Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Intervju za gol.hr

Ante Crnac otvoreno o interesu Dinama i Hajduka: "Da je postojala ponuda, naravno da bih ih izabrao, to je ostvarenje sna"

Ante Crnac ovog je ljeta otišao u Rakow iz Poljske, a sada je progovorio o tome kako je došlo do tog transfera, o interesu Dinama i Hajduka, mladoj reprezentaciji i tome koga vidi kao favorita za osvajanje prvenstva.

Ante Crnac (Foto: Zeljko Puhovski/Cropix)

Posljednjeg dana prijelaznog roka Ante Crnac Koprivnicu je zamijenio Częstochowom. Iz Slaven Belupa otišao je kao prvi strijelac momčadi, s 19 godina, te kao jedan od najpotentnijih igrača lige. U medijima se špekuliralo o interesu mnogih klubova, no on se odlučio za Poljski Rakow.

Poljaci su bili najkonkretniji

Prije odlaska u Rakow u HNL-u ste nastavili ondje gdje ste prošle sezone stali. Tri pogotka u šest nastupa, a nagrada za to bio je prelazak u poljskog prvaka. Peti je to najveći transfer u povijesti Slaven Belupa. Kako je došlo do njega?

"Pa, iskreno, sve se dogodilo vrlo brzo. U nekoliko dana dogovorili smo sve uvjete i klub i ja. Bilo je jako puno drugih klubova koji su se nudili, ali sam odlučio da su ovaj klub i ova liga pravi iskorak za mene u mojoj karijeri", započeo je Crnac.

Dario Šimić EKSKLUZIVNO Dario Šimić o problemima Dinama i transferima: "Ponijeli smo se odgovorno, napravili smo dobar posao" divider

Prošlo je nešto više od mjesec dana otkako ste stigli u Rakow. Kakvi su prvi dojmovi o klubu i gradu Częstochowi?

"Zasad je sve super, klub je stvarno posložen, svi su svaki dan sto posto u radu i poslu, od igrača i trenera do fizioterapeuta i ostalih ljudi u klubu. Grad je dosta velik, ima nešto više od 200 tisuća stanovnika, jako je miran i mislim da se ovdje mogu fokusirati samo na najbitnije, a to je nogomet."

Motiv je bilo i igranje u Europskoj ligi

Znamo koliko je poljska liga teška, o tome je često govorio i Nenad Bjelica, a sada ste i sami to mogli osjetiti. Kakva je Ekstraklasa u odnosu na HNL? Po čemu se razlikuje od hrvatskog prvenstva?

"Po meni, najveća je razlika u fizičkoj spremi. Ovdje su svi igrači spremni, brzi, jaki i stvarno je dosta teža od HNL-a", istaknuo je.

Prošle sezone Rakow je osvojio poljsko prvenstvo prvi put u svojoj povijesti. Ove sezone preko kvalifikacija za Ligu prvaka osigurali su igranje u Europskoj ligi. Liga prvaka zamalo je izmakla, na posljednjoj prepreci Kopenhagen je ipak bio bolji.

Koliko je igranje europskih utakmica bio velik motiv da se pridružite poljskom klubu?

"Sigurno da je bio dosta velik motiv. Svakom je igraču cilj nastupati na europskoj sceni i ja sam to sada ostvario. Pokušat ću svaki put pokazati se u što boljem svijetlu."

Europsku premijeru imali ste protiv Atalante u Italiji. Kakav je bio osjećaj nastupiti na tako velikoj sceni u debiju u Europskoj ligi?

"Neopisivo dobar osjećaj, jednostavno kad pored takvih igrača i na takvom stadionu kao u Bergamu istrčite, mislim da ne postoji bolji osjećaj, ali, naravno, za minutu sve zaboravite i više ne gledate tko je nasuprot vas, već se potpuno fokusirate na utakmicu i pokušavate pomoći ekipi što je više moguće."

"Nisam ispunio dječački san"

Sa samo 19 godina postali ste jedan od najvažnijih igrača Slaven Belupa i time skrenuli pozornost na sebe. U medijima se spominjao interes Torina, Hajduka, ali i Dinama, čije ste mlađe uzraste prošli. Ima li istine u tome i je li Dinamo zaista imao buy-back opciju?

"Bilo je stvarno puno interesa iz jako dobrih klubova, ali više sam gledao prema klubu u kojem ću se najbolje moći razviti i ići stepenicu po stepenicu, a ne napraviti neki preveliki iskorak.

Utakmicu po utakmicu (9.10.2023.): Volim podcast koji teče Utakmicu po utakmicu (9.10.2023.): Volim podcast koji teče divider

Stvarno ne bih znao za njihov interes, trebali biste to provjeriti s njima. Do mene nije nikakva informacija došla, ali da jest, naravno da bih izabrao Dinamo. Moj najdraži klub i klub u kojem sam odrastao, ali nisam uspio ispuniti dječački san i zaigrati na Maksimiru za najdraži klub."

Je li postojao interes i ponuda Hajduka?

"Zaista ne bih znao za to, čuo sam od prijatelja da je bila neka priča od navijača, ali do mene ništa službeno nije došlo."

Dinamo je favorit za osvajanje prvenstva

Pratite li i dalje HNL? Što mislite tko će ove sezone biti prvak?

"Pratim, dosad sam gotovo svaku utakmicu pogledao. Ako ne stignem zbog obveza, odmah poslije gledam sažetke, volim pogledati HNL. Iako je Hajduk jako dobro ušao u prvenstvo, kao i Rijeka, mislim da će ipak Dinamo biti prvak jer su jednostavno najbolja ekipa u Hrvatskoj."

Gdje u poretku vidite Slaven Belupo? Nakon vašeg odlaska dugo je trajao post s golovima, no onda su Apotekari zasluženo slavili protiv Osijeka i Varaždina te prekinuli crni niz.

"Po mom mišljenju - peto mjesto. Kada sam ja napustio Koprivnicu, doši su novi trener i pojačanja, trebalo im je nekoliko utakmica da se uigraju, ali igraju jako lijep nogomet trenutačno, a protiv Osijeka i Varaždina to su pokazali."

"Otac me pet godina vozio na treninge iz Kutine do Zagreba"

Zoran Zekić dao Vam je priliku u Koprivnici da se dokažete, a njegovo povjerenje opravdali ste svojim sjajnim nastupima. Koliko su Vam njegovi savjeti kao napadaču pomogli da se afirmirate u momčadi?

"Jako sam zahvalan što mi je prvi trener u seniorskom nogometu bio Zoran Zekić. Pomogao mi je jako puno i puno toga sam naučio od njega, a pogotovo u završnici akcija."

Vatreni na treningu Vatreni odradili trening u Maksimiru: Zasad još nitko nije otpao, no neki treniraju po posebnom programu divider

Igrom slučaja, Zekić je, kao i Vi, igrao u Moslavini iz Kutine. Koliko je bilo teško kao dijete od 10 godina otići od kuće u Dinamo, proći kroz mlađe kategorije i nametnuti se u najjačoj mogućoj konkurenciji?

"Bilo je jako teško jer nisam bio u mogućnosti odmah otići u Zagreb živjeti pa me je otac svaki dan pet godina vozio na treninge iz Kutine i, iskreno, ništa ne bi bilo moguće bez njega. Tek sam se s 15 godina preselio u Zagreb i tamo krenuo u srednju školu."

Novi poziv u mladu reprezentaciju i dalje čeka

Ususret novim kvalifikacijama za EURO U21 reprezentacija, izbornik Skočić još je jednom na svom popisu zaobišao Antu Crnca. Iako već duže od mjesec dana ne igra u HNL-u, i dalje je najbolji strijelac od igrača koji imaju mogućnost zaigrati za našu nacionalnu vrstu.

Reprezentacija je prošle godine završila natjecanje na europskom prvenstvu u grupi bez zabijenog gola te su nam prijeko potrebni pogodci, stoga je još čudnija odluka izbornika da na svoj popis ne uvrsti strijelca kakav je Crnac.

Krajem prošle godine debitirali ste za Hrvatsku U21 reprezentaciju. Smatrate li da ćete se igrama u Europskoj ligi i poljskom prvenstvu lakše nametnuti izborniku Skočiću jer znamo da je reprezentativni dres poseban motiv?

"Svaki dan nastojim dokazati se u svemu. Tako je u klubu, a pogotovo u reprezentaciji", zaključio je Crnac s nadom da će dobiti priliku dokazati se izborniku Skočiću.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider