FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
Je li dovoljno dobar?

Zašto je Hrgović krahirao i je li prazna puška? Evo što kaže bivši as i veliki boksački znalac

Filip Hrgović pretrpio je težak poraz u najvećoj borbi dosadašnje profesionalne karijere…

Filip Hrgović i Daniel Dubois (Foto: Profimedia)

Glavna tema na jutarnjoj kavi diljem Hrvatske bilo je finale Lige prvaka i meč Filipa Hrgovića s Danielom Duboisom.

Čak se puno više pričalo o Hrgoviću nego o Realu i Luki Modriću. Pobjeda Reala je očekivana, najnormalnija stvar. O nepobjedivim Madriđanima i hrvatskom kapetanu jednostavno se nema što novo reći. Sve je već rečeno i poznato.

Alen Babić Poraz uzdrmao Hrgovića, ali jedna vrata su uvijek otvorena: Je li borba s Babićem opcija? divider

Stoga je u razgovorima dominirao Hrgović, što i nije iznenađujuće jer je boks još uvijek jako popularan na našem ozemlju. Zapravo jedini koji po interesu može parirati nogometu. Ako su mečevi pravi, a pogotovo ako u top-konkurenciji imamo hrvatskog boksača, i to u teškoj kategoriji.

Zašto je Hrgović krahirao?

Što se dogodilo Hrgoviću? Boksački znalci lako su mogli uvidjeti da je fizički krahirao. Zašto? Zar se nije dobro spremio za meč karijere? Ako nije, što to govori o njemu… Sve su to bila pitanja koja sam prodiskutirao s Jetišom Bajramijem, bivšim hrvatskim reprezentativcem, pulskim boksačkim asom, sjajnim tehničarem, kraljem eskivaže.,.

"Ma, izgorio je, najviše na psihološkom planu. Srce hoće, tijelo neće", kazao je veliki boksački znalac i duboko uzdahnuo.

Filip Hrgović i Daniel Dubois Hrgović možda nije previše izgubio, a najbolji primjer kako dalje treba mu biti čovjek koji ga je prebio divider

"Nema pravog menadžera. Eto, to ti je. On je živio za to, ali nije lako biti sam. Koliko samo uzaludnih priprema, koliko odgoda. Veliki je to stres. Zakažeš meč, a onda ti ga otkažu. I tako tko zna koliko puta. Moraju ostati posljedice. Nije da ga opravdavam, govorim to iz iskustva", priča Bajrami.

Pa, dobro, je li bio na pravi način pripremljen? Kada već u petoj rundi ruke idu dolje, noge propadaju, a glava strši i ramena ne rade… Govor tijela nije bio obećavajući. U svijetu ste boksa, što kažu vaše insajderske informacije.

"Lijepo je krenuo, a onda je nestao..."

"Nisam s Hrgom u izravnom kontaktu, ali koliko znam preko ljudi iz njegove okoline, on se dobro spremio. Nakupilo se tu svega. Kad se predugo pripremaš za neki meč, kada loviš formu, dođeš na vrhunac, pa ništa… I onda opet sve nanovo. Nije to lako, teško je izdržati tu neizvjesnost, pogotovo kada je takav pritisak da moraš pobijediti."

Ulazak u meč nije bio loš, dapače…

"Lijepo je krenuo, a onda je nestao. Što mu se događalo da je tako pao… Nešto je očito nedostajalo. Velim, mislim da je izgorio. Puno je toga utjecalo da to tako ispadne. Bori se sam, nitko ga ne prati. Čak ni hrvatske televizije ne prenose meč, a radi se o velikom meču. Znam da je skupo, ali to bi morala državna televizija prenositi. Kada ćemo sljedeći put imati takav meč? Hrgović nije bilo tko, on je šampion, osvajač olimpijskih, svjetskih i europskih medalja. Eh, da je Englez, Francuz, ili Nijemac... Sve bi mu bilo puno lakše, već odavno bi imao meč za naslov prvaka svijeta. I barem dvije-tri šanse ako izgubi."

Je li to kraj Hrgovićevih visokih ambicija u teškoj kategoriji? I ovako je teško dolazio do jačih mečeva. Cinici će reći da je puno galamio, ali na kraju je olako prokockao šansu. U prvom većem meču odmah na glavu…

"U boksu nema nepobjedivog, ali Wilder je smiješan"

"Ha, to je bila menadžerska taktika da potaknu veći interes publike. Nije on baš takav, ali mora napraviti neku promidžbu. To su klasične metode. Hrga se može vratiti, u boksu nema nepobjedivog. I drugi su gubili, pa su se vraćali. Svi mogu izgubiti, bitno je da dobiješ još barem jednu šansu. U teškoj kategoriji kvaliteta nije kao nekoć, iako je u zadnje vrijeme malo bolja nego zadnjih 10-20 godina kada su vladala braća Kličko. Njih dvojica bi i danas bili najbolji da su mlađi. Eto dokle je to došlo, Amerika nema teškaša. Ma, ovaj Wilder je smiješan. Uopće nisam iznenađen što ga je Zhang nokautirao."

Filip Hrgović i Daniel Dubois Filip Hrgović i Daniel Dubois (Foto: Profimedia)

Za Hrgovića je svjetlo na kraju tunela upravo taj podatak da je on Kineza pobijedio, doduše teško, ali ipak je slavio, dok su Wilder i Joe Joyce polizali canvas.

"To je dokaz da tu svatko svakoga može pobijediti. Nije li Joyce potrgao Duboisa, a izgubio je od Zhanga, kojeg je Hrgović pobijedio. Zato kažem da ovo ne mora biti kraj Hrgovićevih nadanja da može doći do borbe za naslov prvaka svijeta. Ne smije odustati, mora se nastaviti boriti."

"Teško je kada nemaš pravog menadžera..."

Ipak, njemu će biti puno teže nego Britancima ili Kinezu. Hrvatsko tržište je malo, a ni Hrgović, realno, nije pretjerano atraktivan boksač. Nije baš bombarder…

"U boksu kada nemaš pravog menadžera, teško je bilo što napraviti. Pitanje je i kakvi su mu sparing-partneri, onda ti svako malo odgode meč. Kažu da je spreman, a na kraju vidiš da nije."

Osobni mi je dojam da Hrgović ima sve po malo, dosta solidno, ali ništa osobito. Ni tehniku, ni udarac, ni izdržljivost… U prvim rundama imao je tri-četiri čiste šanse za rušenje. Britanac je poslije rekao da je lako progutao njegove udarce.

"Možda ste u pravu. Doista je imao šansu nokautirati ga, bili su to čisti udarci, no Britanac je ostao na nogama, samo je otresao glavom."

"Hrgović možda nema razoran udarac, ali ni drugi nisu bolji"

To govori da to nisu udarci koji ruše…

"Istina, ali nisu ni ostali puno bolji od Hrgovića, čak ni ovi najbolji. Gledam Joshuu, pa ni on nema neki razoran udarac. Usyk također. Tehnički je jak, ali protiv Furyja je to sve bilo guranje. Nikako da opali. Mislim da se Hrgović uz bolji menadžment i bolju pripremu može potući s njima."

Jetiš Bajrami Jetiš Bajrami (Foto: GOL.hr)

Nedostaje li mu malo više mišića, tjelesne isklesanosti… Kao da nema dovoljno snage da dovrši posao!? Kada bi se Kličko skinuo, već samim ulaskom u ring ulijevao bi strahopoštovanje. Boks nije u mišićima, ili nije samo u mišićima, ali…

"Hrgović se može vratiti, a odgađanje mečeva psihološki ubija"

"Ma, naravno da je važno biti jak, pogotovo u teškoj. Hrgović ima jako dobar okvir, dobru figuru, dugačke ruke… Ima jako dobre predispozicije, tehnički je sasvim dobar, ali slažem se da mu ne bi naškodilo malo više isklesanosti. Postoje detalji na kojima može još poraditi, možda i nešto bitno popraviti, no najvažnije je da mu se ne odgađaju mečevi. To psihološki ubija. Teško je držati formu ako ne znaš kada ćeš i protiv koga u ring. Mislim da mu je to bio najveći problem. Ne možeš se za veliki meč kvalitetno pripremati ako to traje tri godine. Tako je jako teško pogoditi vrhunac forme."

U svakom slučaju, ne biste ga otpisivali.

"Ne, ni slučajno. Uvjeren sam da će se Hrga vratiti. Sada je iskusniji za jedan veliki meč. Na porazima se najbolje uči. Tako je i u životu. Treba sve dobro proanalizirati i izvući pouke. Ako se zainati, ako proradi taj naš prkos, može napraviti još jako puno. Mislim da je dovoljno dobar izvesti veliki povratak." 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider