice mladi Katalonac.

Mingueza se čini kao karakteran dečko, ne želi stati na ovome.

''Nadam se da je ovo početak nečega velikog. Igrao sam dobro, nismo previše toga 'prodavali', a momčad je sjajno reagirala kada bismo izgubili loptu. Igrali smo sjajno s loptom i bez nje i naš ih je ritam totalno izmorio.''

Koemanova mlada postava s Destom, Minguezom, Firpom, Alenom, Pedrijem i Trincaom u prvih 11 nije izgledala sporo, a to je ono što Nizozemac želi. Protivnik možda nije bio po mjeri, ali jasno je kako se Barci događa budućnost. Sadašnjost je još uvijek tmurna.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider