Barcelona ozbiljno razmišlja o Miralemu Pjaniću, veznjaku Juventusa i bosanskohercegovačke reprezentacije. O toj mogućnosti raspisali su se gotovo svi viđeniji katalonski mediji.

S 30 godina na plećima Pjanić nije u cvijetu nogometaške mladosti, no u Barceloni računaju da može još dvije-tri godine igrati na najvišoj razini. Katalonci su mišljenja da po svojim glavnim karakteristikama savršeno odgovora Barceloni. Budući da je tehnički iznimno potkovan i sklon pas-igri, pretpostavljaju da bi se lako uklopio u Barcinu filozofiju i stil igre.

Osim igračkih karakteristika, Katalonce golica i ekonomska strana mogućeg transfera. Budući da je blagajna kluba sve praznija, nadaju se da će na taj način izvući financijsku korist. Jedini način na koji to mogu napraviti jest trampa. U Barci se nadaju da će se riješiti nekih igrača i tako rasteretiti proračun.

Barca dovodi Pjanića i ucjenjuje Rakitića

Mundo Deportivo piše da bi Pjanićev dolazak najviše pogodio trojicu Barcinih nogometaša - hrvatskog reprezentativca Ivana Rakitića, iskusnog Čileanca Artura Vidala i Brazilca Arthura.

Katalonci sumnjaju da Rakitić kupuje vrijeme i namjerno odugovlači s odlaskom. Rakitiću i Vidalu ugovor istječe u ljeto iduće godine. Obojica su nezadovoljna svojim statusom, no ne ide im se tek tako iz Barcelone, posebice Rakitiću.

Obojica smatraju da u njihovim nogama ima još dinamita i da su kadri još koju godinu igrati na najvišoj razini. Problem je što u trenutku posvemašnje krize ne mogu tako lako naći veliki klub koji je spreman preuzeti njihova primanja. Plaću kakvu imaju u Barceloni teško da bilo gdje mogu dobiti.

Stoga im se nigdje ne žuri, koliko god bili nezadovoljni. Spekulacijama o Pjanoviću dolasku šalje im se jasna poruka – ako odlučite ostati do kraja ugovora, nemojte računati na ozbiljniju minutažu.

Prema Rakitiću, nedvojbeno zaslužnom igraču koji je puno dao Barceloni, takvo ucjenjivanje sigurno je nepošteno, najblaže rečeno. Barca već duže vrijeme pokušava izgurati Rakitića iz kluba, da ne kažemo otjerati. Nisu li mu prošlog ljeta poručili da ne računa da će previše igrati? Tako je sezona i počela.

Rakitić kupuje vrijeme

No ipak, čini se da takve prijetnje ne diraju previše hrvatskog veznjaka. On je već javno rekao da će o svojoj sudbini sam odlučiti.

„Nisam vreća krumpira pa da me prodaju kako hoće“, prije nekoliko tjedana kazao je Rakitić, koji se očito zainatio.

Postoje naznake da će hrvatski veznjak ostati i po cijenu sjedenja na tribinama, što jamačno navlači bore na lice hrvatskog izbornika Zlatka Dalića. Njih dvojica uskoro trebaju sjesti za stol.

Cilj je razriješiti Rakitićevu perspektivu u reprezentaciji. Rakitić to nikada nije rekao, ali čini se da će tražiti izbornikovu potvrdu kako je njegov status prvotimca neupitan. Prilično je jasno da Rakitić želi imati status kao i kapetan Vatrenih Luka Modrića. Nije da nema argumente.

Njih dvojica igraju u dvama najslavnijim klubovima, najveće su zvijezde reprezentacije, dali su i ponajveći obol u osvajanju svjetskog srebra, pa je i logično da imaju najveći kredit kod izbornika. Po Rakitićevu ponašanju lako se može uočiti da misli kako u njegovu slučaju to baš i nije tako. To je vjerojatno pravi razlog njegova razmišljanja da se oprosti od najdražeg dresa.

Izbornik na mukama

Čini se da će izbornik biti na velikim mukama kada dođe do tog razgovara u četiri oka. Dalić bi zacijelo najviše volio kada bi Rakitić promijenio klub, skupio dobru minutažu i došao u formi na Europsko prvenstvo. Može li biti u pravoj formi ako sljedeću sezonu prosjedi na klupi, a ni u ovoj nije previše igrao? Je li Rakitić takav tip igrača da to može? Sve su to pitanja koja sigurno more izbornika.

Kako god, u upravi Barcelone sumnjaju da se Rakitić pošto-poto želi dokopati zime. Šest mjeseci prije isteka ugovora imat će pravo slobodno pregovarati s drugim klubovima.

Sjedio na klupi ili igrao, Barcelona ga mora plaćati. Rakitićeva je taktika jasna – natjerati Barcelonu da ga ovog ljeta ili nazimu pusti besplatno ili za neku mizernu odštetu. Što je manja odšteta, to će mu biti veća plaća u drugom klubu.

Ako ne bude dobre ponude od nekog velikog kluba, Rakitić će se vjerojatno vratiti u Sevillu. Tako spekuliraju katalonski mediji. Ako ne bude morala platiti odštetu, pretpostavlja se da će mu Sevilla moći osigurati plaću s kojom će biti zadovoljan.

Rat živaca

Između Rakitića i uprave Barcelone vodi se rat živaca. Svaka je strana izabrala svoju taktiku i zasad nijedna ne popušta. No vrijeme više radi za Rakitića nego za upravu koja još uvijek čvrsto inzistira na popriličnoj odšteti. Traže tridesetak milijuna, a pretpostavlja se da bi bili zadovoljni s 25.

Rakitić očito računa s tim da će vodstvo kluba prije ili kasnije popustiti. Najvjerojatnije kada dođe u cajtnot, a on se opasno približava. Logično je zaključiti da se Barci ne isplati u rosteru imati skupo plaćenog igrača koji ne igra. Pogotovo u ovoj situaciji kada su minusi u blagajni sve veći.

Jasno je kao dan da Barca želi skinuti Rakitića s grbače. Traži najbolji način kako da to uradi. Trampa s Juventusom čini se kao idealna opcija. Talijani možda nemaju ništa protiv, no pitanje je koje točno igrače žele i jesu li u toj skupini Rakitić, Vidal i Arthur?

Brazilac je najmlađi u ovom tercetu i vjerojatno će ostati na Camp Nouu. Međutim, eventualnim dolaskom Pjanića i njemu bi se zatvorila vrata udarnog sastava. Treba imati na umu da je Brazilac dugo bio ozlijeđen i da je slabo igrao otkako je na kupu Barce stigao Quique Setien.

UFC: Gaethje - Ferguson, najbolji trenuci

UFC: Cejudo pobijedio Cruza