Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Pala odluka

Barcelona smijenila Valverdea: Veliki favorit navijača je novi trener, posljednji koji je slavio na Camp Nouu

Upravni odbor Barcelone odlučio je otkazati suradnju treneru Ernestu Valverdeu.

Ernesto Valverde i Lionel Messi (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Predsjednik Barcelona Josep Maria Bartomeu popodne je održao sastanak s Ernestom Valverdeom, a nakon toga se sastao s članovima upravnog odbora katalonskog kluba kako bi odlučili o sudbini baskijskog stručnjaka.

Uslijedila je maratonska rasprava koja je trajala 4,5 sata, a rezultat je otkaz Valverdeu, kojeg će zamijeniti Quique Setien, objavili su katalonski mediji. Tijekom večeri očekuje se i službena klupska potvrda.

gol expired Hrvatska pobijedila Srbiju: Veliki preokret na krilima sjajnog Duvnjaka i čudesnog Šege! divider

Povod za smjenu je poraz od Atletica u polufinalu španjolskoj Superkupa koji se igrao u saudijskom Jeddahu.

Tko je nasljednik Valverdea?

Setien nema zvjezdano ime, ali radi se o stručnjaku koji preferira tehničku dotjeranu igru, neki će reći da njegove momčadi umiru u ljepoti. Filozofija igre savršeno mu se uklapa u tradicionalne Barcine nogometne postulate, dakle posjed i kratki pas.

Kao igrač bio je plemeniti veznjak, a kao trener je obožavatelj Johana Cruyffa i njegove filozofije koju je usadio u Barcelonu. Strastveni je šahist, javno je naglasio da mu je ta igra puno pomogla u trenerskom poslu.

Prema anketama katalonskih sportskih listova Mundo Deportiva i Sporta, Setien je najpoželjniji kandidat među navijačima, u obje ankete premoćno je odnio pobjedu. S Barcelonom će potpisati do kraja sezone.

Rukometni Euro 2. faza - skupine Rukomet Euro 2020: Hrvatska osvojila srebro, svi rezultati na jednom mjestu divider

Setien je posljednji trener koji je upisao pobjedu na Camp Nouu protiv Barce, u studenom 2018. bilo je 4:3 za Betis.

Kao ostali kandidati figurirali su Mauricio Pochettino, Gabi Milito, Garcia Pimienta i Massimiliano Allegri, dok su ranije odbijenice poslali Xavi i Ronald Koeman.

Valverdeovi rezultati nisu bili loši, ali...

Najveći Valverdeov problem bio je taj što je Barcina igra stagnirala, nije bilo vidljivih pomaka. Rezultati nisu bili toliko loši, dapače, puno su bolji od same igre. Barcelona je na vrhu ili pri vrhu španjolske lige, plasirala se u drugi krug Lige prvaka, no čini se da je u upravi svima jasno kako Barcelona s ovakvom igrom teško može izdržati do kraja, odnosno da će joj se u završnici Lige prvaka dogoditi što i prethodne četiri sezone, a da bi još uz to mogla i izgubiti utrku sa sve boljim Real Madridom u španjolskom prvenstvu.

gol expired Pogledajte mural posvećen Draženu Petroviću i legendarnoj generaciji: Tu je i kultna izjava divider

Dok mu je u domaćim natjecanjima išlo jako dobro, Valverde je u Ligi prvaka potpuno podbacio. Barcelona je pod njegovim vodstvom dvaput ispadala u četvrtfinalu, i to oba puta nakon što je ostvarila visoke pobjede na domaćem terenu.

Bask je došao na klupu Barcelone krajem svibnja 2017. Zamijenio je Luisa Enriquea. S Barcelonom je osvojio dva prvenstva, jedan Kup kralja i jedan španjolski Superkup.

U Barceloni su, čini se, zaključili da treba nešto promijeniti dok još nije kasno, odnosno dok su još uvijek u igri za sve trofeje ove sezone.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider