Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Obostrani interes

Barca naciljala zvijezdu Bayerna i nudi trampu: Žele "zvijer" koja pokriva više pozicija

Barcelona namjerava dovesti igrača koji može pokriti nekoliko pozicija u momčadi…

Galerija Slavlje Bayerna (Foto: AFP) David Alaba (Foto: AFP) Slavlje Bayerna (Foto: AFP) +3 Momčad Bayerna (Foto: AFP)

Barcelona želi Davida Alabu, polivalentnog igrača Bayerna iz austrijske reprezentacije, piše Mundo Deportivo, katalonski sportski dnevnik koji figurira skoro kao glasilo Barcelone.

Kontakt između dviju strana navodno je već uspostavljen. Prema tim informacijama, Alaba nema ništa prelaska u Barcelonu. Ugovor s Bayernom istječe mu u ljeto 2021. godine.

Problem je u tome što se Barcelona mora riješiti jednog od obrambenih igrača kako bi otvorila prostor za austrijskog reprezentativca, ne samo što se tiče minutaže nego i financija. Barca si, naime, u ovom trenutku ne može dozvoliti još jedan veliki financijski izdatak, a da se u isto vrijeme ne riješi barem jednog igrača koji ima velika primanja.

Barcelona želi Alabu

Kako stvari stoje, Barcelona bi najradije prodala Samuela Umtitija i time otvorila prostor za Alabu. Francuski stoper već duže vrijeme spominje se kao jedan od igrača koji su na Barcinoj transfer-listi. Redovito je na listi igrača koje Barcelona navodno nudi PSG-u u zamjenu za Neymara.

Kovač otkrio da je Bayern blizu rekordnog transfera: Izvadili zmiju iz džepa i konačno dovode svjetsku marku Niko Kovač (Foto: AFP) Leroy Sane (Foto: AFP) Leroy Sane slavi pobjedu sa suigračima iz Manchester Cityja (Foto: AFP) +7 Sergio Aguero i Leroy Sane (Foto: AFP)

Umtiti je bio na listi za prodaju još dok je Matthijs de Ligt bio u kombinacijama za dolazak u Barcelonu. Međutim, Francuzu se ne ide baš tako lako iz Barcelone i bit će ga teško izgurati.

Umtiti je označen kao jedan od rijetkih pogodaka Barcina menadžmenta u proteklih nekoliko godina. Dobrim igrama učvrstio se u prvoj momčadi sve dok se nije ozlijedio. Francuz je s manjim prekidima bio ozlijeđen praktički od svibnja prošle godine pa do sredine veljače ove godine.

Dva ključna razloga

Logično je da je pao u formi koju još uvijek nije povratio na stare grane. Barcelona je prošlog ljeta dovela Clementa Lengleta iz Seville. On je u spomenutom razdoblju zgrabio mjesto drugog stopera pokraj nedodirljivog Gerarda Piquea.

To je jedan od dvaju ključnih razloga, zbog čega Barcelona želi prodati Umtitija i dovesti Alabu. Drugi je taj što je austrijski reprezentativac raznovrsniji i može pokriti više pozicija. Barceloni nasušno nedostaje takav igrač.

Ključni dani u Barceloni: Valverde zatražio nova pojačanja, dva igrača blizu odlaska Malcom (Foto: AFP) Rafinha (Foto: AFP) Malcom (Foto: AFP) +1 Ernesto Valverde (Foto: AFP)

Budući da dobro igra s obje noge te da je vrlo hitar i ima zavidne fizičke kapacitete, Alaba može igrati praktičke sve, od obrane do napada. Može bez problema pokriti obje stoperske pozicije, ali i deficitarno mjesto lijevog beka, gdje Barcelona nema zamjenu za Jordija Albu.

Ako ustreba, Alaba može igrati i na desnoj strani, može pokriti i obje krilne pozicije te poziciju centralnog veznog igrača. Na svim je tim pozicijama tijekom karijere igrao duže ili kraće vrijeme, što u Bayernu, a što u austrijskoj reprezentaciji.

Umtiti mora otići

Barca ne bi imala ništa ni protiv trampe i dodatka u kešu. Nije prevelika razlika u godištu, a otprilike su i slične vrijednosti. Alaba ima 27 godina, a Umtiti je dvije godine mlađi. Alaba je na Transfermarktu procijenjen na 55 milijuna eura, a Umtiti na 45.

Barcina legenda radi na megatransferu i čeka poziv s Camp Noua: Povratak rekordera! Lionel Messi, Neymar, Dani Alves i Luis Suarez (Foto: AFP) Dybala i Neymar u duelu za loptu (Foto: AFP) Cristiano Ronaldo i Neymar (Foto: AFP) +5 Dani Alves kontrolira loptu (Foto: AFP)

Pitanje je želi li Bayern u ovom trenutku prodati Alabu, odnosno odgovara li mu razmjena? Kako Alabi istječe ugovor 2021., a još uvijek nema dogovora o produljenju, Bayern si vjerojatno neće dopustiti da ga na kraju pusti besplatno.

Ovo je ljeto možda najbolji trenutak za prodaju. No budući da je Bayern sasvim solidno pokriven na stoperskim pozicijama, izvjesnije je da će tražiti isplatu u kešu. U tom slučaju Barcelona će morati pronaći kupca za Umtitija.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider