Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Naprijed naši!

Pogledajte analizu: Što mogu Hajduk, Rijeka i Lokomotiva u trećem pretkolu Europske lige?

Kakve su realno šanse za sva tri naša kluba da izbore posljednje pretkolo, donosi Saša Lugonjić.

Dinamo je nakon poraza od Ferencvaroša automatski završio u play offu Europske lige, a priliku da se Modrima tamo pridruže u četvrtak imaju Hajduk, Rijeka i Lokomotiva.

Najugledniji protivnik čeka Splićane. Hajduk će gostovati kod turskog velikana Galatasaraya, momčadi koja je višestruko skuplja od društva s Poljuda. Vrijednost Galatasaraya procjenjena je na 73 milijuna eura, a Hajdukova na 20 milijuna.

Hajduk kod ekipe koja vrvi zvijezdama

Najvrijedniji igrač momčadi iz Istanbula, prema Transfermarktu, je Urugvajac Marcelo Saracchi. 22-godišnji lijevi bek na posudbi iz RB Leipziga procijenjen je na osam milijuna eura. No, njegov je nastup upitan zbog ozljede. Najvrijedniji kod Haduka je kapetan Mijo Caktaš, procijenjen na 3,7 milijuna eura.

Najveće zvijezde su legendarni Kolumbijac Radamel Falcao, bivši igrač Barcelone Arda Turan, te nizozemski reprezentativac Ryan Babel.

Ipak, najveće ime je ono na klupi - legendarni Fatih Terim. Trenerskoj ikoni ovo je 4. mandat na klupi Galatasaraya s kojim je osvojio brojne trofeje.

U tri mandata vodio je i tursku reprezentaciju, te se u svakom od njih susretao s Hrvatskom na Europskim prvenstvima. Ovo će mu biti prvi dvoboj s nekim hrvatskim klubom.

U taj dvoboj ulazi kao veliki favorit, jer prema procjenama kladionica Hajduku se daje samo 23 posto šansi za prolaz dalje.

Rijeka najbliže play-offu

Jedini hrvatski predstavnik koji će utakmicu trećeg pretkola Europske lige igrati na svom travnjaku je Rijeka. Pobjednik hrvatskog kupa domaćin je ukrajinskom klubu Kolos Kovalivka.

Trener Riječana Simon Rožman na raspolaganju ima kvalitetniji kadar, što pokazuje i gotovo dva i pol puta veća vrijednost momčadi.

Najvrijedniji pojedinac u riječkim redovima je Franko Andrijašević procijenjen na milijun i pol eura, dok je to kod gostiju vratar Volinec.

Tko će od naših klubova proći u play-off Europske lige?

Ukupno glasova:

Zanimljivo, Ukrajinci su u posljednjih pet godina uspjeli prijeći put od amaterskog do europskog statusa. A, na cijelom tom putu vodio ih je isti trener, Ruslan Kostišin.

U prethodnom kolu izbacili su Aris, a šanse da iznenađenje naprave i protiv Rijeke kreću se oko 37 posto.

Lokomotiva gost stare hrvatske mušterije

Posljednji hrvatski predstavnik, lanjski viceprvak Lokomotiva, put do play-offa tražit će preko teškog gostovanja kod Malmöa.

Prema Transfermarktu nije velika razlika između ove dvije momčadi, ali realnost je bitno drugačija. Lokomotiva je ove sezone bitno slabija nego lani, što pokazuje i skroman ulazak u sezonu.

Šveđani su vodeća momčad svog prvenstva, a predvodi ih opasni napadač na posudbi iz Anderlechta Isaac Kiese Thelin. Kod Tomićeve momčadi najvrijedniji je Fran Karačić.

Malmö se može pohvaliti izuzetnim europskim rezultatima u posljednjih 6 sezona. Prošle i pretprošle sezone prolazili su skupinu Europske lige, te ispadali tek od Chelseaja i Wolfsburga.

Hrvatske klubove ne pamte po dobrom. Prije devet godinama Dinamo ih je izbacio u play offu Lige prvaka, a još krajem 90-ih dvije su sezone zaredom ispadali od Hajduka u Kupu Uefa.

Kladionice im jako vjeruju da će ovoga puta slaviti. Izgledi Lokomotive procjenjuju se na tek posto.

Za kraj samo podsjetnik, da se i u ovom pretkolu i u play-offu igra na samo jednu utakmicu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider