FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
UFC i WWE

Dva najpoznatija borilačka brenda udružila se u tvrtku od 21,4 milijarde dolara: "2026. godina bit će ključna"

Najpoznatija svjetska promocija slobodne borbe UFC i tzv. profesionalnog hrvanja WWE udružile su se u jednu tvrtku.

Dana White (Foto: Afp)

Samo nekoliko dana uoči spektakularnog UFC-a 287, koji ćete moći gledati u prijenosu izravno na gol.hr-u u nedjelju od četiri ujutro, odnosno kasnije u snimci na Nove TV, tvrtka Endeavor, koja je vlasnik UFC-a, i najpoznatija svjetska promocija tzv. profesionalnog hrvanja WWE objavile su kako su se odlučile udružiti u novu tvrtku koja će izaći na njujoršku burzu kao "TKO" i koja će se baviti MMA-om i profesionalnim hrvanjem.

Prodaja WWE-a Endeavoru, koja bi se trebala odigrati u drugoj polovici tekuće godine, spojit će dva najveća globalna brenda vezana za borbe, bile one prave (UFC) ili odglumljene (WWE). Nova, još neimenovana sportska tvrtka bit će procijenjena na čak 21,4 milijarde dolara, UFC je procijenjen na 12,1 milijardu dolara, a WWE na 9,3, a CEO Endeavora Ari Emanuel nastavit će s tom ulogom u novoj tvrtki.

Israel Adesanya VIDEO Fantastični Adesanya vratio titulu jednim od najboljih nokauta godine! divider

Dvojica najvećih promotora na svijetu u istom uredu

Vince McMahon, koji je kupio WWE još 1982. godine, dok se zvala WWF, od vlastitog oca za milijun dolara, bit će izvršni predsjednik 11-člane uprave, Dana White će nastaviti kao predsjednik UFC-a, a Nick Khan kao predsjednik WWE-a.

"Svima je poznato koliko cijenim Danu, a Vince ima poštovanje prema svemu što je on napravio ili pomogao napraviti. Stoga, mislim da ćemo se jako dobro prilagoditi na novu situaciju. Bude li ikakvih rasprava ili nesuglasica, riješit ćemo ih privatno, a tek kad se mi dogovorimo, izaći ćemo zajedno sa strategijom prema van", objasnio je Khan ESPN-u.

Sinagoga i Mashreghi VIDEO Htio prevariti suparnika pa mu se obilo o glavu – doslovno: Pogledajte ekspresni nokaut divider

"Dvojica najvećih promotora u posljednjih 30 ili 40 godina, White i McMahon, sada će raditi u istoj tvrtki te će moći učiti jedan od drugog."

WrestleMania ruši sve rekorde

Prodaja je objavljena samo nekoliko sati po završetku najvećeg WWE-ova godišnjeg događanja, WrestleManije, koje je trajalo dva dana na stadionu SoFi u Los Angelesu. Rasprodano dvodnevno događanje bila je 39. inačica poznatog događanja i prema tvrdnji organizatora, od prodaje ulaznica zaradilo je 21,6 milijuna dolara, što je srušilo prijašnji rekord za 27 posto.

Cory Sandhagen vs. Marlon Vera Cory Sandhagen u dominantnoj maniri savladao Marlona Veru divider

Druga večer skinula je rekord gledanosti za 33 posto, samo dan nakon što je prva večer skinula rekord za 28 posto. WrestleMania 39 također je srušila rekorde po broju sponzorstava i prodanih službenih proizvoda, a na društvenim mrežama sadržaj koji su kreirali, oko 11 sati videomaterijala, generirao je više od 500 milijuna pregleda.

WWE je na pragu svoje prve poslovne godine u kojoj će prihodi prebaciti milijardu dolara i baš su se u ovom trenutku odlučili ujediniti s UFC-om, a McMahon smatra kako će se zajednička baza fanova povećati za više od milijun ljudi.

Marvin Vettori VIDEO Kontroverzni UFC borac poslao talijanskog repera na ''spavanje'' divider

"Mislim da je ovo ogromna prilika za globalni rast ionako golobalnog brenda, kakav je WWE. Trenutačno smo u 170 zemalja svijeta, a sad imamo priliku puno bolje monetizirati svaku od tih zemalja s Endeavorovom globalnom prisutnošću", rekao je Khan.

Ključna će biti 2026. godina

Ključna godina trebala bi biti 2026. godina jer UFC-ov ugovor s ESPN-om istječe 2025. godine, WWE-ovi ugovori s Foxom i NBC-om, teški ukupno oko pola milijarde dolara godišnje, istječu ujesen 2024. godine, a WWE-ov milijardu dolara težak ugovor s NBC Universalom dvije godine kasnije. Čelnici obje kompanije smatraju kako će njihov sljedeći ugovor o prodaji televizijskih prava porušiti sve rekorde.

Usman vs. Edwards VIDEO Sve borbe glavnog programa UFC 286 eventa iz Londona divider

"Cijena prava nastavit će rasti, naša je gledanost bolja, naša važnost i zarada također. Volimo misliti kako imamo ibera u tim pregovorima, vidjet ćemo jesmo li bili u pravu za koju godinu", dodaje Khan.

Isti čovjek otkriva kako im je sad primarni cilj integracija UFC-a i WWE-a, odnosno da se nemaju namjeru sad baviti još i boksom. No, podvlači kako im neće smetati dijeljenje zvijezda između dvije poznate promocije i sporta.

Primjerice, Brock Lesnar i Ronda Rousey, biviši UFC-ovi prvaci, nastupili su prije nekoliko dana na WrestleMainiji, a zvijezda WWE-a Matt Riddle borio se u UFC-u, pa se čelni ljudi obje kompanije nadaju kako će u budućnosti biti još takvih slučajeva.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider